Dzidrs vistas buljons, pakāpeniska gatavošanas recepte
Droši vien, ka daudzi prot izvārīt vistas buljonu. Recepte ir vienkārša, labi zināma tūkstošiem gadus ilgi. Un tomēr, dažkārt uzdod jautājumus – bet kā lai to īsti izvāra? Kas ir “pirmais” buljons, “otrais” un “trešais”? Kas ir veselīgs Viņas Augstībā Vistas Buljonā un kad tas var lieti noderēt?
Vistas buljons – tas ir arī patstāvīgs ēdiens, kā arī pamatā daudzu recepšu pamatā. Piemēram, buljons ar pīrādziņiem Latvijā droši vien ir sastopams it visur, ikvienā “svinību atzīmēšanas” banketā, sākot ar kristībām un beidzot ar mirušā godināšanu. Taču franču virtuvē praktiski visas zupas sākas ar to, ka apcepti dārzeņi tiek aplieti ar buljonu.
Dzidrs vistas buljons, pakāpeniska gatavošanas recepte

Sastāvdaļas
- 1.5 litri ūdens
- 500 g vistas kājas
- 1 burkāns
- 1 sīpols
- 1 lauru lapa
- Sāls
- Pipari
Pagatavošana
Atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem saistībā ar vistas buljonu
Uzkodām – biežāk uzdoto jautājumu neliels saraksts.
Kāpēc vistas buljons ir veselīgs?
Vistas buljonā ir salīdzinoši maz tauku. Tas viegli pārstrādājas kuņģī.
Kas ir pirmais, otrais un trešais buljons?
Vāriet gaļu, līdz ūdens sāk vārīties, tad to nolejiet. Noskalojiet gaļu un izmazgājiet katliņu. Uzlejiet gaļai ūdeni un vāriet no jauna. Tā jūs iegūsiet otro buljonu. Lai sanāktu trešais buljons, atkārtojiet šo procedūru vēl vienu reizi.
Kam vajadzīgs otrais un trešais vistas buljons?
Lai izvairītos no liekas koncentrācijas, buljonā var būt jums nevajadzīgas vielas. Piemēram, antibiotikas, vai arī “augšanas hormoni”. Kurš gan zina, ar ko vistas ir ēdinātas? Lai sevi pasargātu no šādiem preparātiem, tiek vārīts trešais buljons. Bērniem, parasti otrais, mazuļiem – trešais. Ja neesat droši par gaļas izcelsmi – izmantojiet otro buljonu.
Kā attaukot vistas buljonu?
Pats vienkāršākais veids – atdzesējiet to ledusskapī. Pa virsu veidojas tauku kārta. Uzmanīgi to noņemiet.