Pērkons un zibens! Piens saskābst!

Pērkons un zibens! Piens saskābst!

Vēl skolā vecākajās klasēs es uzdevu jautājumu mūsu fizikas skolotājam Georgijam Ivanovičam: „ Sakiet, lūdzu, vai pastāv kāds zinātnisks izskaidrojums, raugoties no fizikas viedokļa, tam, kāpēc pērkona negaisa izlādes laikā saskābst piens?”  Georgijs Ivanovičs, mūsu skolas partijas komitejas sekretārs palūkojās uz mani caur savām monumentālajām uzacīm un stingri noteica: „Es esmu fizikas, nevis metafizikas skolotājs, Marina. Izbeidziet vienreiz klausīties šādas blēņas, sievu pasakas un cita veida mistiku!” Kā gan bija iespējams stingrajam klases audzinātājam pierādīt, ka sensenais ticējums par to, ka svaigs, pat vēl silts piens neizbēgami sarūgs negaisa laikā – nav nekāds ticējums, bet pilnībā pierādāms zinātnisks fakts? Pierādīt man neizdevās. Tāpat arī atbildi uz jautājumu nesaņēmu.

Taču fakts paliek fakts! Par to es kārtējo reizi pārliecinājos pavisam nesen, kārtējā vasaras negaisa laikā. Vissvaigākais piens, ņemts no zemnieku saimniecības, par kuras produkcijas kvalitāti man jau sešus gadus nav radušās ne mazākās šaubas, pārvērtās nepatīkamā rūgušpienā. Pie kam, tas glabājās ledusskapī. Lūk, tādas tās lietas..

Ko tik es par to visu internetā neizlasīju! Gan par negantajiem sfērikām (sfērām) – garo viļņu elektromagnētiskajiem impulsiem – kuru iedarbība uz pienu saistībā ar tā sarūgšanu nekādi nav pierādīta. Kā arī par noslēpumaino kalcija reakciju, kas ir piena sastāvā, ar piena olbaltumvielu kazeīnu, kas īsti neizraisa saskābšanu, bet svaiga produkta ierūgšanu. Nozīmīgākā loma šajā reakcijā tiek piedēvēta tam pašam ozonam, kas veidojas atmosfērā pērkona radīto lādiņu laikā, kas vispostošākajā veidā iedarbojas uz kazeīna olbaltumvielu. Pārliecinošus pierādījumus šim faktam tā arī neesmu atradusi. Un pie tam, kāds, atvainojiet, ozons vai atomu skābeklis gan ir ledusskapī?

Piens saskābst

Daži spēcīgi zinātniskā virziena autori apgalvo, ka negaisa laikā saskābst vienīgi to govju piens, kuras .. baidās no pērkona. Īpaši ieinteresētie šī jautājuma pētnieki apgalvo, ka bojājas vienīgi dabīgie produkti, veikala, normalizētos, atjaunotos, un jo sevišķi pamatīgi pasterizētos un hermētiski iepakotos šķidrumus nekāds pērkons un zibens neietekmē. Starp citu, man ir jāpiekrīt šim apgalvojumam, jo noslēpumainā pērkona iedarbība ir novērota vienīgi attiecībā uz dabīgo, nevis pulvera veida produktu.

Kādi tad būs secinājumi?  Kas gan zina, kādi tie varētu būt, spriežot pēc visa! Skaidrojuma nav, taču labs piens skābst. Varbūt ir jāņem vērā tas, ka, ja ir gaidāms negaiss, tad zemnieku pienu ieteicamāk lietot pirms stihijas iestāšanās vai arī šādas negaisa prognozes dienā to labāk nepirkt? Bet ja nu tomēr pērkons ir nograndis un jūsu iegādātais “zemnieku” vai kāds cits piens nav ieskābis, sarūdzis, tad, iespējams, ir jāapsver, vai to pirkt arī turpmāk?

P.S. Jūs smiesieties, taču neilgu laiku atpakaļ pēdējā negaisa laikā man pilnībā saskāba, “uzvārījās” smalkiem burbulīšiem svaigi uzvārīts borščs, kas tika novietots uz palodzes, lai atdzistu. Varbūt tomēr metafizika nostrādāja, vai?

Dalīties patīkams recepte ar saviem draugiem!

Komentāri

  1. ,
    17.07.15 04:07 Re: Pērkons un zibens! Piens saskābst!

    Tas sasaucas ar maniem novērojumiem-daudzus gadus nodarbojos ar zivju biznesuun ievēroju,ka pērkona laikā svaigas zivis bojājās daudz ātrāk.

  2. ,
    18.07.15 03:07 Re: Pērkons un zibens! Piens saskābst!

    Otrs jautājums fiziķiem/ķīmiķiem – kāpēc piens vāroties iet pāri? Varbūt tas ir vienkāršāk atbildams? Kaut Zinātnieku Naktī Lauksaimniecības Universitātē, kur pētīja piena tauku sastāvu (procentus), to nevarēja atbildēt…

Pievienot komentāru