Uzbeku plovs
Uzbeku plovs - irdens, trekns, ar gaļu, burkāniem, sīpoliem, aromātiskām piedevām un veselu ķiploku galviņu. Visi mēģina gatavot, taču atzīst, ka austrumos dzimušajiem plovs izdodas labāk.
Varbūt ir kāda plova slepenā recepte, kura zināma tikai austrumos, kas tiek nodota no paaudzes uz paaudzi, no tēva dēlam. Un kuru mums ne par ko neizpaudīs? Varbūt viss slēpjas garšvielās? Vai arī gaļa ar rīsiem pie mums nav īstie? Vai varbūt par iemeslu ir trauks, kāds ievērības cienīgs katls?
Domāju, ka no visa pa druskai. Visbiežāk Uzbekistānā dzimušie vienkārši piemirst noprecizēt dažas nelielas detaļas, bez kurām plovs neizdodas tik garšīgs. Tālāk es aprakstīšu to, ko pats esmu novērojis. Un iespējams jūs pateiksiet priekšā ko tādu, ko būšu palaidis garām. Pēc tam mēs pagatavosim garšīgu plovu!
Piezīmes
- Ja jums ir taukastes speķis, tad gatavosim tieši ar to. Saprotams, ka taukastes speķis vispirms ir jāizkausē katliņā. Ja tāda nav, tad gatavosim ar augu eļļu (ideālā variantā ar eļļu no vīnogu kauliņiem).
- Rīsi jāizvēlas ar nelielu stērķeļu saturu. Šādu rīsu krāsa nav balta, bet caurspīdīga. Tie ir iepriekš jāizmērcē vairākas stundas ilgi, bet pēc tam kārtīgi jānoskalo. Ja to visu darīt ir slinkums, bet plovu gribās pagatavot, tad ņemiet tvaicētos rīsus. Bet personīgi es to neiesaku: jo produkts ir vairāk rūpnieciski apstrādāts, jo zemāka tā uzturvielu vērtība. Un līdz ar to arī produkts ir kaitīgāks. Ātrie, vienkāršie, bet nekādā ziņā lietderīgie ogļhidrāti vai ziniet.
- Gaļu sagriežam paprāvos gabaliņos, 4-5 cm biezumā. Apcepam pie augstas temperatūras – tad gaļa saglabās savu sulīgumu, jo pie straujas apcepšanas sula nepaspēj izdalīties. Ja jums ir neliels katliņš ar biezu apakšu, tad apcepiet pa vienam, diviem gabaliņiem.
- Sīpolus sagriežam rupji, savādāk tie var apdegt. Ja katliņā vispirms ieliksiet sīpolus, bet pēc tam gaļu, tad sīpolus varat sadedzināt. Labāk- dariet otrādāk.
- Burkānus sagriežam diezgan biezos salmiņos, jo uz rīves sarīvēti tie piedegs vai izjuks putrā. Bet tas mums nekādi neder.
- Burkānusar gaļu katliņā nemaisa, jo piedegs, un arī tradīcija to nepieļauj (bet tradīcija – jo var piedegt). Ja nu ļoti vēlaties apmaisīt, tad ļaujiet burkāniem sākumā pasutināties virs gaļas kādas 10 minūtes, bet pēc tam var arī apmaisīt.
- Garšvielas plovam var izvēlēties visdažādākās. Klasiskais komplekts – sāls, pipari, karijs, kumīns (zira), melnā bārbele un kurkums. Ja tas jums šķiet sarežģīti – nopērciet tirgū jau gatavu maisījumu (tikai pajautājiet, no kā tas sastāv, ja tajā ir puse no minētajām garšvielām – ņemiet).
- “Zirvaks”, tas ir brīnumainais sākotnējais kūpošais gaļas, garšvielu, dārzeņu maisījums, pusfabrikāts pirms pārvēršanās īstā plovā, tas nedrīkst pārmērīgi kūpēt, jo savādāk buljons sanāks duļķains, bet rīsi, savukārt, nespēs šādu duļķainu buljonu uzsūkt.
Plova receptes video
Esmu jums arī izvēlējies video, kurā meistari gatavo plovu. Pavērojiet viņus.
Uzbeku plovs
Sastāvdaļas
- 300 g jēra gaļa
- 300 g caurspīdīgo rīsu
- 300 g burkāni
- 100 g augu eļļa
- 1 vidēji liels sīpols
- 1 ķiploka galviņa
- 2 t.k. kumīns (zira)
- 2 t.k. melnā bārbele
- 0,5 t.k. kurkums
- 0,5 t.k. karijs
- Sāls
- Pipari
Pagatavošana
Plovu pasniedz lielā traukā, kas uzbeku valodā saucās “legans”, plovu izliek ar kaudzi, bet pa virsu izgrezno ar ķiploka galviņu. Liek visu ar galdautu pārklātā galdā – uzbeku valodā tas skan “dastarhan”. Kopā ar plovu pasniedz salātus Ačik-čučuk (salātu recepte ir zemāk). Man nebija trauka legana, un es izmantoju mūsu latgaliešu keramikas trauku. Manuprāt, izdevās lieliski! Kaut ko ļoti līdzīgu es nogaršoju uzbeku restorāniņā.