Uzbeku plovs

Uzbeku plovs – irdens, trekns, ar gaļu, burkāniem, sīpoliem, aromātiskām piedevām un veselu ķiploku galviņu. Visi mēģina gatavot, taču atzīst, ka austrumos dzimušajiem plovs izdodas labāk.
Varbūt ir kāda plova slepenā recepte, kura zināma tikai austrumos, kas tiek nodota no paaudzes uz paaudzi, no tēva dēlam. Un kuru mums ne par ko neizpaudīs? Varbūt viss slēpjas garšvielās? Vai arī gaļa ar rīsiem pie mums nav īstie? Vai varbūt par iemeslu ir trauks, kāds ievērības cienīgs katls?
Domāju, ka no visa pa druskai. Visbiežāk Uzbekistānā dzimušie vienkārši piemirst noprecizēt dažas nelielas detaļas, bez kurām plovs neizdodas tik garšīgs. Tālāk es aprakstīšu to, ko pats esmu novērojis. Un iespējams jūs pateiksiet priekšā ko tādu, ko būšu palaidis garām. Pēc tam mēs pagatavosim garšīgu plovu!
Piezīmes
- Ja jums ir taukastes speķis, tad gatavosim tieši ar to. Saprotams, ka taukastes speķis vispirms ir jāizkausē katliņā. Ja tāda nav, tad gatavosim ar augu eļļu (ideālā variantā ar eļļu no vīnogu kauliņiem).
- Rīsi jāizvēlas ar nelielu stērķeļu saturu. Šādu rīsu krāsa nav balta, bet caurspīdīga. Tie ir iepriekš jāizmērcē vairākas stundas ilgi, bet pēc tam kārtīgi jānoskalo. Ja to visu darīt ir slinkums, bet plovu gribās pagatavot, tad ņemiet tvaicētos rīsus. Bet personīgi es to neiesaku: jo produkts ir vairāk rūpnieciski apstrādāts, jo zemāka tā uzturvielu vērtība. Un līdz ar to arī produkts ir kaitīgāks. Ātrie, vienkāršie, bet nekādā ziņā lietderīgie ogļhidrāti vai ziniet.
- Gaļu sagriežam paprāvos gabaliņos, 4-5 cm biezumā. Apcepam pie augstas temperatūras – tad gaļa saglabās savu sulīgumu, jo pie straujas apcepšanas sula nepaspēj izdalīties. Ja jums ir neliels katliņš ar biezu apakšu, tad apcepiet pa vienam, diviem gabaliņiem.
- Sīpolus sagriežam rupji, savādāk tie var apdegt. Ja katliņā vispirms ieliksiet sīpolus, bet pēc tam gaļu, tad sīpolus varat sadedzināt. Labāk- dariet otrādāk.
- Burkānus sagriežam diezgan biezos salmiņos, jo uz rīves sarīvēti tie piedegs vai izjuks putrā. Bet tas mums nekādi neder.
- Burkānusar gaļu katliņā nemaisa, jo piedegs, un arī tradīcija to nepieļauj (bet tradīcija – jo var piedegt). Ja nu ļoti vēlaties apmaisīt, tad ļaujiet burkāniem sākumā pasutināties virs gaļas kādas 10 minūtes, bet pēc tam var arī apmaisīt.
- Garšvielas plovam var izvēlēties visdažādākās. Klasiskais komplekts – sāls, pipari, karijs, kumīns (zira), melnā bārbele un kurkums. Ja tas jums šķiet sarežģīti – nopērciet tirgū jau gatavu maisījumu (tikai pajautājiet, no kā tas sastāv, ja tajā ir puse no minētajām garšvielām – ņemiet).
- “Zirvaks”, tas ir brīnumainais sākotnējais kūpošais gaļas, garšvielu, dārzeņu maisījums, pusfabrikāts pirms pārvēršanās īstā plovā, tas nedrīkst pārmērīgi kūpēt, jo savādāk buljons sanāks duļķains, bet rīsi, savukārt, nespēs šādu duļķainu buljonu uzsūkt.
Plova receptes video
Esmu jums arī izvēlējies video, kurā meistari gatavo plovu. Pavērojiet viņus.

Uzbeku plovs
Sastāvdaļas
(atzīmēt vis ir)- 300 g jēra gaļa
- 300 g caurspīdīgo rīsu
- 300 g burkāni
- 100 g augu eļļa
- 1 vidēji liels sīpols
- 1 ķiploka galviņa
- 2 t.k. kumīns (zira)
- 2 t.k. melnā bārbele
- 0,5 t.k. kurkums
- 0,5 t.k. karijs
- Sāls
- Pipari
- Sagatavošanās laiks: 30
- Gatavošanas laiks: 180
- Galdu: 4
Pagatavošana
- 8.
Sutinām apmēram 10 minūtes, kamēr burkāni nekļūst “apžuvuši”. Pievienojam Kumīnu (saberžot ar rokām), kariju, bārbeli un šķipsniņu sāls. Pēc tam var viegli apmaisīt, ja vēlaties. Pēc tam ielejam verdošu ūdeni tā, lai tā līmenis sniedzas nedaudz virs burkāniem un samazinām uguni – “zirvakam” ir pavisam lēni-lēni jāsautējas. Sautējam, kamēr gaļa ir gatava – 40-50 minūtes.
- 9.
Kad gaļa gatava, pa virsu liekam rīsus. Izlīdzinām. Centrā ieliekam ķiploka galviņu. Apbārstām ar kurkumu un aplejam ar verdošu ūdeni tā, lai ūdens līmenis sniedzas 1 cm virs rīsiem. Principā uzdevums nav nemaz tik vienkāršs. Svarīgi ir neizjaukt jūsu gatavojamā plova kārtas. Tāpēc karsto ūdeni ieteicamāk ir liet ar lielo ēdamkaroti. Un nevis vienā vietā, bet pa apli, pa dažādām trajektorijām.
Plovu pasniedz lielā traukā, kas uzbeku valodā saucās “legans”, plovu izliek ar kaudzi, bet pa virsu izgrezno ar ķiploka galviņu. Liek visu ar galdautu pārklātā galdā – uzbeku valodā tas skan “dastarhan”. Kopā ar plovu pasniedz salātus Ačik-čučuk (salātu recepte ir zemāk). Man nebija trauka legana, un es izmantoju mūsu latgaliešu keramikas trauku. Manuprāt, izdevās lieliski! Kaut ko ļoti līdzīgu es nogaršoju uzbeku restorāniņā.
Komentāri
Lieliska recepte.
Urā, šodien pagatavoju, iznāca garšīgi! Paldies.
Priecājos, ka sanāca!
Sanāca ļoti garšīgi.
Paldies par recepti. Izdevās garšīgi.
Jau kuro reizi gatavoju pēc šīs receptes un izdodās lieliski, arī izmantojot cūkgaļu. Paldies! 🙂
Pamēģināju atbilstoši receptei un video ieteikumiem. Iznāca lieliski, paldies !!!!!
Protams izmantoju cūkgaļu.
Ideaals!, gluzji kaa Uzbekistānā!
Man arī šī recepte ļoti patīk, paldies!
Meginasu!
Pastastisu ka sanaca!
Gatavoju ar dažādām gaļām-viss sanācis lieliski un garšīgi! Paldies!
Plovu gatavoju pēc šīs receptes! Paldies!!!! Ļoti garšīgi.