Soļanka
Soļanka - kopā salikta soļanka – vairāku cilvēku vecās krievu virtuves iemīļotais ēdiens. Klasika! Pastāv arī cits šīs zupas nosaukums - seļanka. Taču, slavenais kulinārs Pohļobkins saka, ka pareizi, tomēr, ir teikt „soļanka”. Sātīgs ēdiens un ar augstu kaloritāti. Tas ir lieliska gan, tikko no uguns karsta, gan arī nākamajā dienā. Parasti to gatavo pēc labiem svētkiem, kad paliek daudz kūpinātas gaļas, rulešu, šķiņķa u.c. Mazo kafejnīcu populārākais ēdiens. Tomēr, kafejnīcā to pagaršot es gan laikam neuzdrošinātos, tieši tāpēc, ka tas pagatavošanas princips – „no tā, kas palika no vakardienas”. Kas zina, kad bija tas „vakar” sabiedriskajā ēdināšanā? Bet mājas, uz laba liellopu buljona, ar sālītiem gurķīšiem, olīvām un kaperiem... mmm... kas gan var būt labāks?
Soļanka
4 porcijas
01:30
Krievu virtuve
Novērtējums: 5
Skaits: 33
Jūsu novērtējums: ?
Soļanka - kopā salikta soļanka. Sātīgs ēdiens un ar augstu kaloritāti. Tas ir lieliska gan, tikko no uguns karsta, gan arī nākamajā dienā. Mmm... kas gan var būt labāks?
- 400 g liellopu gaļas
- 300 g gaļas gabaliņi
- 50 g olīvu
- 20 g kaperu
- 3 sālīti gurķi
- 2 ēd.k. tomātu pastas
- 1.5 sīpols
- 1 burkāns
- 0.5 citrona
Atzīmēt vis ir
1.
Uzvāriet liellopu buljonu. Tam ņemiet gaļu, nolieciet kastrolī un uzlejiet ūdeni. Kad tas uzvārīsies pielieciet veselu attīrīto sīpolu. Periodiski noņemiet putas un liekus taukus. Apmērām pēc 30 minūtēm izņemam sīpolu un izmetam to. Tiklīdz gaļa uzvārīsies – buljons ir gatavs.
2.
Izņemam gaļu un sagriežam to salmiņos (franči teiktu – sagriežas žuljēnā).
3.
Tāpat darām arī ar gaļas gabaliņiem.
5.
Kā arī ar notīrītiem no ādiņas sālītiem gurķiem.
6.
Pusi sīpola sagriežam smalkos kubiciņos.
7.
Apcepam sīpolus, tad arī burkānus, ar divām ēdamkarotēm tomātu pastas uz dažiem pilieniem olīveļļas. Liekam klāt buljonam kopā ar vārītu gaļu.
8.
Tad, uz tās pašas pannas (kam mums pavairot netīrus traukus?) sasildām gaļas gabaliņus. Tieši sildām! Mums ir vajadzīgi, lai visa kūpināta gaļa un visi pārējie gaļas delikatesi, kurus mēs liksim mūsu soļankai, atvērtu savas smakas. Aromāts jūs iedvesmo? Pieliekam visu klāt kastrolī.
9.
Tālāk seko olīvas, gurķi, kaperi un 3 citrona šķēlītes. Uzvārām buljonu, noņemam to no uguns un dodam ievilkties kādas 15 minūtes. Viss!
Tiem, kas praktizē Dikāna diētu, ir atļauts ēst šo ēdienu sākot no otrā posma, dārzeņu un olbaltumu dienās. Tam gaļas gabaliņu vietā izvēlēties vistas, tītara un liellopu šķiņķi. Burkānu un sīpolus cepiet bez eļļas. Kā arī samaziniet olīvu un kaperu daudzumu. [recipe] Viss! Mūsu lieliska mājas gaļas soļanka ir gatava!