Uzbeku plovs

Uzbeku plovs

Uzbeku plovs – irdens, trekns, ar gaļu, burkāniem, sīpoliem, aromātiskām piedevām un veselu ķiploku galviņu. Visi mēģina gatavot, taču atzīst, ka austrumos dzimušajiem plovs izdodas labāk.

Varbūt ir kāda plova slepenā recepte, kura zināma tikai austrumos, kas tiek nodota no paaudzes uz paaudzi, no tēva dēlam.  Un kuru mums ne par ko neizpaudīs? Varbūt viss slēpjas garšvielās? Vai arī gaļa ar rīsiem  pie mums nav īstie? Vai varbūt par iemeslu ir trauks, kāds ievērības cienīgs katls?

Plova fotorecepte

Domāju, ka no visa pa druskai. Visbiežāk Uzbekistānā dzimušie vienkārši piemirst noprecizēt dažas nelielas detaļas, bez kurām plovs neizdodas tik garšīgs. Tālāk es aprakstīšu to, ko pats esmu novērojis. Un iespējams jūs pateiksiet priekšā ko tādu, ko būšu palaidis garām. Pēc tam mēs pagatavosim garšīgu plovu!

Piezīmes

  1. Ja jums ir taukastes speķis, tad gatavosim tieši ar to. Saprotams, ka taukastes speķis vispirms ir jāizkausē katliņā. Ja tāda nav, tad gatavosim ar augu eļļu (ideālā variantā ar eļļu no vīnogu kauliņiem).
  2. Rīsi jāizvēlas ar nelielu stērķeļu saturu. Šādu rīsu krāsa nav balta, bet caurspīdīga. Tie ir iepriekš jāizmērcē vairākas stundas ilgi, bet pēc tam kārtīgi jānoskalo. Ja to visu darīt ir slinkums, bet plovu gribās pagatavot, tad ņemiet tvaicētos rīsus. Bet personīgi es to neiesaku: jo produkts ir vairāk rūpnieciski apstrādāts, jo zemāka tā uzturvielu vērtība. Un līdz ar to arī produkts ir kaitīgāks. Ātrie, vienkāršie, bet nekādā ziņā lietderīgie ogļhidrāti vai ziniet.
  3. Gaļu sagriežam paprāvos gabaliņos, 4-5 cm biezumā. Apcepam pie augstas temperatūras – tad gaļa saglabās savu sulīgumu, jo pie straujas apcepšanas sula nepaspēj izdalīties. Ja jums ir neliels katliņš ar biezu apakšu, tad apcepiet pa vienam, diviem gabaliņiem.
  4. Sīpolus sagriežam rupji, savādāk tie var apdegt. Ja katliņā vispirms ieliksiet sīpolus, bet pēc tam gaļu, tad sīpolus varat sadedzināt. Labāk- dariet otrādāk.
  5. Burkānus sagriežam diezgan biezos salmiņos, jo uz rīves sarīvēti tie piedegs vai izjuks putrā. Bet tas mums nekādi neder.
  6. Burkānusar gaļu katliņā nemaisa, jo piedegs, un arī tradīcija to nepieļauj (bet tradīcija – jo var piedegt). Ja nu ļoti vēlaties apmaisīt, tad ļaujiet burkāniem sākumā pasutināties virs gaļas kādas 10 minūtes, bet pēc tam var arī apmaisīt.
  7. Garšvielas plovam var izvēlēties visdažādākās. Klasiskais komplekts – sāls, pipari, karijs, kumīns (zira), melnā bārbele un kurkums. Ja tas jums šķiet sarežģīti – nopērciet tirgū jau gatavu maisījumu (tikai pajautājiet, no kā tas sastāv, ja tajā ir puse no minētajām garšvielām – ņemiet).
  8. “Zirvaks”, tas ir brīnumainais sākotnējais kūpošais gaļas, garšvielu, dārzeņu maisījums, pusfabrikāts pirms pārvēršanās īstā plovā, tas nedrīkst pārmērīgi kūpēt, jo savādāk buljons sanāks duļķains, bet rīsi, savukārt, nespēs šādu duļķainu buljonu uzsūkt.

Plova receptes video

Esmu jums arī izvēlējies video, kurā meistari gatavo plovu. Pavērojiet viņus.

Узбекский плов

Uzbeku plovs

Novērtējums: 5
Skaits: 10
Jūsu novērtējums: ?
Uzbeku plovs - irdens, trekns, ar gaļu, burkāniem un sīpoliem. Uzbeku plova recepte ar aromātiskām garšvielām.

    Sastāvdaļas

    (atzīmēt vis ir)
    • 300 g jēra gaļa
    • 300 g caurspīdīgo rīsu
    • 300 g burkāni
    • 100 g augu eļļa
    • 1 vidēji liels sīpols
    • 1 ķiploka galviņa
    • 2 t.k. kumīns (zira)
    • 2 t.k. melnā bārbele
    • 0,5 t.k. kurkums
    • 0,5 t.k. karijs
    • Sāls
    • Pipari
    • Sagatavošanās laiks: 30
    • Gatavošanas laiks: 180
    • Galdu: 4

    Pagatavošana

    • 1.Iemērcam rīsusIemērcam rīsus.
    • 2.Sīpolus – biezos pusgredzenosSagriežam gaļu paprāvos 4-5 centimetrus biezos kubikos. Sīpolus – biezos pusgredzenos. Ķiploku galviņu notīrām tā, lai ķiploks saglabātos vesels.
    • 3.Burkānus sagriežam biezos salmiņosBurkānus sagriežam biezos salmiņos (procesa paātrināšanai iemāciet to darīt savai otrajai pusītei).
    • 4.Ņemiet katliņuŅemiet katliņu vai arī biezu čuguna kastroli – pīli. Ja ir taukaste, tad izkausējam taukus. Ja nav – ielejam eļļu un kārtīgi no sakarsējam, līdz sāk dūmot. Tādā veidā atbrīvojamies no piemaisījumiem eļļā.
    • 5.Apcepam jēra gabaliņusŠajā eļļā kārtīgi apcepam jēra gabaliņus. Šeit ir svarīga temperatūra, tāpēc, ja jums ir neliels katliņš, tad apcepiet pa 1-2 gabaliņiem. Apcepat – noņemat.
    • 6.Liekam katliņā sīpolusKad gaļa ir apcepta un izņemta, liekam katliņā sīpolus un apcepam, līdz tie iegūst zeltainu nokrāsu.
    • 7.Burkānus sagriežam biezos salmiņosLiekam atpakaļ gaļu. Pievienojam sāli (aptuveni 1 tējkar.) un piparus (pustējkaroti). Samaisām. Samazinām uguni un ieliekam burkānus.
    • 8.Pievienojam KumīnuSutinām apmēram 10 minūtes, kamēr burkāni nekļūst “apžuvuši”. Pievienojam Kumīnu (saberžot ar rokām), kariju, bārbeli un šķipsniņu sāls. Pēc tam var viegli apmaisīt, ja vēlaties. Pēc tam ielejam verdošu ūdeni tā, lai tā līmenis sniedzas nedaudz virs burkāniem un samazinām uguni – “zirvakam” ir pavisam lēni-lēni jāsautējas. Sautējam, kamēr gaļa ir gatava – 40-50 minūtes.
    • 9.Kad gaļa gatava, pa virsu liekam rīsusKad gaļa gatava, pa virsu liekam rīsus. Izlīdzinām. Centrā ieliekam ķiploka galviņu. Apbārstām ar kurkumu un aplejam ar verdošu ūdeni tā, lai ūdens līmenis sniedzas 1 cm virs rīsiem. Principā uzdevums nav nemaz tik vienkāršs. Svarīgi ir neizjaukt jūsu gatavojamā plova kārtas. Tāpēc karsto ūdeni ieteicamāk ir liet ar lielo ēdamkaroti. Un nevis vienā vietā, bet pa apli, pa dažādām trajektorijām.
    • 10.Rīsam “patīk” sāls.Pārbaudām, vai ir pietiekoši sāls, pēc vajadzības to pievienojam. Rīsam “patīk” sāls. Bet neaizraujamies! Liekam virsū vāku un gatavojam vēl 15 minūtes.
    • 11.Ņemam vāku, aptinam to ar virtuves dvieliŅemam vāku, aptinam to ar virtuves dvieli (lai tvaiki nepilētu atpakaļ katlā) un turpinām sutināt vēl 10 minūtes, kamēr viss ūdens nav iesūcies rīsos un dvielī.

    Plovu pasniedz lielā traukā, kas uzbeku valodā saucās “legans”, plovu izliek ar kaudzi, bet pa virsu izgrezno ar ķiploka galviņu. Liek visu ar galdautu pārklātā galdā – uzbeku valodā tas skan “dastarhan”. Kopā ar plovu pasniedz salātus Ačik-čučuk (salātu recepte ir zemāk). Man nebija trauka legana, un es izmantoju mūsu latgaliešu keramikas trauku. Manuprāt, izdevās lieliski! Kaut ko ļoti līdzīgu es nogaršoju uzbeku restorāniņā.

    Plovs

    Dalīties patīkams recepte ar saviem draugiem!

    Komentāri

    1. ,
      21.04.15 10:04 Re: Uzbeku plovs

      Lieliska recepte.

    2. ,
      22.04.15 04:04 Re: Uzbeku plovs

      Urā, šodien pagatavoju, iznāca garšīgi! Paldies.

      1. ,
        22.04.15 04:04 Re: Uzbeku plovs

        Priecājos, ka sanāca!

    3. ,
      21.05.15 07:05 Re: Uzbeku plovs

      Sanāca ļoti garšīgi.

    4. ,
      19.02.16 02:02 Re: Uzbeku plovs

      Paldies par recepti. Izdevās garšīgi.

    5. ,
      20.04.16 08:04 Re: Uzbeku plovs

      Jau kuro reizi gatavoju pēc šīs receptes un izdodās lieliski, arī izmantojot cūkgaļu. Paldies! 🙂

    6. ,
      26.01.17 02:01 Re: Uzbeku plovs

      Pamēģināju atbilstoši receptei un video ieteikumiem. Iznāca lieliski, paldies !!!!!

      Protams izmantoju cūkgaļu.

    7. ,
      08.02.17 07:02 Re: Uzbeku plovs

      Ideaals!, gluzji kaa Uzbekistānā!

    Pievienot komentāru