Labākās filmas par kulināriju
Kino kā jebkura cita māksla cenšas dzīvi atainot visā tās pilnībā. Grūti iedomāties tādu cilvēku darbības sfēru, kura nebūtu atspoguļota kinoteātru un televīzijas ekrānos. Sevišķu interesi izraisa filmas par kulināriju, un šodien mēs veiksim nelielu ekskursiju, lai iepazītos ar dažām no tām.
Džulija un Džulija
Julie&Julia, 2009 Filma par sekretāri Džuliju Pauelu, kurai veselu gadu par nozīmīgāko grāmatu kļūst Džūlijas Čaildas grāmata „Kā apgūt franču virtuves mākslu”. Pa šo laiku galvenā varone cenšas pagatavot visas 524 grāmatā minētās receptes, bet savus panākumus un neveiksmes apraksta blogā. Filmai tika piešķirta „Zelta Globusa” prēmija par labāko sieviešu lomas tēlojumu.
Garšvielas un kaislības
The Hundred-Food Journey, 2004 Likteņa iegribu dēļ, nonākot mazajā Provansē pilsētiņā, indiešu emigrantu ģimene nolemj atvērt savu kafejnīcu ar austrumu virtuvi. Izrādās, ka ģimenes uzņēmums izvietojies tieši pretī slavenajam restorānam „Raudošais vītols ”, kura augstprātīgā saimniece madāma Malorī izjūt īpašu lepnumu par to, ka viņas restorāns – balstās uz konservatīvās un izsmalcinātās franču kulinārijas tradīcijām. Tā nu sanāk, ka vienā un tajā pašā ielā veidojas divu kulinārijas pasauļu - izsmalcinātās franču un austrumu eksotiskās – opozīcija. Taču ar laiku madāmas Malorī nepatika pāriet, kad viņa uzzina, ka jaunajam pavāram Hasanam, kuram piemīt visizsmalcinātākā gaume, franču virtuve padodas tikpat viegli, kā Indijas garšaugu noslēpumu glabāšana. Scenārija pamatā ir Ričarda Moraisa romāns „100 soļus garais ceļš” (The Hundred-Food Journey).
Valdzinošā Marta
Bella Martha, 2001 Patiesi notikumi no dzīves, pilni kaislību, mīlestības un dramatiskuma. Hamburgas franču restorāna šefpavāre Marta, kas virtuvē uzbur īstus šedevrus, ir aizrāvusies tikai un vienīgi ar savu darbu. Bet tad pienāk tāds brīdis, kad viss pēkšņi mainās, Martai ir jāuzņemas astoņgadīgās radinieces Linas audzināšana, bet Martas dzīvē ir ienācis bīstams konkurents – itālis Mario, kurš laika gaitā kļūst par Martas labāko draugu un viņas mazās radinieces „tēvu”. Taču tad pēkšņi uzrodas Linas īstais tēvs...
Pavārs uz riteņiem
Chef, 2014 Juzdams sarūgtinājumu par darba zaudējumu Los-Andželosas slavenajā restorānā, Karls Kaspers, mēģinot atgūt darbam nepieciešamo iedvesmu, atver savu uzkožamo pārdotavu uz riteņiem. Jaunais darbs palīdz viņam rast no jauna ne tikai iedvesmu, bet arī atjaunot attiecības ar ģimeni.
Sirsnīgā virtuve
Soul kitchen, 2009 Zinosa Kazanzakisa – nebūt ne veiksmīgākā restorāna īpašnieks Hamburgas nomalē. Apmeklētāji apmierinās ar vienkāršu un sen zināmu ēdienu un zina jau no galvas ēdienkartes piedāvājuma nedaudzās pozīcijas. Taču tad kādu dienu gluži kā sniega lavīna pār Zinosa galvu pāri veļas neskaitāmu problēmu jūklis. No cietuma iznāk vieglprātīgais brālis, bet kāds cits paziņa, sapņodams iegūs restorānu ar mērķi tur iekārtot prieka māju, ķeras gan pie nodokļu, gan sanitārās inspekcijas uzrīdīšanas. Tad vēl Zinosu arī pamet viņa draudzene. Izeja no šādas situācijas ir tikai viena – pieaicināt pirmklasīgu pavāru un pārvērst ēstuvi par vismodernāko iestādi pilsētā!
Virtuve Parīzē
2014 «Klod Mone» - plaukstošs Maskavas restorāns. Tieši šeit savā dzimtajā restorānā Vika un Maksims plāno nosvinēt savas kāzas, taču plāni mainās, kad restorāns tiek izvēlēts par Krievijas un Francijas prezidentu pārrunu vietu. Svarīgo personu tikšanās izraisa nepatikšanas tieši pašam restorānam, tāpēc visai komandai ir jādodas uz Parīzi un jāsāk viss no jauna. Šefs un Makss satiek bīstamus konkurentus, viens tuvu radinieku, otrs – skaistuli Nikola, kas mēģina savaldzināt Viku. Mīlestības pilsēta sagādā varoņiem pamatīgu izaicinājumu, kura pārvarēšana glābs viņu reputāciju un personīgo dzīvi. Es ceru, ka šis nelielais sarakstiņš ar, manuprāt, cienīgām filmām par kulināriju un kulinārijas mākslu spēs izpatikt Jūsu gaumei. Un kādas filmas par ēdienu un... ir atstājušas uz Jums iespaidu?