Cālis čkmeruli (ჩქმერული)
Viens no maniem iemīļotākajiem gruzīnu virtuves ēdieniem – čkmeruli cicila. Cicila – tas ir cālis, čkmeruli – no „čkmeri”, vietas nosaukuma, kur bija izdomāta recepte. Tas nozīmē, ja jūs teiksiet cālis čkmerski gaumē vai Cālis čkmeruli, tad būsiet pavisam tuvu patiesībai. Taču atgriezīsimies pie cāļa, ja cāli neatradīsiet, noderēs arī vistiņa.
Recepte pavisam vienkārša un gatavošanas ziņā līdzinās labi zināmajam cālim „tabakā”, taču šeit cālis gatavojas saldajā krējumā ar ļoti bagātīgi pievienotu ķiploku. Rezultātā vistiņa sanāks sulīga, saldais krējums sajauksies ar cepšanas laikā iztecējušajām sulām, ķiploku un zaļumiem (kur jūs esat redzējuši gruzīnu virtuvi bez zaļumiem?), ļaujot mums iegūt vienreizēju mērci. Šādā mērcē ir pieņemts mērcēt svaigu lavašu, tāpēc pacentieties arī tādu sameklēt.
Klasiskajā receptes variantā cāļa gaļu dala krūtīs pa vidu, nedaudz padauza un ierīvē ar sāls un piparu maisījumu. Es labāk izvēlot cāli sagriezt lielos proporcionālos gabalos un iepriekš iemarinēt sāls ūdenī, tādā veidā vistu būs ērtāk un ātrāk pagatavot, tā sanāks sulīgāka.
Cālis čkmeruli

Sastāvdaļas
- 1 cālis
- 1 ēd. k. paprika
- 2 ēd. k. hmeļi-suneļi
- 1 t.k. piparu
- 500 g 33% saldā krējuma
- 5 ķiploku daiviņas
- 1 pētersīļu buntīte
- 20 g saldkrējuma sviests
- 100 g sāls
- 3 l ūdens
Pagatavošana
Tiek uzskatīts, ka normāla porcija – tā ir puse, ja ne pilnīgi vesels cālis. Garnējums papildus pasniegts netiek. Taču es parasti uz galda lieku ēdienu no svaigiem dārzeņiem, kā arī noteikti - svaigu lavašu. SCARĪGI – ēdiens izraisa atkarību, vienreiz izmēģināsiet – gatavosiet atkārtoti atkal un atkal!