Raksti

Ideju izvēle jums un jūsu virtuvei. Kā izvēlēties efektīvu diētu, kādus nažus pirkt – par to un daudz ko citu.

Mūsdienās sāli bez ierunām var attiecināt uz to produktu standarta kopumu, kas ir pilnīgi jebkuras saimnieces pārziņā. Taču agrākos laikos ar tā palīdzību tika rīkoti streiki, ar to tika apbārstīti ienaidnieku lauki, lai tajos nekas neaugtu, sāls izbēršana nozīmēja nelaimes piesaukšanu, ar to saistīti daudzi ticējumi un parunas. Un tomēr sāls savu galveno pielietojumu ir guvis kulinārijā.

Šīs nelielās zivs nosaukumu ir pašlaik dzirdējis nu jau ikviens, tomēr ne gluži visiem ir sanācis to gatavot vai nogaršot. Anšovs jeb kā to mēdz vēl dēvēt hamsa – ir neliels siļķveidīgo dzimtas pārstāvis, kas, būdams pieaudzis, reti pārsniedz 15 cm garumu.  Taču neraugoties uz savu nelielo izmēru, anšovs ir spējis iegūt savu īpašo vietu masveida kultūrā.  Tā asā un pikantā garša ir to padarījusi par vienu no populārākajiem daudzu pasaules virtuvju ingredientiem.

Lasot Krievijas kulinārijas blogus, jūs ievērosiet, ka ļoti bieži tiek pieminēta kompānijas Rondell trauku izmantošana. Firma sevi pozicionē kā kvalitatīvu un dārgu trauku senu vācu ražotāju. Taču ir viens moments. Ja kārtīgi ielūkojas Googlē, tad par Rondell Vācijā neviens nav dzirdējis. Mājas lapā amazon.com to nepārdod.  Pie tam Krievijā to ir ļoti daudz un ir arī milzums labu atsauksmju par tiem. Tas viss ir tik noslēpumaini, vai ne?

Griķi, griķu biezputra, griķīši… Kāds skaists un maigs graudzāļu kultūras nosaukums, no kā gatavo mūsu visiemīļotāko, visgardāko un veselīgāko biezputru – griķu biezputru! Vēl arī ir jāpiebilst, ka var gatavot ne tikai biezputru, bet arī pankūkas, pīrāgus, cepumus, zupas, sacepumus, ragu un ļoti, ļoti daudz citu ēdienu. Pat plovu. Jūs neticat, ka plovu var gatavot? Pats plova gatavošanas izcilākais guru pasaulē Staļiks Hankišijevs ir laidis pasaulei atklātībā vairākas ar prātu neaptveramas plova receptes no griķu putraimiem. Vēlaties par to pārliecināties – ielūkojieties Googlē! Vēsturiski ir izveidojies, ka griķi vislielāko izplatību savam pielietojumam ir guvuši tieši krievu virtuvē.

Par to mēdz teikt: «Šķidrais zelts». Un ne velti. Jau kopš senatnes cilvēki olīveļļu uzskatīja par dievu dāvanu, sāka to iegūt un izmantot tūkstošiem gadus pirms mūsu ēras. Līdzās vīnogulāju dāsnajām veltēm, olīvkoku dāvanas – senākais skaistuma un veselības iegūšanas avots. Šodien ar šo „šķidro zeltu” ir pilni visi pasaules veikalu plaukti, olīveļļas asortiments ir tik plašs, ka nereti jautājums rodas pats no sevis: „Ko tad lai īsti izvēlas?”

Vēl skolā vecākajās klasēs es uzdevu jautājumu mūsu fizikas skolotājam Georgijam Ivanovičam: „ Sakiet, lūdzu, vai pastāv kāds zinātnisks izskaidrojums, raugoties no fizikas viedokļa, tam, kāpēc pērkona negaisa izlādes laikā saskābst piens?”  Georgijs Ivanovičs, mūsu skolas partijas komitejas sekretārs palūkojās uz mani caur savām monumentālajām uzacīm un stingri noteica: „Es esmu fizikas, nevis metafizikas skolotājs, Marina. Izbeidziet vienreiz klausīties šādas blēņas, sievu pasakas un cita veida mistiku!” Kā gan bija iespējams stingrajam klases audzinātājam pierādīt, ka sensenais ticējums par to, ka svaigs, pat vēl silts piens neizbēgami sarūgs negaisa laikā – nav nekāds ticējums, bet pilnībā pierādāms zinātnisks fakts? Pierādīt man neizdevās. Tāpat arī atbildi uz jautājumu nesaņēmu.

Emile Henry – tā ir kompānija Burgundijā, Francijā. Ģimenes uzņēmums, kas nodarbojas ar keramikas izgatavošanu kopš 1850.gada – jau 160 gadus! Visi trauki tiek izgatavoti vienīgi Francijā. Katru izstrādājumu kontrolē podnieks-meistars, iespiežot atbilstošu zīmogu. Trauki nesatur  kadmiju, niķeli vai svinu.  Tonējumam tiek izmantotas dabīgās krāsvielas.

Stir-frai – tā nav recepte, tas ir ēdiena pagatavošanas paņēmiens, kas ir populārs Āzijā. Doma ir tāda, ka sākumā visus ingredientus ātri un smalki sagriež, pēc tam uz lielas uguns tos ātri apcep. Stir-frai” burtiskā nozīmē (no angļu val. stir-fry)  ir tulkojams “kādā veidā cept, nepārtraukti maisot”, savādāk produkti piedegs. It kā izklausās viss vienkārši, taču ne vienmēr sanāk, kā vajadzētu… Nu tad tiksim skaidrībā. Kā pagatavot un kas tam ir vajadzīgs?

Nav sevišķi patīkami, ja ēdienā gadās tomātu mizas. Tās gan nav nesaēdamas, drīzāk nesagremojamas, jo tā tomēr ir celuloze. Un bieži vien  cietās mizas plēksnes var sabojāt ne tikai ēdiena estētisko pusi, bet arī tā garšu. Kuram gan patīk slepus vilkt no mutes ārā šīs ādas, atrodoties pieklājīgā kompānijā. Lai izvairītos no šādas situācijas, daudzās receptēs tiek rekomendēts notīrīt tomātiem mizu. Bet kā to izdarīt ātri un ar minimālām pūlēm? Piedāvāju jums divus veidus.

Drīz tuvojas maija svētki – tradicionāls visu iemīļotā pikniku ēdiena – šašlika sezonas atklāšanas laiks, kas kļuvis par internacionālu. Vēlos jums piedāvāt piedalīšanos šašliku konkursā!

Noteikumi ir pavisam vienkārši:

  1. Pagatavojiet šašliku un to nofotografējiet.
  2. Jebkurā jums ērtā vietā (savā mājas lapā, sociālajā tīklā, forumā un tml.) nopublicējiet fotogrāfiju, receptes aprakstu un atsauci uz šo lapu ar konkursa noteikumiem (lai būtu saprotams, ka jūs piedalāties tieši šajā konkursā).
  3. Paziņojiet man par savu recepti – atsūtiet lappuses atsauci, kurā esat nopublicējuši recepti (uz pastu vai komentāra veidā).

Konkurss ilgs visu maiju. Uzvarētāju noteikšu godīgi un bez aizspriedumiem. Par uzvarētāju kļūs tikai viens autors vislabākajai, apetīti rosinošākajai, interesantākajai, bet pats galvenais – gardākajai šašlika receptei, balvā iegūstot labu šefa-nazi!

P.S. : Tā kā es pirmo reizi veidoju šādu konkursu, tad paturu sev tiesības mainīt konkursa noteikumus.