Nostiprināšana

Ēdienu recepšu krājums Dukana diētai – posms “Nostiprināšana” (konsolidācija), gūstam baudījumu ēdot, vājējot!

Borščs, par kuru jums šodien pastāstīšu, ir nevis vienkārši populāra, bet tas ir arī leģendārs ukraiņu virtuves ēdiens. Un tomēr, cik daudz reģionu un apgabalu Ukrainā pastāv, tik pat daudz arī pastāv šī ēdiena daudzveidības. Pie kam īsta ukraiņu boršča pagatavošanas pamatprincipi tomēr ir negrozāmi!

Man ir grūti pateikt, pie kuras virtuves būtu attiecināma zirņu zupa: krievu vai vāciešu, jo līdzīgas pagatavošanas tehnoloģijas piemīt gan vienai, gan otrai tradicionālajai virtuvei. Iespējams, šis šedevram pielīdzināmais, pieprasījumu topu virsotnē ierindotais ēdiens attiecināms uz abām nacionālajām virtuvēm. Es parasti buljonu gatavoju atsevišķi un zirņus – atsevišķi.  Tādā veidā ēdiena pagatavošana noris efektīvāk. Vienīgā neērtība – nevajadzētu piemirst zirņus jau savlaicīgi izmērcēt.

Ir sanācis tā, ka neesmu publicējis nevienu salātu recepti. Pienācis laiks laboties. Es laikam gan nerakstīšu par ierastajām olīvu un ‘’siļķu-biežu salātiem ”. Interesantāk un aktuālāk droši vien būs parunāt par ikdienas salātiem, kā arī par svētku galdā liekamajiem salātiem.

Salāti ar vistu, sausiņiem un pupiņām attiecināmi pie otrās kategorijas – ātrie svētku salāti. Pagatavojami 15 minūtēs, vistas fileja jānovāra jau iepriekš. Salāti ir kalorijām bagāti un gardi, ļoti piemēroti uzkodām.

Leģendārs meksikāņu virtuves ēdiens – „Čili Kon karne”. Tulkojumā tas nozīmē gaļa ar čili. Vieniem tas izraisa paniku (tas taču ir ass!), bet citiem – rodas vēlēšanās ātrāk to nobaudīt (tas taču ir ass!). „ Čili Kon karne” nevienam neļaus palikt vienaldzīgam!

Svētku priekšvakarā esmu nolēmis pagatavot uzkodas, kuras nebūs kauns likt galdā, tās ir pagatavojamas tikai 5 minūtēs. Kā pamatu es ņemu parastus sieru salātus un pievienoju to, kas atrodams ledusskapī. Sanāca ļoti garšīgi.

Mēdz būt tā – ir ātri jāpagatavo ēdiens, bet laika stāvēšanai pie plīts nav. Ēst gribās tūlīt. Par to atgādina gan vēders, gan arī izsalkuši mājinieki. Tā arī man radās recepte: pasta ar mednieku desiņām 15 minūtēs.

Dažkārt aplūko analoģisku kolēģu blogus un redzi fotoattēlus ar svaigi ceptu mums neierastu pankūciņu kaudzītēm. Aplietām ar kļavu sīrupu. Greznotām ar svaigām ogām. Izskatās jau nu ļoti gardi. Nu tik garšīgi, ka pat es nobriedu pagatavošanai. Pāršķirstīju pus-interneta. Izmēģināju pārdesmit dažādu recepšu. Un, lūk, beidzot, atradu to pašu pankūku recepte, pareizo, kas sniedz meklēto recepšu rezultātu!

Lagman – Vidusāzijas virtuves ēdiens. Kaut gan, ja ko tamlīdzīgu jūs izteiksiet pašā Vidusāzijā, tajā pašā Uzbekistānā un Kazahstānā, tad jums tūlīt atbildēs: “Ē, tas ir mūsējais. To mans vecmāmuļs jau simts gadus gatavojis!” Lagman sastāv no divām daļām – tās ir putra un vadži (kaut kas līdzīgs zupai no gaļas un dārzeņiem). Pie tam abas sastāvdaļas gatavo atsevišķi, kas ir ļoti ērti. Pēc vajadzības pievārām svaigu putru un tai pievienojam iepriekš pagatavotu vadži. Gatavojam? Gatavojam! 

Vēlos jums piedāvāt labi zināmu un īsti vīrišķīgu ēdienu – makaroni po flotski. Esmu novērojis, ka patlaban maz ir to, kas šo ēdienu prot pagatavot. Daudzi pievieno tomātu pastu, tomātus, sautētu gaļu. Redzēju recepti pat ar kindzu! Bet taču savā klasiskajā, sākotnējā, tā teikt, izpildījumā – liellopu maltā gaļa, sīpoli, pipari un makaroni. Viss!