Griķu biezputra ar vistu un balto sēņu mērci

Tradicionāls un ļoti gards mājas ēdiens. Šādi pagatavotu maltīti es pirmo reizi nogaršoju pirms pieciem gadiem. Kopš tā laika esmu iemīlējies šajā ēdienā! Maiga, irdena griķu biezputra ar patīkamu sēņu aromātu, klāt vēl apcepta vistas kājiņa... Tas viss mutē pārvēršas īstā garšu kaskādē!

Tiesa, šajā ēdienā ir viens zemūdens akmens, un tas ir - kaltētas baltās sēnes.  Kur tās iegādāties?  Jo ne jau katram mājās ir sarūpēts maisiņš ar kaltētām sēnēm. Tās var iegādāties interneta veikalos, bet vēl esmu baltās sēnes redzējis “Rimi” supermārketos. 40 gramu iepakojums maksā 3 euro, taču atvainojos par tautoloģiju, tās ir tā vērtas.

Pagatavošana

Gatavošana norisināsies paralēli, lai griķu biezputra ar sēnēm, vista un mērce būtu gatavas vienlaicīgi. Taču tai nav mums jākļūst par problēmu, jo labam pavāram (bet jūs noteikti esat labs pavārs, ja jau lasāt šo blogu), ir trīs rokas!
Kaltētas sēnes var būt smilšainas. Lai netīrumi nenokļūtu ēdienā, sēnes pirms mērcēšanas ir kārtīgi jāpārlasa. Kad tas ir paveikts – izmērcētās sēnes izceļam ar putu karoti, šķidrumu atstājot krūzītē.

Griķu biezputra ar vistu un balto sēņu mērci

2 porcijas
01:30
Krievu virtuve
Novērtējums: 4
Skaits: 82
Jūsu novērtējums: ?
Griķu biezputra ar vistu un balto sēņu mērci
Griķu biezputra ar vistu un balto sēņu mērci - maiga, irdena griķu biezputra ar patīkamu sēņu aromātu, klāt vēl apcepta vistas kājiņa... Tas viss mutē pārvēršas īstā garšu kaskādē!
Porcijas: - +

Sastāvdaļas

  • 150 g griķu
  • 4 lielas vistu kājas
  • 20 g žāvētas sēnes
  • 1 šalotes sīpols
  • 4 ēdamkarotes konjaka
  • 50 g sviesta
  • 30 g olīveļļas
  • timiāna zariņš
  • Sāls
  • Pipari
Atzīmēt vis ir

Pagatavošana

1.
Uzvāriet tējkannā ūdeni, ieberiet sasmalcinātās kaltētās sēnes krūzītē un aplejiet ar verdošu ūdeni. Lai sēnes nostāvas, līdz virtuvē būs jūtama garda sēņu smarža.
2.
Sēnes ar pirkstiem nospiežam, lai iespējami vairāk šķidruma izspiestu atpakaļ krūzē. Šajā šķidrumā saglabājas lielākā sēņu aromāta daļa. Izkāšam sēņu uzlējumu caur mitru marli vai mitru kafijas filtrpapīru, lai atbrīvotos no visiem netīrumiem. Buljonu iespējams arī uzmanīgi pārliet ar karoti citā traukā, nosēdumus atstājot krūzes dibenā (šādā gadījumā krūzes dibenā būs jāatstāj aptuveni 5 mm buljona). Iegūtais attīrītais sēņu buljons būs ļoti aromātisks!
3.
Pievienojiet 10 gramus sviesta un atlikušo 1/3 sēņu buljona, uzlieciet griķu biezputras katliņam vāku, lai tā kādu brīdi pastāv.
4.
Tiklīdz griķu biezputra uzvārās, pievienojiet tai sāli, nogrieziet uguni līdz minimumam, uzlieciet vāku. Pēc 15 minūtēm biezputra būs gatava.
5.
Noskalojiet griķus, ieberiet tos katliņā un nedaudz pakarsējiet bez ūdens, tādā veidā labāk veidoties aromāts. Tiklīdz tas būs jūtams – aplejiet griķus ar ūdeni, lai tas pārklātu ēdienu aptuveni vienu centimetru. Lieciet katlu vārīties uz vidēji lielas uguns, pagaidiet, kamēr tas uzvārās.
6.
Paralēli tam apcepiet lielas vistas kājas olīveļļā, kurai pievienoti 20 g sviesta.
7.
Sagriežam nelielos kubiciņos šalotes sīpolu. Nelielā katliņā uzkarsējam 20 g sviesta un tajā apcepam sīpolu, līdz tas kļūst caurspīdīgs, pievienojot timiāna lapiņas.
8.
Pievienojam konjaku, karsējam, līdz puse konjaka iztvaikojusi.
9.
Tad pievienojam 2/3 sēņu biljonu kopā ar sēnēm.
10.
Karsējam mērci, līdz tā sasniedz krējuma konsistenci.
11.
Ielieciet šķīvī kaudzītes veidā griķu biezputru, tai virsū uzliekot divas sulīgas vistu kājiņas un šo visu gardumu pārlejiet ar balto sēņu mērci . Mmm.. vienkārši lieliski. Manuprāt, nevainojami!
* Kaltētas sēnes var būt smilšainas. Lai netīrumi nenokļūtu ēdienā, sēnes pirms mērcēšanas ir kārtīgi jāpārlasa. Kad tas ir paveikts – izmērcētās sēnes izceļam ar putu karoti, šķidrumu atstājot krūzītē.
 
Griķu biezputra ar vistu un sēņu mērci
 
Kādām receptēm izmantojat jūs baltās sēnes? Vai jūs griķus mērcējat pirms vārīšanas?
Viss kulinārijas šedevriem