Ķirbja sacepums
Ķirbja sacepums – garšīgi, vienkārši un ļoti veselīgi. No ķirbja gatavoti ēdieni ir populāri daudzās valstīs. Šis dārzenis tiek plaši izmantots kulinārijā un no tā gatavo ļoti daudzveidīgus un garšīgus ēdienus. Tiek audzēti divu veidu ķirbji – ziemas un vasaras. Ziemas ķirbjiem ir blīvs mīkstums, bet vasaras – pretēji, maigs un mīksts. Ziemas šķirnes var glabāt vēsā vietā līdz pavasarim, pie kam tie nezaudē savu garšu, bet pats galvenais – vērtīgās īpašības. Pie tādām var attiecināt gan mikroelementus, vitamīnus (C, E B grupas), gan karotīnu. Taču glabāšanai jāizvēlas vidēja lieluma neiebojāti augļi. Un atcerieties, ka neliels ķirbis, kura svars ir no 3 kg līdz 5 kg, vienmēr ir garšīgāks par lielajiem eksemplāriem.
Pateicoties tam, ka ķirbis ir uzglabājams ilgstošu laiku, mēs to varam ēst līdz nākamajai ražai. Taču šo specifisko dārzeni labprāt ēd tikai nedaudzi, neraugoties uz tā nepastrīdami augsto uzturvērtību. Tieši tāpēc ķirbis ir savienojams ar citiem produktiem, kuri nomāc tā aromātu un garšu. Ja jūs vai jūsu ģimene esat attiecināmi pie tās ļaužu kategorijas, kuri noniecina šo dārzeni tā garšas dēļ, tad mana šodienas ķirbja maigā sacepuma recepte ir domāta tieši jums. Pielietojot receptē apelsīnu, ķirbja garša sacepumā nav jūtama. Tā tiek pārveidota līdz neatpazīšanai, kā dēļ arī ir cienīga saukties par ķirbja pīrāgu.
Šī ēdiena pagatavošanai izvēlieties ķirbi ar saldu mīkstumu spilgti oranžā krāsā. Ja esat iegādājušies veselu ķirbi, tad pārgrieziet to uz pusēm, izņemiet sēklas, nogrieziet vajadzīgo gabalu sacepumam, bet pārējo ķirbja daļu ietiniet pārtikas plēvē un lieciet ledusskapī. Taču ir jāzina, ka sagriezts ķirbis ilgi neuzglabājas, tikai vienu nedēļu.
Ķirbja sacepums
Sastāvdaļas
- 350 g. ķirbis
- 1 apelsīns
- 150 g. saldkrējuma sviests
- 200 g. mannā putraimi
- 2 olas
- 100 g. cukurs
- 0,5 t.k. soda
- Etiķis – sodas “šūmēšanai”
- Sāls – šķipsniņa
Pagatavošana
Izņemiet gatavo sacepumu no krāsns, ļaujiet tam atdzist, kamēr tas atrodas formā, un lieciet traukā. Ja jūs sacepumu ņemsiet no formas karstā veidā, tas var salūst. Pārberiet sacepumu ar pūdercukuru un pasniedziet galdā. Pēc vēlēšanās varat to dekorēt ar apelsīna daiviņām, augļiem, sarīvētu šokolādi vai kokosa skaidiņām.