Stabilizācija

Ēdienu recepšu krājums Dukana diētai – posms “Stabilizācija”, gūstam baudījumu ēdot, vājējot!

Šodien vēlos jums pastāstīt par ļoti vienkāršu recepti, kuru zina burtiski ikviena Eiropas saimniece. Gaļas maize, saukta arī par viltoto zaķi, tā būtībā ir liela kotlete (lai gan es pazīstu cilvēkus, kuru apgalvo, ka tas ir cepetis), gatavota cepeškrāsnī. Gatavā veidā to parasti griež gabaliņos un pasniedz kopā ar dažādām piedevām. Mēdz izmantot arī pildījumu – olas, sēnes. Esmu redzējis arī ar kartupeļiem – tāds īpatnējs pildījums – taču, manuprāt, tas jau bija pār mēru.

Turpinu dalīties ar jums savās uzkodu receptēs pie alus. Šodien tie ir riekstiņi pie alus. Recepte ir vienkārša, bet sanāk ļoti garšīgi. Izmēģiniet to, un diez vai jūs vairs pirksiet riekstus skārda bundžinās.

Es ļoti cienu nacionālās virtuves. Nav svarīgi, vai tā ir franču, krievu vai latviešu. Jebkurā no tām ir atrodama kāda pērle, tas ēdiens, kas, gluži kā vainags, kalpo par tautas simbolu. Ēdiens, kas ir gatavots gadu simteņiem ilgi, ir iemantojis neatkārtojamu garšu.

Pildīta paprika – tā droši vien ir vispiemērotākā recepte svētku galdam. Ēdiens ir pavisam vienkārši pagatavojams (kaut gan daudzi to uzskata par sarežģītu), tam vajadzīgs minimāls trauku daudzums, produktu ziņā ekonomisks, “piesātināts” (un kā vēl, lai apēstu veselu piparu – tas ir jāspēj!), un kas ir lieliski, tie garšo visiem.

Esmu daudz rakstījis par to, kā gulašs tiek gatavots dažādās zemēs. Šodien vēlos pastāstīt par savu recepti, tā ir cūkgaļas gulašs latviešu gaumē. Tūlīt arī rodas divi jautājumi: kāpēc ar cūkgaļu (gulašu taču tradicionāli gatavo no liellopa gaļas), un kāpēc “latviešu gaumē”, ar ko tas atšķiras?

Uzturvielu vērtība, deficītās aminoskābes, mikroelementi un vitamīni ēdienos, pagatavotos no aknām, ir ievērojami vairāk, nekā gaļas ēdienos. Visas receptes ar aknām ir ļoti veselīgas, jo šis subprodukts ir bagāts ar olbaltumvielām, dzelzi, A, C un B grupas vitamīniem. Aknu ēdienus ieteicams iekļaut mazu bērnu, grūtnieču un sirds – asinsvadu, dzelzs deficīta anēmijas slimnieku uzturā, kā arī pie locītavu slimībām.

Smilšu cepumi Zebra – maigi un drupani, bez tam tiem ir interesants veidojums. Mīklas gaišā un kafijas toņa apvienojums piešķir tiem zināmu “ŗozīnīti”.  Tieši šāda krāsu kombinācija piešķir cepumiem glītu un svinīgu paskatu, tāpēc arī šādi cepumi svētku galdam radīs īpašu šarmu. Pie tam šo cepumu pagatavošanai ir vajadzīgs tikai vienu stundu ilgs laiks.

Jēra cepetis – ļoti vienkāršs mājas ēdiens. Jēra cepetis gatavojams pēc principa – “ātri apcep, saliec podiņā un uz pāris stundām aizmirsti”. Bet kad atceries, pusdienas jau ir gatavas, garšīgas, maigas, aromātiskas. Šāds ēdiens sasildīs ziemā un sātīgi paēdinās vasarā.