Stabilizācija

Ēdienu recepšu krājums Dukana diētai – posms “Stabilizācija”, gūstam baudījumu ēdot, vājējot!

Kāds ēdiens ir bieži sastopams Ēģiptē, Izraēlā, Jordānijā, Libānā, Sīrijā, Turcijā un Kiprā? Pareizi – humuss. Tas ir neiedomājami populārs un plaši izplatīts ēdiens Tuvajos Austrumos. Ar to sāk un beidz dienu. Un skaidrs, kāpēc – jo tas satur ļoti lielu daudzumu augstvērtīgo olbaltumvielu, šķiedrvielas, nepiesātinātos taukus un dzelzi. Senās Grieķijas ārsts un vēsturiskā personība, mūsdienu medicīnas “tēvs” – Hipokrāts apgalvoja, ka humusā fosfora ir daudz vairāk, nekā zivīs.  Par humusu pat rakstīja Homērs savā “Iliādā”, aprakstos varoņu dzīres. Un ar ko mēs būtu sliktāki? Arī mēs protam, labprāt gatavojam un ēdam šo ēdienu.

Smilšu mīkla paver ne mazums potenciālu radošo iespēju! Piedāvāju izmēģināt groziņu pagatavošanu, kuros par pildījumu izmanto krējuma krēmu. Tie sanāk kā kūkas, ļoti irdenas un neticami maigas. Tāpēc tās ieteicams ēst tūlīt pēc izcepšanas, kamēr mīkla nav apžuvusi. Tomēr nereti jaunajām saimniecēm smilšu mīkla sanāk cieta. Lai no tā izvairītos un izceptais gardums sanāktu lielisks, ir jāzina atsevišķi pagatavošanas smalkumi.

Uzbeku plovs – irdens, trekns, ar gaļu, burkāniem, sīpoliem, aromātiskām piedevām un veselu ķiploku galviņu. Visi mēģina gatavot, taču atzīst, ka austrumos dzimušajiem plovs izdodas labāk.

Iedomājieties, ka jūs liekat galdā lielu cepešpannu ar reibinoši smaržīgu gaļas pīrāgu … Šādā brīdī visi aptver: šodien ir svētki! Ar dievu diēta, tev šodien ir brīvdiena! Ēdam tik, cik spējam apēst, bet pēc tam – vēl gabaliņu, nu ļoti garšīgi!

Jūs droši vien būsiet pamanījuši, ka neesmu vienaldzīgs pret gulašu. Šis ēdiens ir izplatīts visā pasaulē un kļuvis ļoti populārs. Manā kolekcijā ir aptuveni 20 šī ēdiena recepšu. Ar laiku es jūs ar tām iepazīstināšu, bet tagad pagatavosim gulašu čehu gaumē.

Šodien mēs gatavojam vēl vienu garšīgu vīriešu ēdienu, kas lieliski apvienojams ar alu.

Es dažkārt varu tikai pabrīnīties, cik gan daudz šo maigo un kraukšķīgo, sulīgo un mutē kūstošo ribiņu kumosiņu var apēst pieaudzis vīrietis. Tās var vienlīdz veiksmīgi pagatavot gan mājās virtuvē, gan arī uzturoties dabā (ribiņas viegli nomainīs jau apnikušo šašliku).

Esmu izlēmis nopublicēt vairākas čehu iecienītās receptes. Un esmu nolēmis sākt ar mājas knēdeļu recepti. Čehijā knēdeļus pasniedz praktiski kopā ar jebkuru ēdienu, tāpat kā alu. Knēdeļi – tā ir rauga baltmaize, taču netiek cepta krāsnī, kā tas ir pieņemts pie mums, bet gan vārīta. Recepte ir vienkārša, bet tās pagatavošanai ir vajadzīgs laiks, ir jāsagatavo mīkla, jāļauj tai uzrūgt, pēc tam tā jāvāra. Taču rezultāts ir pūliņu vērts. Ķeramies klāt?

Viens no maniem iemīļotākajiem gruzīnu virtuves ēdieniem – čkmeruli cicila. Cicila – tas ir cālis, čkmeruli – no „čkmeri”, vietas nosaukuma, kur bija izdomāta recepte. Tas nozīmē, ja jūs teiksiet cālis čkmerski gaumē vai Cālis čkmeruli, tad būsiet pavisam tuvu patiesībai. Taču atgriezīsimies pie cāļa, ja cāli neatradīsiet, noderēs arī vistiņa.

Reiz dzīvoja kāds cilvēks. Viņš strādāja, kā visi. Ēda, kā visi. Visā visumā ne ar ko īpašu neatšķīrās. Tāds pavisam vienkāršs cilvēks. Tādu ir daudz. Un, lūk, tā nu sanāca, ka, dodoties uz darbu, viņš visu laiku gāja garām – nodēvēsim to ar skaistu apzīmējumu – ātrās ēdināšanas restorānam (kas gan, pie velna, tas ir par restorānu!). Viņš tam gāja garām ik dienu. Dzirdēja, ka ēstuvē pasniegtais ēdiens ir kaitīgs veselībai, ka tas ir ļoti trekns, dzirdēja pat to, ka ēdienam tiek kaut kas piebērts klāt, lai apmeklētājiem radītu atkarību no tā.

Ko pagatavot vakariņās? Tas droši vien ir viens no visbiežāk uzdotajiem jautājumiem. Kāpēc gan nepagatavot vakariņas vācu gaumē – pamatīgas, kalorijām bagātas un sātīgas? Šāds variants būs lieliski piemērots tad, kad jūs vēlu atgriežaties mājās pēc ilgstošas uzturēšanās aukstumā vai esat izlaidušu pusdienošanu. Tāpēc šeit par galveno kritēriju kalpos vārds „ātri” (schnell!). Tāpēc Eisbena (Eisbein) cienītājus šī recepte visticamāk nepiesaistīs.