Stabilizācija

Ēdienu recepšu krājums Dukana diētai – posms “Stabilizācija”, gūstam baudījumu ēdot, vājējot!

Sodien es jums piedavaju doties neliela celojuma uz italu virtuvi un pagatavot pastu ar lasi salda krejuma merce. Kas var but lieliskaks par kartigi novaritiem spageti (al-dente), parlietiem ar visgardako salda krejuma merci kopa ar darzenu un lasa gabaliniem?! Lasa gabalinus klaj plana garozina, parlauz to – izplust sula, bet iekspuse – aromatiska roza gala, kas pati kust mute!

Ārā ir silti un tuvojas Līgo svētki. Gribās vēsu alu, noteikti – izlejamo. Ventspils vai Krāslavas. Gaišo! Ielietu keramikas krūzē, tā, lai pa virsu peldētu kārtīga putu kārta. Iedzert lielu malku, izjust svaigumu un apiņu rūgto garšu… mm..

Taču, lai pa īstam izbaudītu alu, ir vajadzīgi grauzdiņi. Pie tam nevis veikalā pirktie vai nez no kā cepti nezināmas izcelsmes eļļā un pārmērīgi pievienotiem ķiplokiem (tā nomācot visas pārējās garšas), bet mājās ar mīlestību gatavoti ķiploku grauzdiņi no pareizas maizes un kopā ar gardām mērcēm. Par to, kā pagatavot ķiploku grauzdiņus, es šodien tad arī gribu pastāstīt.

Silts, vienkāršs un ārkārtīgi garšīgs ēdiens. Vienmēr sagādā labu omu. Pirmo reizi šāda veida līdzīgu ēdienu es nogaršoju Daugavpilī, restorānā „Gubernators”. Tur tas saucās – gaļas veltnīši ar mārrutkiem un sinepēm. Man šis ēdiens šķita nedaudz pasauss, un es pie sevis nodomāju, bet kā būtu, ja tam pievienotu sinepju mērci? Mērcē sanāca interesantāk. Un tomēr vienalga kaut kas pietrūka. Izmēģināju rullīšus sutināt folijā un cept uz pannas. Taču labākais variants izrādījās apcept gaļu uz pannas (aizlipināt), bet pēc tam to līdz galam izsutināt cepeškrāsnī. Un kad klāt pievienojās marinēts gurķītis.. Mm..