Lazanja, klasiskā lazanjas recepte parastajai mājas virtuvei

Lazanja, klasiskā lazanjas recepte parastajai mājas virtuvei

Man nav zināma neviena virtuve, kurā nav mēģināts to pagatavot, neraugoties uz to, ka ēdiens neizmaksā lēti un tā gatavošana aizņem ne mazumu laika. Sākumā es nedaudz pastāstīšu par šo ēdienu, lai jūs to visu vēlāk atstāstītu saviem viesiem, kad viņi ar gardu muti tiesās mūsu kopīgi pagatavoto maltīti!

Tas ir itāliešu ēdiens, kas radies Emilija-Romanja provincē, vēlāk izplatījies visā pasaulē. Kā vēsta leģenda, pats nosaukums “lazanja” cēlies no seno grieķu sviestmaižu plāceņa “laganon”, tas ir iepaticies romiešiem, kuri to nedaudz pārveidoja, sagriežot plāceni taisnstūros un nodēvējot par “lagani”. Cits versija vēsta, ka nosaukums cēlies no “lasanum” – tas ir katliņš, kurā gatavoja lazanju senajā Romā.

Kādu laiku par lazanjas autoriem uzskatīja angļus, jo šis ēdiens nonāca “Forme of Cury” (pirmā pavārgrāmata, kas izdota Britānijā 14.gadsimtā), bet pēc tam tas tika noliegts. Lazanjas recepte ir minēta arī “Liber de coquina” (vēl viena 14.gadsimta pavārgrāmata). Starp citu, šī ēdiena cienītājs bija arī Cicerons, jo ar gadiem gaļas sakošļāšana kļuva aizvien apgrūtinošāka. Visumā mēs gatavosim gardu ēdienu pēc senas receptes!

Pagatavošana

Par pamatu mēs izmantosim klasisko restorānu lazanjas recepti – sarkano gaļas mērci, bešmela mērci, Parmezāna un Mocerella sierus. Šis salikums ļauj pielietot praktiski jebkurus ingredientus. Vēlaties zivju vai vistas gaļas lazanju – vienkārši nomainiet liellopu malto gaļu pret zivi vai vistu.

Kā pagatavot klasisko lazanju

Lazanja, klasiskā lazanjas recepte parastajai mājas virtuvei

Novērtējums: 4
Skaits: 34
Jūsu novērtējums: ?
Senu itāļu ēdiena recepti – lazanja. Gatavojam lazanju parastā virtuvē! Kaut arī tas nav ātri, taču ļoti garšīgi!

    Sastāvdaļas

    (atzīmēt vis ir)
    • 5 lazanjas plāksnes
    • 4 ēdamkarotes rīvēts Parmezāna siers
    • 1 paciņa Mocarella siers
    • Gaļas mērcei

    • 300 g liellopu maltā gaļa
    • 300 g pastas (vai bez mizas rīvēti tomāti)
    • 1-2 sarkanie sīpoli
    • 2 ķiploka daiviņas
    • 1 tējkarote oregano
    • 1 rozmarina zariņš
    • 2 bazilika zariņš
    • Sāls
    • Pipari
    • Bešamela mērcei

    • 1 ēdamkarote sviesta
    • 1 ēdamkarote miltu
    • 200 grami piens
    • 1\2 tējkarote muskatrieksta
    • Sāls
    • Pipari
    • Sagatavošanās laiks: 20
    • Gatavošanas laiks: 70
    • Galdu: 2

    Pagatavošana

    • 1. Gaļas mērcei

    • 1.1.Gaļas mērces pagatavošanai sagrieziet sīpolu un apcepiet to olīveļļā Gaļas mērces pagatavošanai sagrieziet sīpolu un apcepiet to olīveļļā, līdz tas kļūst caurspīdīgs.
    • 1.2.Noņemiet sīpolus, lieciet pannā liellopu malto gaļu Noņemiet sīpolus, lieciet pannā liellopu malto gaļu un apcepiet to uz lielas uguns, ik pa brīdim apmaisot. Lieciet sīpolus atpakaļ pannā.
    • 1.3.Ielejiet pannā pastu, pievienojiet ķiploku Ielejiet pannā pastu, pievienojiet ķiploku, oregano, rozmarīnu un baziliku (tas viss ideāli apvienojas ar tomātiem!), sāli, piparus un sutiniet uz lēnas uguns aptuveni 30 minūtes.
    • 1.4.Pēc tam izņemiet lauru lapu Pēc tam izņemiet lauru lapu un rozmarīnu. Lai mērce atdziest.
    • 2. Bešamela mērcei

    • 2.1.Izkausējiet tajā sviestu un apcepiet miltus. Bešmela mērcei ņemiet nelielu katliņu. Izkausējiet tajā sviestu un apcepiet miltus.
    • 2.2.Kad maisījums sāk smaržot pēc sacepuma Kad maisījums sāk smaržot pēc sacepuma, pakāpeniski pievienojiet pienu un maisiet, līdz mērce neiegūst 20% krējuma konsistenci.
    • 2.3.Pievienojiet sāli un piparus Pievienojiet sāli un piparus.
    • 3. Tagad sākam likt kopā mūsu lazanju

    • 3.1.Atsevišķus lazanjas plākšņu veidus ieteicams pavārīt 3-4 minūtes nedaudz sālītā ūdenī Atsevišķus lazanjas plākšņu veidus ieteicams pavārīt 3-4 minūtes nedaudz sālītā ūdenī. Ja jūs nezināt, kāda plāksne jums ir gadījusies, tad labāk tā arī izdariet. Svarīgi! Pēc 3-4 minūšu vārīšanas nolejiet karsto ūdeni un aplejiet plāksnes ar aukstu ūdeni!
    • 3.2.Ņemiet nelielu formu, lai plāksne nosegtu visu formas apakšu Ņemiet nelielu formu, lai plāksne nosegtu visu formas apakšu. Ielejiet nedaudz bešmela mērci un vienmērīgi to noklājiet pa visu formu, lai nepiedegtu.
    • 3.3.Tad lieciet lazanjas plāksni, gaļas mērci, smalki sagrieztu Macarellu Tad lieciet lazanjas plāksni, gaļas mērci, smalki sagrieztu Macarellu, bešmeli un lazanjas plāksni. To visu atkārtojiet vēl trīs reizes.
    • 3.4.Uzlejiet virsū atlikušo bešmela mērci un uzbārstiet pa virsu Parmezāna sieru Jums ir jāizbeidzas gaļas mērcei un jāpaliek pāri nedaudz bešmela mērcei. Uzlejiet virsū atlikušo bešmela mērci un uzbārstiet pa virsu Parmezāna sieru. Lieciet cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 220 grādu temperatūrai, cepiet 20 minūtes (tas būs pietiekami ilgs laiks, jo visi komponenti ir jau iepriekš pagatavoti).

    Piezīmes

    Pasniedzot galdā lazanju, to var izgreznot ar rozmarīna lapiņām.

    Un kā jūs gatavojat lazanju? Kāds pildījums ir iecienīts jūsu ģimenē?

    Dalīties patīkams recepte ar saviem draugiem!

    Komentāri

    1. ,
      08.09.14 08:09 Re: Lazanja, klasiskā lazanjas recepte parastajai mājas virtuvei

      Sakiet, lūdzu, vai lazanju var gatavot, izmantojot citus sierus?

      1. ,
        09.08.14 08:08 Re: Lazanja, klasiskā lazanjas recepte parastajai mājas virtuvei

        Protams, var, taču es labāk iesaku izmēģināt tieši šo sieru salikumu! Tas ir ļoti garšīgi!

    2. ,
      13.02.15 03:02 Re: Lazanja, klasiskā lazanjas recepte parastajai mājas virtuvei

      Super sanāca!!!!!!!!

    3. ,
      31.10.16 08:10 Re: Lazanja, klasiskā lazanjas recepte parastajai mājas virtuvei

      Pilniigs sviests ne recepte. murgs, vareeja jau vairaak/smalkaak aprakstiit ko un kaa dariit a to tagad viss vakars sapists un eediens ar. paldies

      1. ,
        29.04.17 05:04 Re: Lazanja, klasiskā lazanjas recepte parastajai mājas virtuvei

        Arturs, tāpēc vispirms recepte ir jāizlasa līdz beigām 🙂

    Pievienot komentāru