Ķirbja sacepums

Ķirbja sacepums

Ķirbja sacepums – garšīgi, vienkārši un ļoti veselīgi. No ķirbja gatavoti ēdieni ir populāri daudzās valstīs. Šis dārzenis tiek plaši izmantots kulinārijā un no tā gatavo ļoti daudzveidīgus un garšīgus ēdienus. Tiek audzēti divu veidu ķirbji – ziemas un vasaras. Ziemas ķirbjiem ir blīvs mīkstums, bet vasaras – pretēji, maigs un mīksts. Ziemas šķirnes var glabāt vēsā vietā līdz pavasarim, pie kam tie nezaudē savu garšu, bet pats galvenais – vērtīgās īpašības. Pie tādām var attiecināt gan mikroelementus, vitamīnus (C, E B grupas), gan karotīnu. Taču glabāšanai jāizvēlas vidēja lieluma neiebojāti augļi. Un atcerieties, ka neliels ķirbis, kura svars ir no 3 kg līdz 5 kg, vienmēr ir garšīgāks par lielajiem eksemplāriem.

Pateicoties tam, ka ķirbis ir uzglabājams ilgstošu laiku, mēs to varam ēst līdz nākamajai ražai. Taču šo specifisko dārzeni labprāt ēd tikai nedaudzi, neraugoties uz tā nepastrīdami augsto uzturvērtību. Tieši tāpēc ķirbis ir savienojams ar citiem produktiem, kuri nomāc tā aromātu un garšu. Ja jūs vai jūsu ģimene esat attiecināmi pie tās ļaužu kategorijas, kuri noniecina šo dārzeni tā garšas dēļ, tad mana šodienas ķirbja maigā sacepuma recepte ir domāta tieši jums. Pielietojot receptē apelsīnu, ķirbja garša sacepumā nav jūtama. Tā tiek pārveidota līdz neatpazīšanai, kā dēļ arī ir cienīga saukties par ķirbja pīrāgu.

Ķirbja sacepums

Šī ēdiena pagatavošanai izvēlieties ķirbi ar saldu mīkstumu spilgti oranžā krāsā.  Ja esat iegādājušies veselu ķirbi, tad pārgrieziet to uz pusēm, izņemiet sēklas, nogrieziet vajadzīgo gabalu sacepumam, bet pārējo ķirbja daļu ietiniet pārtikas plēvē un lieciet ledusskapī. Taču ir jāzina, ka sagriezts ķirbis ilgi neuzglabājas, tikai vienu nedēļu.

Готовим запеканку из тыквы

Ķirbja sacepums

Novērtējums: 4
Skaits: 13
Jūsu novērtējums: ?
Ķirbja sacepums – garšīgi, vienkārši un ļoti veselīgi.

    Sastāvdaļas

    (atzīmēt vis ir)
    • 350 g. ķirbis
    • 1 apelsīns
    • 150 g. saldkrējuma sviests
    • 200 g. mannā putraimi
    • 2 olas
    • 100 g. cukurs
    • 0,5 t.k. soda
    • Etiķis – sodas “šūmēšanai”
    • Sāls – šķipsniņa
    • Sagatavošanās laiks: 20
    • Gatavošanas laiks: 60
    • Galdu: 6

    Pagatavošana

    • 1.Sacepumam paredzēto ķirbja daļu attīrietSacepumam paredzēto ķirbja daļu attīriet, nogriežot miziņu, noskalojiet un sagrieziet vidēji lielos izmēra gabaliņos.
    • 2.Ielieciet ķirbi katliņā, uzlejiet dzeramo ūdeniIelieciet ķirbi katliņā, uzlejiet dzeramo ūdeni un vāriet aptuveni 15-20 minūtes, līdz tas ir pilnībā gatavs.
    • 3.Nolejiet visu ūdeni, kurā ķirbis vārījiesNolejiet visu ūdeni, kurā ķirbis vārījies, bet mīkstumu samīciet, līdz izveidojies biezenis.
    • 4.Pārlieciet ķirbja mīkstumu traukā mīklas gatavošanaiPārlieciet ķirbja mīkstumu traukā mīklas gatavošanai. Noskalojiet un nosusiniet apelsīnu. Sagatavojiet mazu trauciņu.
    • 5.Ierīvējiet apelsīna miziņu ķirbja biezenī.Ierīvējiet apelsīna miziņu ķirbja biezenī. Ja esat apelsīnu cienītājs un jūs labprāt baudāt tā aromātu un garšu ēdienā, tad mīklā varat iespiest nedaudz apelsīna sulas.
    • 6.Pirms sacepuma gatavošanas izņemiet no ledusskapjaPirms sacepuma gatavošanas izņemiet no ledusskapja saldkrējuma sviestu, lai tas izkustu līdz istabas temperatūrai. Tad to sagrieziet vairākos gabaliņos, lai būtu vieglāk iejaukt mīklā, un lieciet traukā pie ķirbja.
    • 7.Ieberiet mannā putraimus un pievienojiet šķipsniņu sāls.Ieberiet mannā putraimus un pievienojiet šķipsniņu sāls.
    • 8.Iesitiet trauciņā olas, pievienojiet cukuru un ņemiet mikseriIesitiet trauciņā olas, pievienojiet cukuru un ņemiet mikseri. Ēdiena ātrākai pagatavošanai varat izmantot pūdercukuru, ko nopērciet veikalā vai samaliet paši.
    • 9.Saputojiet olas ar mikseriSaputojiet olas ar mikseri, pielietojot lielu ātrumu, līdz masas daudzums ir palielinājies 2 reizes.
    • 10.Tad saputotās olas pievienojiet pārējiem produktiemTad saputotās olas pievienojiet pārējiem produktiem un pielieciet sodu, “sašūmētu” ar etiķi.
    • 11.Ar karoti uzmanīgi sajauciet visus ingredientus.Ar karoti uzmanīgi sajauciet visus ingredientus.
    • 12.Izklājiet cepamo formu ar pergamentuIzklājiet cepamo formu ar pergamentu (cepampapīru), sasmērētu ar saldkrējuma sviestu, tad ielejiet tajā ķirbja mīklu. Es izmantoju 23 cm diametru lielu formu.
    • 13.Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 200 grādu temperatūraiUzkarsējiet cepeškrāsni līdz 200 grādu temperatūrai un lieciet mīklu cepties uz 25-30 minūtēm. (!) nekad nelieciet cepeškrāsnī, kas nav vēl pilnībā uzkarsusi, savādāk mīkla var neuzcelties.

    Izņemiet gatavo sacepumu no krāsns, ļaujiet tam atdzist, kamēr tas atrodas formā, un lieciet traukā. Ja jūs sacepumu ņemsiet no formas karstā veidā, tas var salūst.

    Pārberiet sacepumu ar pūdercukuru un pasniedziet galdā. Pēc vēlēšanās varat to dekorēt ar apelsīna daiviņām, augļiem, sarīvētu šokolādi vai kokosa skaidiņām.

    Dalīties patīkams recepte ar saviem draugiem!

    Komentāri

    1. ,
      08.05.15 11:05 Re: Ķirbja sacepums

      Nedēļas laikā izcepu divas reizes! Supersacepums!

    2. ,
      16.05.15 10:05 Re: Ķirbja sacepums

      Gatavoju pēc jūsu receptes pīrāgu un godīgi jums atzīšos – tas ir visgaršīgākais sacepums. Pazuda pusstundas laikā. Paldies.

    3. ,
      05.10.15 03:10 Re: Ķirbja sacepums

      Ļoti labs! Aizgāja uz urrā!

    Pievienot komentāru