Uzkodas

Uzkodu receptes visiem dzīves gadījumiem. Gatavojam garšīgi un ātri. Kā ātri saservēt galdu ar garšīgiem ēdieniem un visus pārsteigt.

Tas ir zviedru nacionālais ēdiens. Ar šīs receptes palīdzību iespējams no parastas mazsālītas siļķes pagatavot ļoti garšīgu, es pat teiktu, ideālu uzkodu pie šņabja. Zviedru valodā šis ēdiens saucās “glasmestarsiļ”. Šādu nosaukumu tā ieguva dēļ tā, ka parasti tika gatavota stikla burkā. Stiklinieka siļķi tradicionāli ierasts likt galdā uz Ziemassvētkiem un vasaras vidū svinētajiem – mūsu Līgo svētkiem.

Ārā ir silti un tuvojas Līgo svētki. Gribās vēsu alu, noteikti – izlejamo. Ventspils vai Krāslavas. Gaišo! Ielietu keramikas krūzē, tā, lai pa virsu peldētu kārtīga putu kārta. Iedzert lielu malku, izjust svaigumu un apiņu rūgto garšu… mm..

Taču, lai pa īstam izbaudītu alu, ir vajadzīgi grauzdiņi. Pie tam nevis veikalā pirktie vai nez no kā cepti nezināmas izcelsmes eļļā un pārmērīgi pievienotiem ķiplokiem (tā nomācot visas pārējās garšas), bet mājās ar mīlestību gatavoti ķiploku grauzdiņi no pareizas maizes un kopā ar gardām mērcēm. Par to, kā pagatavot ķiploku grauzdiņus, es šodien tad arī gribu pastāstīt.

Sakiet, vai jums garšo meksikāņu virtuves ēdieni? Kaut gan – kuram gan tā negaršo? Tā ir vienkārša savas pagatavošanas ziņā. Tajā plaši izmanto dārzeņus, gaļu, graudaugus un pākšaugus.  Un lielu daudzumu piparu. Visumā piparus var pievienot pēc saviem ieskatiem.