Ķirbja sacepums

Ķirbja sacepums – garšīgi, vienkārši un ļoti veselīgi. No ķirbja gatavoti ēdieni ir populāri daudzās valstīs. Šis dārzenis tiek plaši izmantots kulinārijā un no tā gatavo ļoti daudzveidīgus un garšīgus ēdienus. Tiek audzēti divu veidu ķirbji – ziemas un vasaras. Ziemas ķirbjiem ir blīvs mīkstums, bet vasaras – pretēji, maigs un mīksts. Ziemas šķirnes var glabāt vēsā vietā līdz pavasarim, pie kam tie nezaudē savu garšu, bet pats galvenais – vērtīgās īpašības. Pie tādām var attiecināt gan mikroelementus, vitamīnus (C, E B grupas), gan karotīnu. Taču glabāšanai jāizvēlas vidēja lieluma neiebojāti augļi. Un atcerieties, ka neliels ķirbis, kura svars ir no 3 kg līdz 5 kg, vienmēr ir garšīgāks par lielajiem eksemplāriem.

Pateicoties tam, ka ķirbis ir uzglabājams ilgstošu laiku, mēs to varam ēst līdz nākamajai ražai. Taču šo specifisko dārzeni labprāt ēd tikai nedaudzi, neraugoties uz tā nepastrīdami augsto uzturvērtību. Tieši tāpēc ķirbis ir savienojams ar citiem produktiem, kuri nomāc tā aromātu un garšu. Ja jūs vai jūsu ģimene esat attiecināmi pie tās ļaužu kategorijas, kuri noniecina šo dārzeni tā garšas dēļ, tad mana šodienas ķirbja maigā sacepuma recepte ir domāta tieši jums. Pielietojot receptē apelsīnu, ķirbja garša sacepumā nav jūtama. Tā tiek pārveidota līdz neatpazīšanai, kā dēļ arī ir cienīga saukties par ķirbja pīrāgu.

Ķirbja sacepums

Šī ēdiena pagatavošanai izvēlieties ķirbi ar saldu mīkstumu spilgti oranžā krāsā.  Ja esat iegādājušies veselu ķirbi, tad pārgrieziet to uz pusēm, izņemiet sēklas, nogrieziet vajadzīgo gabalu sacepumam, bet pārējo ķirbja daļu ietiniet pārtikas plēvē un lieciet ledusskapī. Taču ir jāzina, ka sagriezts ķirbis ilgi neuzglabājas, tikai vienu nedēļu.

Ķirbja sacepums

6 porcijas
00:00
Novērtējums: 123
Skaits: 3
Jūsu novērtējums: ?
Ķirbja sacepums
Ķirbja sacepums – garšīgi, vienkārši un ļoti veselīgi.
Porcijas: - +

Sastāvdaļas

  • 350 g. ķirbis
  • 1 apelsīns
  • 150 g. saldkrējuma sviests
  • 200 g. mannā putraimi
  • 2 olas
  • 100 g. cukurs
  • 0,5 t.k. soda
  • Etiķis – sodas “šūmēšanai”
  • Sāls – šķipsniņa
Atzīmēt vis ir

Pagatavošana

1.
Sacepumam paredzēto ķirbja daļu attīriet, nogriežot miziņu, noskalojiet un sagrieziet vidēji lielos izmēra gabaliņos.
Ķirbja sacepums
2.
Ielieciet ķirbi katliņā, uzlejiet dzeramo ūdeni un vāriet aptuveni 15-20 minūtes, līdz tas ir pilnībā gatavs.
Ķirbja sacepums
3.
Nolejiet visu ūdeni, kurā ķirbis vārījies, bet mīkstumu samīciet, līdz izveidojies biezenis.
Ķirbja sacepums
4.
Pārlieciet ķirbja mīkstumu traukā mīklas gatavošanai. Noskalojiet un nosusiniet apelsīnu. Sagatavojiet mazu trauciņu.
Ķirbja sacepums
5.
Ierīvējiet apelsīna miziņu ķirbja biezenī. Ja esat apelsīnu cienītājs un jūs labprāt baudāt tā aromātu un garšu ēdienā, tad mīklā varat iespiest nedaudz apelsīna sulas.
Ķirbja sacepums
6.
Pirms sacepuma gatavošanas izņemiet no ledusskapja saldkrējuma sviestu, lai tas izkustu līdz istabas temperatūrai. Tad to sagrieziet vairākos gabaliņos, lai būtu vieglāk iejaukt mīklā, un lieciet traukā pie ķirbja.
Ķirbja sacepums
7.
Ieberiet mannā putraimus un pievienojiet šķipsniņu sāls.
Ķirbja sacepums
8.
Iesitiet trauciņā olas, pievienojiet cukuru un ņemiet mikseri. Ēdiena ātrākai pagatavošanai varat izmantot pūdercukuru, ko nopērciet veikalā vai samaliet paši.
Ķirbja sacepums
9.
Saputojiet olas ar mikseri, pielietojot lielu ātrumu, līdz masas daudzums ir palielinājies 2 reizes.
Ķirbja sacepums
10.
Tad saputotās olas pievienojiet pārējiem produktiem un pielieciet sodu, “sašūmētu” ar etiķi.
Ķirbja sacepums
11.
Ar karoti uzmanīgi sajauciet visus ingredientus.
Ķirbja sacepums
12.
Izklājiet cepamo formu ar pergamentu (cepampapīru), sasmērētu ar saldkrējuma sviestu, tad ielejiet tajā ķirbja mīklu. Es izmantoju 23 cm diametru lielu formu.
Ķirbja sacepums
13.
Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 200 grādu temperatūrai un lieciet mīklu cepties uz 25-30 minūtēm. (!) nekad nelieciet cepeškrāsnī, kas nav vēl pilnībā uzkarsusi, savādāk mīkla var neuzcelties.
Ķirbja sacepums

Izņemiet gatavo sacepumu no krāsns, ļaujiet tam atdzist, kamēr tas atrodas formā, un lieciet traukā. Ja jūs sacepumu ņemsiet no formas karstā veidā, tas var salūst. Pārberiet sacepumu ar pūdercukuru un pasniedziet galdā. Pēc vēlēšanās varat to dekorēt ar apelsīna daiviņām, augļiem, sarīvētu šokolādi vai kokosa skaidiņām.

Viss kulinārijas šedevriem