Uzbeku plovs

Uzbeku plovs - irdens, trekns, ar gaļu, burkāniem, sīpoliem, aromātiskām piedevām un veselu ķiploku galviņu. Visi mēģina gatavot, taču atzīst, ka austrumos dzimušajiem plovs izdodas labāk.

Varbūt ir kāda plova slepenā recepte, kura zināma tikai austrumos, kas tiek nodota no paaudzes uz paaudzi, no tēva dēlam.  Un kuru mums ne par ko neizpaudīs? Varbūt viss slēpjas garšvielās? Vai arī gaļa ar rīsiem  pie mums nav īstie? Vai varbūt par iemeslu ir trauks, kāds ievērības cienīgs katls?

Plova fotorecepte

Domāju, ka no visa pa druskai. Visbiežāk Uzbekistānā dzimušie vienkārši piemirst noprecizēt dažas nelielas detaļas, bez kurām plovs neizdodas tik garšīgs. Tālāk es aprakstīšu to, ko pats esmu novērojis. Un iespējams jūs pateiksiet priekšā ko tādu, ko būšu palaidis garām. Pēc tam mēs pagatavosim garšīgu plovu!

Piezīmes

  1. Ja jums ir taukastes speķis, tad gatavosim tieši ar to. Saprotams, ka taukastes speķis vispirms ir jāizkausē katliņā. Ja tāda nav, tad gatavosim ar augu eļļu (ideālā variantā ar eļļu no vīnogu kauliņiem).
  2. Rīsi jāizvēlas ar nelielu stērķeļu saturu. Šādu rīsu krāsa nav balta, bet caurspīdīga. Tie ir iepriekš jāizmērcē vairākas stundas ilgi, bet pēc tam kārtīgi jānoskalo. Ja to visu darīt ir slinkums, bet plovu gribās pagatavot, tad ņemiet tvaicētos rīsus. Bet personīgi es to neiesaku: jo produkts ir vairāk rūpnieciski apstrādāts, jo zemāka tā uzturvielu vērtība. Un līdz ar to arī produkts ir kaitīgāks. Ātrie, vienkāršie, bet nekādā ziņā lietderīgie ogļhidrāti vai ziniet.
  3. Gaļu sagriežam paprāvos gabaliņos, 4-5 cm biezumā. Apcepam pie augstas temperatūras – tad gaļa saglabās savu sulīgumu, jo pie straujas apcepšanas sula nepaspēj izdalīties. Ja jums ir neliels katliņš ar biezu apakšu, tad apcepiet pa vienam, diviem gabaliņiem.
  4. Sīpolus sagriežam rupji, savādāk tie var apdegt. Ja katliņā vispirms ieliksiet sīpolus, bet pēc tam gaļu, tad sīpolus varat sadedzināt. Labāk- dariet otrādāk.
  5. Burkānus sagriežam diezgan biezos salmiņos, jo uz rīves sarīvēti tie piedegs vai izjuks putrā. Bet tas mums nekādi neder.
  6. Burkānusar gaļu katliņā nemaisa, jo piedegs, un arī tradīcija to nepieļauj (bet tradīcija – jo var piedegt). Ja nu ļoti vēlaties apmaisīt, tad ļaujiet burkāniem sākumā pasutināties virs gaļas kādas 10 minūtes, bet pēc tam var arī apmaisīt.
  7. Garšvielas plovam var izvēlēties visdažādākās. Klasiskais komplekts – sāls, pipari, karijs, kumīns (zira), melnā bārbele un kurkums. Ja tas jums šķiet sarežģīti – nopērciet tirgū jau gatavu maisījumu (tikai pajautājiet, no kā tas sastāv, ja tajā ir puse no minētajām garšvielām – ņemiet).
  8. “Zirvaks”, tas ir brīnumainais sākotnējais kūpošais gaļas, garšvielu, dārzeņu maisījums, pusfabrikāts pirms pārvēršanās īstā plovā, tas nedrīkst pārmērīgi kūpēt, jo savādāk buljons sanāks duļķains, bet rīsi, savukārt, nespēs šādu duļķainu buljonu uzsūkt.

Plova receptes video

Esmu jums arī izvēlējies video, kurā meistari gatavo plovu. Pavērojiet viņus.

Uzbeku plovs

4 porcijas
00:00
Novērtējums: 30
Skaits: 19
Jūsu novērtējums: ?
Uzbeku plovs
Uzbeku plovs - irdens, trekns, ar gaļu, burkāniem un sīpoliem. Uzbeku plova recepte ar aromātiskām garšvielām.
Porcijas: - +

Sastāvdaļas

  • 300 g jēra gaļa
  • 300 g caurspīdīgo rīsu
  • 300 g burkāni
  • 100 g augu eļļa
  • 1 vidēji liels sīpols
  • 1 ķiploka galviņa
  • 2 t.k. kumīns (zira)
  • 2 t.k. melnā bārbele
  • 0,5 t.k. kurkums
  • 0,5 t.k. karijs
  • Sāls
  • Pipari
Atzīmēt vis ir

Pagatavošana

1.
Iemērcam rīsus.
Uzbeku plovs
2.
Sagriežam gaļu paprāvos 4-5 centimetrus biezos kubikos. Sīpolus – biezos pusgredzenos. Ķiploku galviņu notīrām tā, lai ķiploks saglabātos vesels.
Uzbeku plovs
3.
Burkānus sagriežam biezos salmiņos (procesa paātrināšanai iemāciet to darīt savai otrajai pusītei).
Uzbeku plovs
4.
Ņemiet katliņu vai arī biezu čuguna kastroli – pīli. Ja ir taukaste, tad izkausējam taukus. Ja nav – ielejam eļļu un kārtīgi no sakarsējam, līdz sāk dūmot. Tādā veidā atbrīvojamies no piemaisījumiem eļļā.
Uzbeku plovs
5.
Šajā eļļā kārtīgi apcepam jēra gabaliņus. Šeit ir svarīga temperatūra, tāpēc, ja jums ir neliels katliņš, tad apcepiet pa 1-2 gabaliņiem. Apcepat – noņemat.
Uzbeku plovs
6.
Kad gaļa ir apcepta un izņemta, liekam katliņā sīpolus un apcepam, līdz tie iegūst zeltainu nokrāsu.
Uzbeku plovs
7.
Liekam atpakaļ gaļu. Pievienojam sāli (aptuveni 1 tējkar.) un piparus (pustējkaroti). Samaisām. Samazinām uguni un ieliekam burkānus.
Uzbeku plovs
8.
Sutinām apmēram 10 minūtes, kamēr burkāni nekļūst “apžuvuši”. Pievienojam Kumīnu (saberžot ar rokām), kariju, bārbeli un šķipsniņu sāls. Pēc tam var viegli apmaisīt, ja vēlaties. Pēc tam ielejam verdošu ūdeni tā, lai tā līmenis sniedzas nedaudz virs burkāniem un samazinām uguni – “zirvakam” ir pavisam lēni-lēni jāsautējas. Sautējam, kamēr gaļa ir gatava – 40-50 minūtes.
Uzbeku plovs
9.
Kad gaļa gatava, pa virsu liekam rīsus. Izlīdzinām. Centrā ieliekam ķiploka galviņu. Apbārstām ar kurkumu un aplejam ar verdošu ūdeni tā, lai ūdens līmenis sniedzas 1 cm virs rīsiem. Principā uzdevums nav nemaz tik vienkāršs. Svarīgi ir neizjaukt jūsu gatavojamā plova kārtas. Tāpēc karsto ūdeni ieteicamāk ir liet ar lielo ēdamkaroti. Un nevis vienā vietā, bet pa apli, pa dažādām trajektorijām.
Uzbeku plovs
10.
Pārbaudām, vai ir pietiekoši sāls, pēc vajadzības to pievienojam. Rīsam “patīk” sāls. Bet neaizraujamies! Liekam virsū vāku un gatavojam vēl 15 minūtes.
Uzbeku plovs
11.
Ņemam vāku, aptinam to ar virtuves dvieli (lai tvaiki nepilētu atpakaļ katlā) un turpinām sutināt vēl 10 minūtes, kamēr viss ūdens nav iesūcies rīsos un dvielī.
Uzbeku plovs

Plovu pasniedz lielā traukā, kas uzbeku valodā saucās “legans”, plovu izliek ar kaudzi, bet pa virsu izgrezno ar ķiploka galviņu. Liek visu ar galdautu pārklātā galdā – uzbeku valodā tas skan “dastarhan”. Kopā ar plovu pasniedz salātus Ačik-čučuk (salātu recepte ir zemāk). Man nebija trauka legana, un es izmantoju mūsu latgaliešu keramikas trauku. Manuprāt, izdevās lieliski! Kaut ko ļoti līdzīgu es nogaršoju uzbeku restorāniņā. Plovs

Viss kulinārijas šedevriem