Cūkgaļa

Jaunas un laika gaitā pārbaudītas cūkgaļas ēdienu receptes. Kā pagatavot cūkgaļu, ātras un garšīgas receptes.

Frikadeļu zupa – tā vien šķiet, ko gan šeit jaunu var piebilst? Jā, tā garšo gan pieaugušajiem, gan bērniem. Un ir arī vienkārši pagatavojama. Taču ir viens “zemūdens akmens” – ļoti bieži zupa sanāk pārmērīgi trekna. Nu tik trekna, ka to pat ēst negribas.

Pildīta paprika – tā droši vien ir vispiemērotākā recepte svētku galdam. Ēdiens ir pavisam vienkārši pagatavojams (kaut gan daudzi to uzskata par sarežģītu), tam vajadzīgs minimāls trauku daudzums, produktu ziņā ekonomisks, “piesātināts” (un kā vēl, lai apēstu veselu piparu – tas ir jāspēj!), un kas ir lieliski, tie garšo visiem.

Esmu daudz rakstījis par to, kā gulašs tiek gatavots dažādās zemēs. Šodien vēlos pastāstīt par savu recepti, tā ir cūkgaļas gulašs latviešu gaumē. Tūlīt arī rodas divi jautājumi: kāpēc ar cūkgaļu (gulašu taču tradicionāli gatavo no liellopa gaļas), un kāpēc “latviešu gaumē”, ar ko tas atšķiras?

Kotletes mēdz būt dažādas: franču maltās gaļas kotletes, vācu šniceles, poļu gaļas veltnīši, turku „kefte”, Kijevas kotletes, Požarskas u.c. Taču šodien vēlos pastāstīt par pašām garšīgākajām. Tie, kas tās ir pagaršojuši, nekad nespēs aizmirst šo garšu un aromātu. Tādas var būt vienīgi īstas mājas kotletes. Jums ir paveicies, jo tagad jūs zināt, kā pagatavot visgaršīgākās, labākās un veselīgās mājas kotletes.

Uzturvielu vērtība, deficītās aminoskābes, mikroelementi un vitamīni ēdienos, pagatavotos no aknām, ir ievērojami vairāk, nekā gaļas ēdienos. Visas receptes ar aknām ir ļoti veselīgas, jo šis subprodukts ir bagāts ar olbaltumvielām, dzelzi, A, C un B grupas vitamīniem. Aknu ēdienus ieteicams iekļaut mazu bērnu, grūtnieču un sirds – asinsvadu, dzelzs deficīta anēmijas slimnieku uzturā, kā arī pie locītavu slimībām.

Pankūkas ar gaļu – recepte, par kuru jums vēlos pastāstīt, ļoti vienkārši pagatavojamas. Tas ir viens no nedaudzajiem ēdieniem, kuram piemīt ļoti daudz dažādu pagatavošanas veidu. Ikvienai saimniecei ir sava jau sen pārbaudīta recepte, un arī es esmu to vidū.

Frikadeles tomātu mērcē ir ļoti tuvu radniecīgas tefteļiem. Taču tās ir glītākas, harmoniskākas un pašpietiekamākas. Ja tefteļiem pievieno visus iespējamos dārzeņus un putraimus (no kā tās iegūst solīdāku izskatu), tad frikadeļu sastāvā ir vienīgi gaļa vai samalta zivju gaļa.

Veikalos jau sāk parādīties jaunie kartupeļi. Lai arī tie dārgi maksā, un tie ir tādi nedaudz “plastmasīgi”, bet… gribās. Jaunie kartupeļi ir daudz labprātāk pērkami, nekā vecie rudens, jo tajos cietes daudzums ir mazāks, kalorijas – arī, bet vispatīkamākais ir tas, ka to var arī netīrīt un ēst ar visu mizu, kurā ir milzum daudz veselīgu lietu. Šodien mums ir krāsnī cepti kartupeļi. Mēs tos cepsim cepeškrāsnī ar divu veidu taukvielām, jūras sāli un rozmarīnu. Kāpēc? Tas ir lielisks salikums. Starp citu, arī parastos kartupeļus var gatavot pēc tādas pašas receptes.

Iedomājieties, ka jūs liekat galdā lielu cepešpannu ar reibinoši smaržīgu gaļas pīrāgu … Šādā brīdī visi aptver: šodien ir svētki! Ar dievu diēta, tev šodien ir brīvdiena! Ēdam tik, cik spējam apēst, bet pēc tam – vēl gabaliņu, nu ļoti garšīgi!