Prosas putra ar ķirbi

Prosas putra ar ķirbi  – tas ir viegli pagatavojams ēdiens, kas ir diezgan izplatīts krievu nacionālajā virtuvē. Prosas putra ar ķirbi sanāk ļoti sātīga, barojoša, garšīga, demokrātiska, bet pats galvenais – veselīga. Jo ķirbis ir īsts čempions vērtīgo uzturvielu, vitamīnu un minerālu sastāva ziņā salīdzinājumā ar visiem citiem dārzeņiem, kas ir nepieciešams  kaulu, muskuļu un sirds-asinsvadu sistēmas attīstībai un normālai darbībai. Bet pateicoties tam, ka tam ir neliels kaloriju daudzums, ķirbis ir ļoti pieprasīts diētiskajam un bērnu uzturam.

Prosas putra savu vērtīgo uzturvielu ziņā arī nepiekāpjas ķirbim. Tā ir barojoša, viegli uzsūcas un veselīga absolūti visiem: gan bērniem, gan pieaugušajiem. Tā pat tiek iekļauta ar alerģiju un kuņģa-zarnu trakta slimībām sirgstošo cilvēku ēdienkartē. Ķirbja putras pagatavošanas receptūru ir ļoti daudz. Piemēram, dažas saimnieces ķirbi vispirms izsautē vai novāra, pēc tam to sakuļ biezputrā. Ir arī receptes, pie kurām putra gatavojas kopā ar ķirbi. Putru var gatavot gan pienā, gan ūdenī, pievienojot ogas, augļus, riekstus un citus produktus. Protams, sākumā ir jāizmēģina visas putras pagatavošanas receptes, lai izvēlētos to, kura vislabāk garšos jūsu ģimenē. Es šodien vēlos ar jums dalīties vienkāršā un vieglā prosas-ķirbja putras pagatavošanas receptē, kas būs pa spēkam jebkurai saimniecītei pat ar minimālām kulinārijas prasmēm. Ja esat iegādājušies veselu ķirbi, tad nogrieziet vajadzīgo gabalu, bet pārējo daļu ietiniet pārtikas plēvē un lieciet ledusskapī. Bet šādā gadījumā ir jāatceras, ka sagriezts ķirbis ilgstoši neuzglabājas. To ir vēlams izlietot 7-10 dienu laikā. Tāpēc no atlikušajiem gabaliem es iesaku pagatavot garšīgu ķirbja sacepumu, recepte - zemāk.

Prosas putra ar ķirbi

2 porcijas
00:00
Novērtējums: 5
Skaits: 1
Jūsu novērtējums: ?
Prosas putra ar ķirbi
Prosas putra ar ķirbi – tas ir viegli pagatavojams ēdiens, īsts čempions veselīgo uzturvielu sastāva ziņā.
Porcijas: - +

Sastāvdaļas

  • 200 g. ķirbis
  • 100 g. prosa
  • 200 mg. ūdens
  • 200 mg. piena
  • Cukurs pēc garšas
  • šķipsniņa sāls
Atzīmēt vis ir

Pagatavošana

1.
Un tā, notīriet ķirbim mizu, nomazgājiet, sagrieziet jebkāda izmēra gabaliņos un vāriet, līdz tas ir gatavs, 20 minūtes.
Prosas putra ar ķirbi
2.
Kad ķirbis būs gatavs, nolejiet ūdeni un samīciet to ar stampu līdz iegūstat biezeņa konsistenci. Ir viegli noteikt, vai ķirbis ir gatavs – ieduriet tajā ar dakšu, ja tas ir mīksts – tātad gatavs, ciets – vāriet vēl.
Prosas putra ar ķirbi
3.
Līdz ar ķirbi vāriet arī prosas biezputru. Šim nolūkam noskalojiet putraimus, aplejiet ar ūdeni attiecībās 1:2 (prosa – ūdens) un vāriet 25 minūtes uz lēnas uguns, lai putra nepiedegtu. Kad prosas apjoms katlā ir palielinājies 3-4 reizes, bet ūdens pilnībā iztvaikojis, tas nozīmē, ka putra ir gatava.
Prosas putra ar ķirbi
4.
Tagad apvienojiet abus produktus kopā. Katlā, kurā ir samīcītais ķirbis, pievienojiet novārīto prosu un cukuru pēc garšas. Šajā brīdī varat pievienot arī rozīnes, riekstus un citus augļus un ogas.
Prosas putra ar ķirbi
5.
Ķirbja putra ar prosu tīrā veidā – tā vēl nav putra. Tās garša ir ļoti atkarīga no tā, kas tai ir pievienots. Tāpēc pielejiet klāt pienu, samaisiet un lieciet uz plīts sutināties 3-5 minūtes ilgi. Putrai var pievienot arī saldo krējumu, bet ja gavēņa laikā – ūdeni.
Prosas putra ar ķirbi

Lūk, tad arī ķirbja putra ir gatava. Viss ir noticis ātri, vienkārši un ekonomiski, bet kas gan vēl ir vajadzīgs labām brokastīm, kas piešķirs labu garastāvokli visā dienas garumā visiem ģimenes locekļiem? Visiem labu apetīti!

Viss kulinārijas šedevriem