Lazanja, klasiskā lazanjas recepte parastajai mājas virtuvei

Man nav zināma neviena virtuve, kurā nav mēģināts to pagatavot, neraugoties uz to, ka ēdiens neizmaksā lēti un tā gatavošana aizņem ne mazumu laika. Sākumā es nedaudz pastāstīšu par šo ēdienu, lai jūs to visu vēlāk atstāstītu saviem viesiem, kad viņi ar gardu muti tiesās mūsu kopīgi pagatavoto maltīti!

Tas ir itāliešu ēdiens, kas radies Emilija-Romanja provincē, vēlāk izplatījies visā pasaulē. Kā vēsta leģenda, pats nosaukums “lazanja” cēlies no seno grieķu sviestmaižu plāceņa “laganon”, tas ir iepaticies romiešiem, kuri to nedaudz pārveidoja, sagriežot plāceni taisnstūros un nodēvējot par “lagani”. Cits versija vēsta, ka nosaukums cēlies no “lasanum” – tas ir katliņš, kurā gatavoja lazanju senajā Romā. Kādu laiku par lazanjas autoriem uzskatīja angļus, jo šis ēdiens nonāca “Forme of Cury” (pirmā pavārgrāmata, kas izdota Britānijā 14.gadsimtā), bet pēc tam tas tika noliegts. Lazanjas recepte ir minēta arī “Liber de coquina” (vēl viena 14.gadsimta pavārgrāmata). Starp citu, šī ēdiena cienītājs bija arī Cicerons, jo ar gadiem gaļas sakošļāšana kļuva aizvien apgrūtinošāka. Visumā mēs gatavosim gardu ēdienu pēc senas receptes!

Pagatavošana

Par pamatu mēs izmantosim klasisko restorānu lazanjas recepti – sarkano gaļas mērci, bešmela mērci, Parmezāna un Mocerella sierus. Šis salikums ļauj pielietot praktiski jebkurus ingredientus. Vēlaties zivju vai vistas gaļas lazanju – vienkārši nomainiet liellopu malto gaļu pret zivi vai vistu.

Lazanja, klasiskā lazanjas recepte parastajai mājas virtuvei

2 porcijas
01:10
Itāļu virtuve
Novērtējums: 4.5
Skaits: 100
Jūsu novērtējums: ?
Lazanja, klasiskā lazanjas recepte parastajai mājas virtuvei
Senu itāļu ēdiena recepti – lazanja. Gatavojam lazanju parastā virtuvē! Kaut arī tas nav ātri, taču ļoti garšīgi!
Porcijas: - +

Sastāvdaļas

  • 5 lazanjas plāksnes
  • 4 ēdamkarotes rīvēts Parmezāna siers
  • 1 paciņa Mocarella siers
  • 300 g liellopu maltā gaļa
  • 300 g pastas (vai bez mizas rīvēti tomāti)
  • 1-2 sarkanie sīpoli
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 1 tējkarote oregano
  • 1 rozmarina zariņš
  • 2 bazilika zariņš
  • Sāls
  • Pipari
  • 1 ēdamkarote sviesta
  • 1 ēdamkarote miltu
  • 200 grami piens
  • 1/2 tējkarote muskatrieksta
  • Sāls
  • Pipari
Atzīmēt vis ir

Pagatavošana

1.
Gaļas mērces pagatavošanai sagrieziet sīpolu un apcepiet to olīveļļā, līdz tas kļūst caurspīdīgs.
Lazanja, klasiskā lazanjas recepte parastajai mājas virtuvei
2.
Noņemiet sīpolus, lieciet pannā liellopu malto gaļu un apcepiet to uz lielas uguns, ik pa brīdim apmaisot. Lieciet sīpolus atpakaļ pannā.
Lazanja, klasiskā lazanjas recepte parastajai mājas virtuvei
3.
Ielejiet pannā pastu, pievienojiet ķiploku, oregano, rozmarīnu un baziliku (tas viss ideāli apvienojas ar tomātiem!), sāli, piparus un sutiniet uz lēnas uguns aptuveni 30 minūtes.
Lazanja, klasiskā lazanjas recepte parastajai mājas virtuvei
4.
Pēc tam izņemiet lauru lapu un rozmarīnu. Lai mērce atdziest.
Lazanja, klasiskā lazanjas recepte parastajai mājas virtuvei
5.
Bešmela mērcei ņemiet nelielu katliņu. Izkausējiet tajā sviestu un apcepiet miltus.
Lazanja, klasiskā lazanjas recepte parastajai mājas virtuvei
6.
Kad maisījums sāk smaržot pēc sacepuma, pakāpeniski pievienojiet pienu un maisiet, līdz mērce neiegūst 20% krējuma konsistenci.
Lazanja, klasiskā lazanjas recepte parastajai mājas virtuvei
7.
Pievienojiet sāli un piparus.
Lazanja, klasiskā lazanjas recepte parastajai mājas virtuvei
8.
Atsevišķus lazanjas plākšņu veidus ieteicams pavārīt 3-4 minūtes nedaudz sālītā ūdenī. Ja jūs nezināt, kāda plāksne jums ir gadījusies, tad labāk tā arī izdariet. Svarīgi! Pēc 3-4 minūšu vārīšanas nolejiet karsto ūdeni un aplejiet plāksnes ar aukstu ūdeni!
Lazanja, klasiskā lazanjas recepte parastajai mājas virtuvei
9.
Ņemiet nelielu formu, lai plāksne nosegtu visu formas apakšu. Ielejiet nedaudz bešmela mērci un vienmērīgi to noklājiet pa visu formu, lai nepiedegtu.
Lazanja, klasiskā lazanjas recepte parastajai mājas virtuvei
10.
Tad lieciet lazanjas plāksni, gaļas mērci, smalki sagrieztu Macarellu, bešmeli un lazanjas plāksni. To visu atkārtojiet vēl trīs reizes.
Lazanja, klasiskā lazanjas recepte parastajai mājas virtuvei
11.
Jums ir jāizbeidzas gaļas mērcei un jāpaliek pāri nedaudz bešmela mērcei. Uzlejiet virsū atlikušo bešmela mērci un uzbārstiet pa virsu Parmezāna sieru. Lieciet cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 220 grādu temperatūrai, cepiet 20 minūtes (tas būs pietiekami ilgs laiks, jo visi komponenti ir jau iepriekš pagatavoti).
Lazanja, klasiskā lazanjas recepte parastajai mājas virtuvei
Pasniedzot galdā lazanju, to var izgreznot ar rozmarīna lapiņām.

Un kā jūs gatavojat lazanju? Kāds pildījums ir iecienīts jūsu ģimenē?

Viss kulinārijas šedevriem