Ukraiņu borščs ar cūkgaļu

Borščs, par kuru jums šodien pastāstīšu, ir nevis vienkārši populāra, bet tas ir arī leģendārs ukraiņu virtuves ēdiens. Un tomēr, cik daudz reģionu un apgabalu Ukrainā pastāv, tik pat daudz arī pastāv šī ēdiena daudzveidības. Pie kam īsta ukraiņu boršča pagatavošanas pamatprincipi tomēr ir negrozāmi!

Un tā, ko tad īsti ietver boršča recepte?

  • Pirmkārt, buljonu, kas vārīts no liellopu gaļas (ja jums nav liellopa – buljonu var pagatavot no jebkuras citas gaļas).
  • Otrkārt – dārzeņi. Ēdienam noteikti ir jāpievieno: bietes, baltie kāposti, kartupeļi, burkāni, sīpols, ķiploks un tomāti. No pēdējiem minētajiem var būt gan svaigie dārzeņi, gan to pasta vai sula. Retāk pievieno pupiņas un piparus (saldie vai rūgtie).
  • Kā trešais obligātais komponents – zaļumi. Visbiežāk izmanto dilles vai pētersīļus, bet labāk – abus viegli pieejamos iemīļotos zaļumus. Vasarā tos var izmantot svaigā veidā, bet ziemas periodā – saldētā. Retāk izmanto žāvētos zaļumus, selerijas sakni vai pasternaku.
  • Un tagad ceturtais postulāts – “Ukrainas nacionālais lepnums”: speķis, bet eiropiešu izpratnē, cūkas speķis.
  • Īstā ukraiņu borščā nav likti klāt ne etiķis, ne citi skābumu izraisītāji, tādi, kā citronu sula. Skābumu borščā panāk ar bietēm, skābētām baltmaizes kvasā. Bet Harkovas apgabalā boršču vāra “ar morsu” – raudzētu pudelēs, noturētu vairākus mēnešus tomātu sulā.

Lūk, principā arī visas ukraiņu boršča galvenās sastāvdaļas. Recepte ir ļoti vienkārša, visi produkti ir pieejami, bet pagatavošanas laiks ir tikai 1 stunda. Kā jau es iepriekš minēju, klasiskā recepte ietver liellopu gaļu, bet es šodien izmantoju cūkgaļu. Jūs varat vārīt biljonu no jebkuras gaļas. Par labu izvēli var kļūt krūtiņa, tā ideāli apvieno gaļu, kaulus un taukus. Jo no kauliem vārītam buljonam piemīt pietiekoši stipra garša un aromāts.

Ukraiņu borščs ar cūkgaļu

6 porcijas
01:00
Novērtējums: 4
Skaits: 81
Jūsu novērtējums: ?
Ukraiņu borščs ar cūkgaļu
Ukraiņu borščs – visi pagatavošanas noslēpumi.
Porcijas: - +

Sastāvdaļas

  • 600 g. cūkgaļa
  • 3 gab. kartupeļi
  • 1 gab. bietes
  • 1 gab. burkāni
  • 300 g. kāposti
  • 2 daiviņas ķiploki
  • 30 g. speķis
  • 1 buntīte zaļumi
  • 2 t. k. žāvēta selerijas sakne
  • 2 ēd. k. tomātu pasta
  • 2 ēd. k. Etiķis vai citronskābe
  • Melnie maltie pipari
  • Sāls
  • Smaržīgie pipari nemaltie
  • lauru lapa
Atzīmēt vis ir

Pagatavošana

1.
Noskalojiet gaļu, sagrieziet to gabaliņos un lieciet katlā. Tai pievienojiet notīrītu sīpolu, žāvētu selerijas sakni (var aizvietot ar svaigu), smaržīgo piparu nemaltu, lauru lapu. Ielejiet ūdeni un lieciet buljonu uz plīts vārīties.
Ukraiņu borščs ar cūkgaļu
2.
Kad gaļa būs jau gandrīz gatava, izņemiet no katla sīpolu. Bet biljonam pievienojiet sagrieztus kartupeļus un sarīvētu burkānu, ko vispirms notīriet un noskalojiet.
Ukraiņu borščs ar cūkgaļu
3.
Notīriet bieti, noskalojiet un sarīvējiet.
Ukraiņu borščs ar cūkgaļu
4.
Kā sagatavot bieti? Pastāv vairākas receptes. Es iesaku 10-15 minūtes ilgi bieti sutināt, pievienojot tai buljonu, etiķi vai citronskābi (tā būs ātrāk). Tas ļaus dārzenim saglabāt sākotnēji spilgto krāsu, kas, savukārt, neļaus borščam zaudēt “sarkanumu”. Pie tam, etiķis piešķirs ēdienam patīkamu un pikantu piegaršu. Bietes, šādā veidā sutinātas, kļūst mīkstas no iekšpuses un cietas no ārpuses. Pēc maniem uzskatiem tiek panākts ļoti garšīgs efekts.
Ukraiņu borščs ar cūkgaļu
5.
Kad visi šie pagatavošanas posmi ir veikti, lieciet bieti vārīties buljonā un ķerieties klāt kāpostam, kuru kārtīgi sasmalciniet. Oriģinālajā receptē izmanto baltos kāpostus. Taču ir arī recepte, kurā pievieno skābētus vai citu šķirņu kāpostus. Piemēram, mūsdienu kulinārijā var pievienot briseles, savojas vai rozā kāpostus. Tāpēc jūs varat lietot tos kāpostus, kuri jums labāk patīk.
Ukraiņu borščs ar cūkgaļu
6.
Kad kāposti būs sagatavoti, lieciet tos katlā vārīties.
Ukraiņu borščs ar cūkgaļu
7.
Gatavošanas beigās noteikti pievienojiet sasmalcinātus zaļumus, tomātu pastu, ķiplokspiedē saspiestus ķiplokus un speķi. Pievienojiet ēdienam arī sāli un piparus. Starp citu, pastāv uzskats, ka buljonam pievienojot sāli gatavošanas sākumā, var iegūt lielisku novārījumu, jo sāls sekmē sulu izdalīšanos, taču tādā gadījumā tiks palēnināts produktu izvārīšanās process. Ja borščam sāli pievieno gatavošanas beigās, gaļa iznāks ļoti maiga. Tāpēc šeit izvēli veiciet paši. Ja vēlaties iegūt lielisku novārījumu, tad sāli pievienojiet gatavošanas sākumā, ja pirmā vietā ir maiga un garšīga gaļa, tad sāli lieciet beigās.
Ukraiņu borščs ar cūkgaļu
8.
Kad visi produkti būs izvārījušies, noņemiet katlu no plīts un ļaujiet borščam nostāvēties 10 minūtes, pēc tam lejiet to traukos un ķerieties klāt maltītei. Visiem labu apetīti!
Ukraiņu borščs ar cūkgaļu

Viss kulinārijas šedevriem