Vista un putni

Vistas, pīles gaļas ēdienu receptes. Mājas un savvaļas putni. Nododam jūsu vērtējumam savas vismīļākās receptes.

Vistas gaļas kotletes – kas te tik neparasts? Un kā būtu ar interesantu piedevu pievienošanu? Es pievienoju sieru ar pelējumu un kaltētus tomātus. Sanāca ļoti gardi. Siers piešķīra sviesta garšu un pikantu rūgtumiņu. Bet kaltētie tomāti pievienoja aromātu un vieglu skābumiņu.

Viens no maniem iemīļotākajiem gruzīnu virtuves ēdieniem – čkmeruli cicila. Cicila – tas ir cālis, čkmeruli – no „čkmeri”, vietas nosaukuma, kur bija izdomāta recepte. Tas nozīmē, ja jūs teiksiet cālis čkmerski gaumē vai Cālis čkmeruli, tad būsiet pavisam tuvu patiesībai. Taču atgriezīsimies pie cāļa, ja cāli neatradīsiet, noderēs arī vistiņa.

Droši vien, ka daudzi prot izvārīt vistas buljonu. Recepte ir vienkārša, labi zināma tūkstošiem gadus ilgi. Un tomēr, dažkārt uzdod jautājumus – bet kā lai to īsti izvāra? Kas ir “pirmais” buljons, “otrais” un “trešais”? Kas ir veselīgs Viņas Augstībā Vistas Buljonā un kad tas var lieti noderēt?

Pašlaik ir saldās paprikas sezona. Tos iespējams nopirkt jebkur un lēti. Esmu ļoti iecienījis gatavot ēdienus no sezonas dārzeņiem. Un šīs dienas recepte tad arī ir tieši no šīs sērijas. Garšīga, sulīga vistiņa ar divu veidu sieriem, iecepta paprika pusītē. Aromāts – nav aprakstāms!

Sakiet, vai jums ir tā bijis: paņem vistas kājiņu, nedaudz apdedzinoties, iekodies plānajā brūni apceptajā ādiņā, bet no tās ar joni izplūst karsti garaiņi kopā ar aromātisku gaļas sulu?  Burtiski atrauj gabaliņu maigās un mīkstās gaļas, un to nemaz tikpat kā nesakožot, norij?

Tā ir lieliska angļu receptes “vista sidrā” variācija, tā ir ekonomiskāka, bet ne mazāk garda!Ingredienti ir pavisam vienkārši. Ieskrieniet veikalā uz piecām minūtēm un paņemiet iepakojumu ar vistu kājiņām, nopērciet ābolu sulu. Viss pārējais jums droši vien jau mājās ir.

Jauna šašlika recepte un jauna marināde – spēcīgi gāzēts minerālūdens un citronu sula. Tā ne tikai piešķir vistas gaļai lielisku garšu, bet arī padara gaļu sulīgu un mīkstu. Vistas šašlikam visērtāk izmantot šķiņķīšus. Bet labi derēs arī stilbiņi (iesakām tiem, kas ievēro Djuka diētu), un spārniņi. Vienīgi no krūts daļas gatavotam šašlikam es ieteiktu citu marinādi.

Domāju, ka jums nav svešs šāds stāvoklis: nogurums pēc darba, tā negribas tērēt ilgu laiku gatavošanai. Un ēst arī ne sevišķi gribas, tā tikai nedaudz.. Un noteikti kaut ko vieglu. Šādos gadījumos man talkā nāk superātri pagatavojamā recepte – frikadeļu zupa. 

Tradicionāls un ļoti gards mājas ēdiens. Šādi pagatavotu maltīti es pirmo reizi nogaršoju pirms pieciem gadiem. Kopš tā laika esmu iemīlējies šajā ēdienā! Maiga, irdena griķu biezputra ar patīkamu sēņu aromātu, klāt vēl apcepta vistas kājiņa… Tas viss mutē pārvēršas īstā garšu kaskādē!