Sāls

Mūsdienās sāli bez ierunām var attiecināt uz to produktu standarta kopumu, kas ir pilnīgi jebkuras saimnieces pārziņā. Taču agrākos laikos ar tā palīdzību tika rīkoti streiki, ar to tika apbārstīti ienaidnieku lauki, lai tajos nekas neaugtu, sāls izbēršana nozīmēja nelaimes piesaukšanu, ar to saistīti daudzi ticējumi un parunas. Un tomēr sāls savu galveno pielietojumu ir guvis kulinārijā.

Kādam nolūkam ir vajadzīgs sāls?

Ir loģiski spriest, ka sālim piemīt sāļa garša, taču tā nav sāls svarīgākā īpašība, bet gan tas, ka sāls kā nekas cits izceļ ēdiena garšu. Bezgaršīgs, bez sāls gatavots ēdiens šķiet nebaudāms un diez vai ļaus viesiem uzslavēt saimnieka kulinārijas spējas.

Viss ir labs ar mēru

Domāju, ka visiem ir zināms, ka pārmērīga sāls lietošana izraisa vienīgi saslimšanas. Bet tās noved arī atteikšanās no sāls lietošanas. Daudzi mūsu organismā svarīgi rādītāji ir tieši atkarīgi no sāls daudzuma, bet daudzi procesi pat noris tikai pateicoties nātrija hlorīdam. Var secināt, ka organismam pietiek ar to sāli, ko satur produkti, tomēr ir jāatceras, ka tā tiek izvadīta kopā ar organisma šķidrumiem, piemēram, sviedriem. Tāpēc organismā esošie sāļi būs ierobežotā daudzumā pietiekoši, ja jūs aktīvi nodarbojaties ar sportu vai dzīvojat karstajā klimatā.

Viss nav tik vienkārši, kā šķiet!

Pavisam vienkāršo formulu NaCl atceras ikviens, taču, kā mēdz teikt, velns slēpjas sīkumos: piemaisījumos un sāls kristālu veidā. Šo faktoru visdažādāko iespējamo kombināciju dēļ tirgotavu plauktos var sastapt lielu sāls daudzveidību, to atšķirības dažkārt ir tik ievērojamas, ka ir vērts katru sāls veidu aplūkot atsevišķi.

Vārāmā sāls

Jeb kā vēl tā tiek dēvēta – parastā sāls. Tā ir nopērkama ikvienā veikalā un to veidi arī mēdz būt vairāki. Tas atšķiras ar kristālu lielumiem (malumu), krāsu (attīrīšanas pakāpi). Tāpat ir sastopams arī jodētais sāls. Jods – mūsu organismam noderīgs elements, taču ir jāatceras, ka tas piešķir sālim kaut arī pavisam vāji pamanāmu, tomēr piegaršu. Jods izgaro pēc pusgada, padarot sāli par parastu.

Jūras sāls

Jūras sāls

Nebūs grūti uzminēt, ka šis sāls tiek iegūts no jūras ūdens, tam piemīt lielu, baltu kristālu forma. Jūras sāls satur daudz vairāk organismam noderīgo minerālu un elementu, ieskaitot arī jodu. Bez tam, tā garša ir maigāka nekā parastajam vārāmajam sālim, bet vizuālais izskats ļauj to pielietot dažādu sacepumu dekorēšanai. Pēc manām domām, tā ir jāizmanto vienmēr, kad vien tas ir iespējams, to samaļot dzirnaviņās vai piestā.

Fleur de sel

Tulkojumā no franču valodas – „Sāls ziediņš”, franču delikatese, kas tiek iegūta īpašā veidā. Tas tiek darīts sāls purvos Gerandē , ar rokām nosmeļot karstumā radušos plāno sāls kārtiņu. Kā jau varat iedomāties pēc iepriekš teiktā, šāds sāls ir retums, tas ir diezgan dārgs un tam ir piešķirts delikateses statuss. To sāls ir iemantojusi, pateicoties savai īpašajai kristālu uzbūvei “Fleur de sel”. Tie ir sevišķi trausli un maigi, tiem piemīt neregulāru formu daudzveidība. Viss minētais šim sālim piešķir interesantāku garšu, nekā pat salīdzinot ar jūras sāli.

Aromatizētais sāls

Tas ir parasts jūras sāls ar dažādu augu piemaisījumiem, par piemēru var minēt citrusaugu mizu. Šie ingredienti piešķir papildus aromātu un jaunas garšu nianses. Šāda sāls pagatavošana pašu spēkiem ir pavisam vienkārša: sarīvējiet apelsīna vai laima mizu uz vissmalkākās rīves, samaisiet to ar jūras sāli, ļaujiet tam apžūt. Šāds sāls ir pievienojams jau gataviem ēdieniem, tādā veidā piešķirot tiem jaunas garšu nokrāsas.

Vulkāniskā sāls

Veikalu plauktos ir sastopami, kā zināms, divi šāda sāls veidi: melnais un brūnais. Pirmajam sāls variantam ir pastarpināta saikne ar vulkāniem, sāls tā tiek saukts vienīgi savas ārienes dēļ. Kā zināms, tas ir jūras sāls, kas tiek iekrāsots ar attīrītām oglēm. To vairāk izmanto ēdienu dekorēšanai, nevis kā garšvielu. Savukārt otrajam veidam – Kala namak (melnais indiešu sāls) piemīt vulkāniska izcelsme, tas tiek iegūts no vulkānu sāls akmeņiem. Taču šeit jāpiebilst, ka pie tā malšanas sāls zaudē savu melno krāsu, iegūstot brūnu nokrāsu. Garša ir diezgan specifiska, tas tiek izmantots tradicionālajos indiešu veģetārajos ēdienos.

Viss kulinārijas šedevriem