Nostiprināšana

Ēdienu recepšu krājums Dukana diētai – posms “Nostiprināšana” (konsolidācija), gūstam baudījumu ēdot, vājējot!

Gribas kaut ko no itāļu virtuves un pie tam ātri pagatavojamu, garšīgu? Uzreiz prātā nāk ierastā pica un lazanja. Taču ne viens, ne otrs no ēdieniem bez jau iepriekš sagatavotiem produktiem nav ātri pagatavojams. Lazanjai ir jāgatavo mērces. Picai – mīkla. Tad kāpēc gan nepagatavot Kaneloni (cannelloni) ar gaļu? Gatavošanai tiek patērētas 30 minūtes, klāt vēl 20 minūtes – cepeškrāsnī. Manuprāt, pietiekami ātri!

Kotletes mēdz būt dažādas: franču maltās gaļas kotletes, vācu šniceles, poļu gaļas veltnīši, turku „kefte”, Kijevas kotletes, Požarskas u.c. Taču šodien vēlos pastāstīt par pašām garšīgākajām. Tie, kas tās ir pagaršojuši, nekad nespēs aizmirst šo garšu un aromātu. Tādas var būt vienīgi īstas mājas kotletes. Jums ir paveicies, jo tagad jūs zināt, kā pagatavot visgaršīgākās, labākās un veselīgās mājas kotletes.

Pankūkas ar gaļu – recepte, par kuru jums vēlos pastāstīt, ļoti vienkārši pagatavojamas. Tas ir viens no nedaudzajiem ēdieniem, kuram piemīt ļoti daudz dažādu pagatavošanas veidu. Ikvienai saimniecei ir sava jau sen pārbaudīta recepte, un arī es esmu to vidū.

Prosas putra ar ķirbi  – tas ir viegli pagatavojams ēdiens, kas ir diezgan izplatīts krievu nacionālajā virtuvē. Prosas putra ar ķirbi sanāk ļoti sātīga, barojoša, garšīga, demokrātiska, bet pats galvenais – veselīga. Jo ķirbis ir īsts čempions vērtīgo uzturvielu, vitamīnu un minerālu sastāva ziņā salīdzinājumā ar visiem citiem dārzeņiem, kas ir nepieciešams  kaulu, muskuļu un sirds-asinsvadu sistēmas attīstībai un normālai darbībai. Bet pateicoties tam, ka tam ir neliels kaloriju daudzums, ķirbis ir ļoti pieprasīts diētiskajam un bērnu uzturam.

Frikadeles tomātu mērcē ir ļoti tuvu radniecīgas tefteļiem. Taču tās ir glītākas, harmoniskākas un pašpietiekamākas. Ja tefteļiem pievieno visus iespējamos dārzeņus un putraimus (no kā tās iegūst solīdāku izskatu), tad frikadeļu sastāvā ir vienīgi gaļa vai samalta zivju gaļa.

Man pat ir neērti šo piedevu pie zivs nosaukt par atsevišķu recepti. Tas drīzāk ir  garšīgs, veselīgs mikslis. Salātu piedeva pie zivs ir pavisam vienkārši pagatavojams. Vitamīnu ir daudz. Kopumā tas, kas vajadzīgs, ja jūs sekojat līdzi savai figūrai.

Veikalos jau sāk parādīties jaunie kartupeļi. Lai arī tie dārgi maksā, un tie ir tādi nedaudz “plastmasīgi”, bet… gribās. Jaunie kartupeļi ir daudz labprātāk pērkami, nekā vecie rudens, jo tajos cietes daudzums ir mazāks, kalorijas – arī, bet vispatīkamākais ir tas, ka to var arī netīrīt un ēst ar visu mizu, kurā ir milzum daudz veselīgu lietu. Šodien mums ir krāsnī cepti kartupeļi. Mēs tos cepsim cepeškrāsnī ar divu veidu taukvielām, jūras sāli un rozmarīnu. Kāpēc? Tas ir lielisks salikums. Starp citu, arī parastos kartupeļus var gatavot pēc tādas pašas receptes.

Lai pagatavotu humusu, mums ir vajadzīgs tahini – tā ir pasta no sezama sēklām (kunžuts jeb sezams – viens un tas pats). Pie mums pārdošanā tā ir reti sastopama. Visbiežāk, jautājot garšvielu pārdevējam: “Vai jums ir tahini?”, par atbildi izdzirdēsiet: “Kas tas tāds ir?” Par laimi šī pasta ir ātri pagatavojama.

Ķirbja sacepums – garšīgi, vienkārši un ļoti veselīgi. No ķirbja gatavoti ēdieni ir populāri daudzās valstīs. Šis dārzenis tiek plaši izmantots kulinārijā un no tā gatavo ļoti daudzveidīgus un garšīgus ēdienus. Tiek audzēti divu veidu ķirbji – ziemas un vasaras. Ziemas ķirbjiem ir blīvs mīkstums, bet vasaras – pretēji, maigs un mīksts. Ziemas šķirnes var glabāt vēsā vietā līdz pavasarim, pie kam tie nezaudē savu garšu, bet pats galvenais – vērtīgās īpašības. Pie tādām var attiecināt gan mikroelementus, vitamīnus (C, E B grupas), gan karotīnu. Taču glabāšanai jāizvēlas vidēja lieluma neiebojāti augļi. Un atcerieties, ka neliels ķirbis, kura svars ir no 3 kg līdz 5 kg, vienmēr ir garšīgāks par lielajiem eksemplāriem.