Cālis čkmeruli (ჩქმერული)

Viens no maniem iemīļotākajiem gruzīnu virtuves ēdieniem – čkmeruli cicila. Cicila – tas ir cālis, čkmeruli – no „čkmeri”, vietas nosaukuma, kur bija izdomāta recepte. Tas nozīmē, ja jūs teiksiet cālis čkmerski gaumē vai Cālis čkmeruli, tad būsiet pavisam tuvu patiesībai. Taču atgriezīsimies pie cāļa, ja cāli neatradīsiet, noderēs arī vistiņa.

Recepte pavisam vienkārša un gatavošanas ziņā līdzinās labi zināmajam cālim „tabakā”, taču šeit cālis gatavojas saldajā krējumā ar ļoti bagātīgi pievienotu ķiploku. Rezultātā vistiņa sanāks sulīga, saldais krējums sajauksies ar cepšanas laikā iztecējušajām sulām, ķiploku un zaļumiem (kur jūs esat redzējuši gruzīnu virtuvi bez zaļumiem?), ļaujot mums iegūt vienreizēju mērci. Šādā mērcē ir pieņemts mērcēt svaigu lavašu, tāpēc pacentieties arī tādu sameklēt.

Cālis čkmeruli (ჩქმერული)

Klasiskajā receptes variantā cāļa gaļu dala krūtīs pa vidu, nedaudz padauza un ierīvē ar sāls un piparu maisījumu. Es labāk izvēlot cāli sagriezt lielos proporcionālos gabalos un iepriekš iemarinēt sāls ūdenī, tādā veidā vistu būs ērtāk un ātrāk pagatavot, tā sanāks sulīgāka.

Cālis čkmeruli

4 porcijas
00:00
Novērtējums: 5
Skaits: 1
Jūsu novērtējums: ?
Cālis čkmeruli
Cālis čkmeruli – gruzīnu virtuves ēdiens. Recepte ir vienkārša. Cālis čkmeruli gatavojams saldajā krējumā ar klāt pievienotu ķiploku.
Porcijas: - +

Sastāvdaļas

  • 1 cālis
  • 1 ēd. k. paprika
  • 2 ēd. k. hmeļi-suneļi
  • 1 t.k. piparu
  • 500 g 33% saldā krējuma
  • 5 ķiploku daiviņas
  • 1 pētersīļu buntīte
  • 20 g saldkrējuma sviests
  • 100 g sāls
  • 3 l ūdens
Atzīmēt vis ir

Pagatavošana

1.
Izšķīdinām 3-os litros ūdens 100 gramus sāls. Sagriežam vistu lielos gabalos un paturam marinādē 2 stundas.
Cālis čkmeruli
2.
Izņemam gabalus no marinādes. Nosusinām ar virtuves dvieli un ierīvējam ar garšvielu maisījumu.
Cālis čkmeruli
3.
Pannā izkausējam saldkrējuma sviestu, un uz lielas uguns strauji apcepam vistas gabalus, līdz tie iegūst zeltainu garozu. Liekam apceptos gabalus uz atsevišķa trauka.
Cālis čkmeruli
4.
Eļļu un sulas, kas palikuši pāri pēc vistas cepšanas, izkāšam (lai mērce sanāktu maiga un zeltītaina). Tad to lejam atpakaļ pannā un pievienojam sagrieztu ķiploku. Uzkarsējam to un pārlejam ar saldo krējumu.
Cālis čkmeruli
5.
Liekam cāļa gabaliņus atpakaļ pannā un sutinām 20 minūtes.
Cālis čkmeruli
6.
Pasniedzam dziļā traukā (Gruzijā pasniedz keramikas pannās – keci), bagātīgi pārlejot ar mērci un apbārstot ar sīki sagrieztiem pētersīļiem.
Cālis čkmeruli

Tiek uzskatīts, ka normāla porcija – tā ir puse, ja ne pilnīgi vesels cālis. Garnējums papildus pasniegts netiek. Taču es parasti uz galda lieku ēdienu no svaigiem dārzeņiem, kā arī noteikti - svaigu lavašu. SCARĪGI – ēdiens izraisa atkarību, vienreiz izmēģināsiet – gatavosiet atkārtoti atkal un atkal!

Viss kulinārijas šedevriem