Soļanka

Soļanka

Soļanka – kopā salikta soļanka – vairāku cilvēku vecās krievu virtuves iemīļotais ēdiens. Klasika! Pastāv arī cits šīs zupas nosaukums – seļanka. Taču, slavenais kulinārs Pohļobkins saka, ka pareizi, tomēr, ir teikt „soļanka”. Sātīgs ēdiens un ar augstu kaloritāti. Tas ir lieliska gan, tikko no uguns karsta, gan arī nākamajā dienā. Parasti to gatavo pēc labiem svētkiem, kad paliek daudz kūpinātas gaļas, rulešu, šķiņķa u.c. Mazo kafejnīcu populārākais ēdiens. Tomēr, kafejnīcā to pagaršot es gan laikam neuzdrošinātos, tieši tāpēc, ka tas pagatavošanas princips – „no tā, kas palika no vakardienas”. Kas zina, kad bija tas „vakar” sabiedriskajā ēdināšanā? Bet mājas, uz laba liellopu buljona, ar sālītiem gurķīšiem, olīvām un kaperiem… mmm… kas gan var būt labāks?

Tiem, kas praktizē Dikāna diētu, ir atļauts ēst šo ēdienu sākot no otrā posma, dārzeņu un olbaltumu dienās. Tam gaļas gabaliņu vietā izvēlēties vistas, tītara un liellopu šķiņķi. Burkānu un sīpolus cepiet bez eļļas. Kā arī samaziniet olīvu un kaperu daudzumu.

Soļanka

Soļanka

Novērtējums: 4
Skaits: 40
Jūsu novērtējums: ?
Soļanka - kopā salikta soļanka. Sātīgs ēdiens un ar augstu kaloritāti. Tas ir lieliska gan, tikko no uguns karsta, gan arī nākamajā dienā. Mmm... kas gan var būt labāks?

    Sastāvdaļas

    (atzīmēt vis ir)
    • 400 g liellopu gaļas (ideāli uz kaula)
    • 300 g gaļas gabaliņi (kas patīk vairāk)
    • 50 g olīvu
    • 20 g kaperu
    • 3 sālīti gurķi
    • 2 ēd.k. tomātu pastas
    • 1.5 sīpols
    • 1 burkāns
    • 0.5 citrona
    • Sagatavošanās laiks: 30
    • Gatavošanas laiks: 60
    • Galdu: 4

    Pagatavošana

    • 1.Soļanka - uzvāriet liellopu buljonuUzvāriet liellopu buljonu. Tam ņemiet gaļu, nolieciet kastrolī un uzlejiet ūdeni. Kad tas uzvārīsies pielieciet veselu attīrīto sīpolu. Periodiski noņemiet putas un liekus taukus. Apmērām pēc 30 minūtēm izņemam sīpolu un izmetam to. Tiklīdz gaļa uzvārīsies – buljons ir gatavs.
    • 2.Soļanka - gaļu sagriežam salmiņosIzņemam gaļu un sagriežam to salmiņos (franči teiktu – sagriežas žuljēnā).
    • 3.Soļanka - sagriežam gaļas gabaliņusTāpat darām arī ar gaļas gabaliņiem.
    • 4.Soļanka- sagriežam burkānusUn burkāniem.
    • 5.Soļanka - sagriežam gurķusKā arī ar notīrītiem no ādiņas sālītiem gurķiem.
    • 6.Soļanka - sagriežam sīpolusPusi sīpola sagriežam smalkos kubiciņos.
    • 7.Soļanka - apcepam sīpolus un burkānusApcepam sīpolus, tad arī burkānus, ar divām ēdamkarotēm tomātu pastas uz dažiem pilieniem olīveļļas. Liekam klāt buljonam kopā ar vārītu gaļu.
    • 8.Soļanka - sasildām gaļas gabaliņusTad, uz tās pašas pannas (kam mums pavairot netīrus traukus?) sasildām gaļas gabaliņus. Tieši sildām! Mums ir vajadzīgi, lai visa kūpināta gaļa un visi pārējie gaļas delikatesi, kurus mēs liksim mūsu soļankai, atvērtu savas smakas. Aromāts jūs iedvesmo? Pieliekam visu klāt kastrolī.
    • 9.Mājas gaļas soļanka ir gatavaTālāk seko olīvas, gurķi, kaperi un 3 citrona šķēlītes. Uzvārām buljonu, noņemam to no uguns un dodam ievilkties kādas 15 minūtes. Viss!

    Viss! Mūsu lieliska mājas gaļas soļanka ir gatava!

    Dalīties patīkams recepte ar saviem draugiem!

    Komentāri

    1. ,
      16.06.14 01:06 Re: Soļanka

      Liels paldies par recepti!

    2. ,
      21.05.15 08:05 Re: Soļanka

      Zupa izdevās garšīga, taču tā neizskatās tāda, kāda tā ir fotoattēlos.

    3. ,
      25.05.15 03:05 Re: Soļanka

      Paldies par recepti, es zupai klāt sālītu gurķu vietā liku marinētus gurķīšus, jo sālīto nebija pie rokas, un klāt zupai vēl pievienoju kartupeļus, no garšvielām laurlapas, sāli, piparus un smalki sagrieztu selerijas kāta gabaliņu. Sanāca ļoti gardi!

    4. ,
      23.12.16 12:12 Re: Soļanka

      papilddus pievienoju kartupeļus, adžiku, čilli piparus un pāris piri-piri uz 10 litriem

    5. ,
      07.03.17 08:03 Re: Soļanka

      Paldies par recepti!
      Es pievienoju klāt papildus sāli, maltos piparus, 2 ēd.k. vietā pieliku 4 ēd.k. tomātu pastu un sālīto gurķīšu vietā ieliku marinētos.
      Sanāca ļoti garda zupiņa, vīriņš bija priecīgs par rezultātu.

    Pievienot komentāru