Anšovi

Šīs nelielās zivs nosaukumu ir pašlaik dzirdējis nu jau ikviens, tomēr ne gluži visiem ir sanācis to gatavot vai nogaršot. Anšovs jeb kā to mēdz vēl dēvēt hamsa – ir neliels siļķveidīgo dzimtas pārstāvis, kas, būdams pieaudzis, reti pārsniedz 15 cm garumu.  Taču neraugoties uz savu nelielo izmēru, anšovs ir spējis iegūt savu īpašo vietu masveida kultūrā.  Tā asā un pikantā garša ir to padarījusi par vienu no populārākajiem daudzu pasaules virtuvju ingredientiem.

Anšovi - universālā garšviela

 Anšovi - universālā garšviela

Šodien mēs esam pieraduši tā saukt dažādu kaltēto dārzeņu un garšaugu maisījumu, taču neviens  no tiem nespēj līdzināties sava plašā pielietojuma ziņā anšovam.  Vēl pat antīkajā laikmetā pavāri bija iecienījuši šo zivtiņu. Senajā Romā neatņemama dzīru sastāvdaļa bija Garum mērce, tā tika pielietota tikpat bieži, kā krējums un majonēze, bet šīs mērces neatņemamā sastāvdaļa bija tieši anšovi.  Kaut gan tā garša pati par sevi nav tā pati labākā, pēc sālīšanas anšovs kļūst par ļoti gardu un  populāru garšvielu piedevu.  Taču kas tas īsti ir pašlaik? Mūsdienu pavāri ir atraduši daudzas anšova pielietojuma iespējas:

  • Sacepumi,
  • Makaronu ēdieni,
  • Desmitiem salātu,
  • Milzum daudz mērču (ieskaitot slavenu Vusteras mērci),
  • Gaļas ēdieni,
  • Olu ēdieni un omletes,
  • zupas.

Šo uzskaitījumu var turpināt vēl ilgi. Nu ko lai saka, ja pat kaltēts anšovs spēj kalpot ne tikai par uzkodu pie alus, bet arī par garšvielu jebkurai zupai. Jūs droši vien būsiet pamanījuši arī olīvas ar anšoviem, viegli pieejamas veikalu plauktos, kaut gan jāpiebilst, ka anšovi  kā tādi nav bieži sastopami pārdošanā. Anšovs – tas ir neliels zivs

Kur gan tos lai iegūst?

Likumsakarīgs jautājums. Var, protams, tos mēģināt aizvietot ar ko citu, piemēram, visiem pieejamo siļķi, taču kā jau arī iepriekš minēju, anšovi pavārus un mājsaimnieces visā pasaulē pamatā piesaista nevis ar savu specifisko garšu, bet gan ar īpašo sālīšanas metodi, tāpēc šāds aizvietojums nebūs līdzvērtīgs.  Var izmēģināt laimi lielos tirdzniecības centros, ja ne ikvienā, tad kādā no tiem veiksme Jums uzsmaidīs.  Vēl ir variants – bakalejas veikaliņi līdzās restorāniem. Ja jūs apmeklēsiet šāda veida veikaliņu, kas ir izvietoti līdzās itāļu restorāniem, tad Jūs noteikti  sameklēsiet šo burvīgo zivtiņu par pieņemamu cenu.   Ja šāds veikaliņš nepastāv, tad restorānā iespējams sameklēt piegādātāja kontaktinformāciju un sazināties ar viņu pa tiešo. Mūsdienās anšovs kā delikatese nav nekāds retums,  tas ir viens no daudzajiem ingredientiem, kurš spēj piešķirt jūsu ēdieniem pilnīgi jaunas garšas nokrāsas. Droši bez bailēm ķerieties pie eksperimentēšanas, gatavojot savas ikdienas maltītes.

Viss kulinārijas šedevriem