Cālis čkmeruli (ჩქმერული)

Cālis čkmeruli (ჩქმერული)

Viens no maniem iemīļotākajiem gruzīnu virtuves ēdieniem – čkmeruli cicila. Cicila – tas ir cālis, čkmeruli – no „čkmeri”, vietas nosaukuma, kur bija izdomāta recepte. Tas nozīmē, ja jūs teiksiet cālis čkmerski gaumē vai Cālis čkmeruli, tad būsiet pavisam tuvu patiesībai. Taču atgriezīsimies pie cāļa, ja cāli neatradīsiet, noderēs arī vistiņa.

Recepte pavisam vienkārša un gatavošanas ziņā līdzinās labi zināmajam cālim „tabakā”, taču šeit cālis gatavojas saldajā krējumā ar ļoti bagātīgi pievienotu ķiploku. Rezultātā vistiņa sanāks sulīga, saldais krējums sajauksies ar cepšanas laikā iztecējušajām sulām, ķiploku un zaļumiem (kur jūs esat redzējuši gruzīnu virtuvi bez zaļumiem?), ļaujot mums iegūt vienreizēju mērci. Šādā mērcē ir pieņemts mērcēt svaigu lavašu, tāpēc pacentieties arī tādu sameklēt.

Cālis čkmeruli (ჩქმერული)

Klasiskajā receptes variantā cāļa gaļu dala krūtīs pa vidu, nedaudz padauza un ierīvē ar sāls un piparu maisījumu. Es labāk izvēlot cāli sagriezt lielos proporcionālos gabalos un iepriekš iemarinēt sāls ūdenī, tādā veidā vistu būs ērtāk un ātrāk pagatavot, tā sanāks sulīgāka.

Cālis čkmerski gaumē

Cālis čkmeruli

Novērtējums: 5
Skaits: 8
Jūsu novērtējums: ?
Cālis čkmeruli – gruzīnu virtuves ēdiens. Recepte ir vienkārša. Cālis čkmeruli gatavojams saldajā krējumā ar klāt pievienotu ķiploku.

    Sastāvdaļas

    (atzīmēt vis ir)
    • Pagatavošanai

    • 1 cālis
    • 1 ēd. k. paprika
    • 2 ēd. k. hmeļi-suneļi
    • 1 t.k. piparu
    • 500 g 33% saldā krējuma
    • 5 ķiploku daiviņas
    • 1 pētersīļu buntīte
    • 20 g saldkrējuma sviests
    • Marinādei

    • 100 g sāls
    • 3 l ūdens
    • Sagatavošanās laiks: 130
    • Gatavošanas laiks: 40
    • Galdu: 4

    Pagatavošana

    • 1.Paturam vistu marinādē 2 stundasIzšķīdinām 3-os litros ūdens 100 gramus sāls. Sagriežam vistu lielos gabalos un paturam marinādē 2 stundas.
    • 2.Ierīvējam gabalus ar garšvielu maisījumuIzņemam gabalus no marinādes. Nosusinām ar virtuves dvieli un ierīvējam ar garšvielu maisījumu.
    • 3.Apcepam vistas gabalusPannā izkausējam saldkrējuma sviestu, un uz lielas uguns strauji apcepam vistas gabalus, līdz tie iegūst zeltainu garozu. Liekam apceptos gabalus uz atsevišķa trauka.
    • 4.Pārlejam ar saldo krējumuEļļu un sulas, kas palikuši pāri pēc vistas cepšanas, izkāšam (lai mērce sanāktu maiga un zeltītaina). Tad to lejam atpakaļ pannā un pievienojam sagrieztu ķiploku. Uzkarsējam to un pārlejam ar saldo krējumu.
    • 5.Liekam cāļa gabaliņus atpakaļLiekam cāļa gabaliņus atpakaļ pannā un sutinām 20 minūtes.
    • 6.Pasniedzam dziļā traukāPasniedzam dziļā traukā (Gruzijā pasniedz keramikas pannās – keci), bagātīgi pārlejot ar mērci un apbārstot ar sīki sagrieztiem pētersīļiem.

    Tiek uzskatīts, ka normāla porcija – tā ir puse, ja ne pilnīgi vesels cālis. Garnējums papildus pasniegts netiek. Taču es parasti uz galda lieku ēdienu no svaigiem dārzeņiem, kā arī noteikti – svaigu lavašu.

    SCARĪGI – ēdiens izraisa atkarību, vienreiz izmēģināsiet – gatavosiet atkārtoti atkal un atkal!

    Dalīties patīkams recepte ar saviem draugiem!

    Komentāri

    1. ,
      13.03.15 10:03 Re: Cālis čkmeruli (ჩქმერული)

      Es dievinu gruzīnu virtuvi. Noteiksi pagatavošu.

      1. ,
        13.03.15 10:03 Re: Cālis čkmeruli (ჩქმერული)

        Jā, jā. Neesmu vēl sastapis nevienu cilvēku, kuram negaršotu gruzīnu virtuves ēdieni.

    2. ,
      19.03.15 03:03 Re: Cālis čkmeruli (ჩქმერული)

      Pēc tādas cicilas prasās rags ar Kindzmirauli un pēc tam Suļiko – pie tāda ēdiena nederētu tāda skumīga dziesma, bet es citu nezinu.

    3. ,
      21.05.15 08:05 Re: Cālis čkmeruli (ჩქმერული)

      Uh, cik apetelīgi. Žēl, ka ko tādu pagatavot nepietiks laika.

    Pievienot komentāru