Kefīrā marinēts liellopu gaļas šašliks cepšanai uz grila
Liellopu gaļas šašliks – mums diezgan neierasts ēdiens. Tas tiek retāk gatavots, jo, lai iegūtu sulīgu un garšīgu šašliku, ir jāpieliek nedaudz vairāk pūļu salīdzinājumā ar tradicionālā cūkgaļas šašlika pagatavošanu. Tas nav ieraugāms veikalu plauktos, bet, iespējams, ka tas pat ir labāk. Kā zināms, veikalos tik reti var sameklēt kaut ko patiešām garšīgu, un ja jau jūs lasāt šo recepti, tad droši vien jūs arī vēlaties gūt ko daudz labāku par veikalā piedāvātiem pusfabrikātiem. Tādēļ arī esmu nolēmis dalīties ar jums vienā no manas kolekcijas labākajām receptēm.
Lieliskākais šajā receptē ir arī tas, ka šašliks sanāk ne tikai maigs, bet arī diētisks. Un ja kefīru nomaina pret vājpiena airanu, tad jūs to varēsiet gatavot arī Dukana diētas laikā (sākot no “trieciena” posma). Bet šim nolūkam jums cepšanai ir vajadzīgs glīts liellopu gaļas gabaliņš, iecīnītās garšvielas un labs noskaņojums!
Kefīrā marinēts liellopu gaļas šašliks cepšanai uz grila
Sastāvdaļas
- 500 g liellopa gaļas
- 2 lieli sīpoli
- 0.5 litri kefīra vai airan
- Koriandrs
- Oregano
- Sāls
- Pipari
Pagatavošana
Šašlika pagatavošana uz grila
Kārtīgi sakarsējiet grilu, lai parādās pelēkas ogles (vai tās pārsedz plāna pelnu kārta). Uzduriet gaļu uz durkļiem un cepiet. Cepot šašliku, ir svarīgi gaļu “apzīmogot ”. Apcepiet vienu pusi tā, lai veidojas sārta garoziņa, pēc tam to apgrieziet un atkārtojiet. Tādā veidā cepts šašliks saglabā sulīgumu. Ļoti svarīgi ir gaļu nepārcept. Ņemiet vērā, ka liellopa gaļa nav jāizcep pilnībā.
Piedevas šašlikam
Par piedevām varat izmantot baklažānu un bulgāru piparu. Baklažāns iepriekš ir jāsagatavo. Sagrieziet to un apberiet ar sāli. Pirms gatavošanas nosusiniet tos ar salveti, lai pazustu mitrums. Tas jādara ar nolūku, lai likvidētu rūgtumu. Tad to izlieciet uz grila un cepiet.
Ko izmantot grila vietā
Ja jums pie rokas nav grila, tad pilnībā derēs arī mangalis. Ziemā ērti lietojams ir grils-panna. Var pat cept cepeškrāsnī (tiesa, šādā gadījumā gaidām nedaudz cits efekts). Lai šašlikam piešķirtu vajadzīgo aromātu, ielieciet cepeškrāsnī pāris lauru lapas.
Un kādas marinādes visbiežāk jūs izmantojat šašlikam? Kādai gaļai dodat priekšroku? Vai jūs marinēšanas laikā liekat slogu? Vieni uzskata, ka tādā veidā no gaļas tiek izspiesta sula, bet citi – ka tādā veidā gaļai paveras poras. Un kā jūs domājat?