Čili pipars: kā to gatavot un kā mazināt tā aso garšu

Jebkurš kulinārs agri vai vēlu sev atklāj čili piparu. Mazie, aromātiskie, asie pipariņi. Čili ir sastopams gigantiski lielā recepšu daudzumā gan svaigā veidā, gan arī pulverī. Starp citu, aso čili pulvera veidā Eiropā ieveda Kolumbs, nodēvējot to par „sarkano sāli”.

Man bija periods, kad es čili pievienoju pilnīgi visam: sākot ar omleti, beidzot ar ceptu lasi. Taču pašlaik man aug mazs dēliņš, un gatavojot, es pievienoju pavisam mērenu čili piparu devu. Toties savā šķīvī es bagātīgi iegriežu tabasco.

Kāpēc čili dedzina

Čili pipars dedzina, jo satur kapsaicīnu. Šī viela ir ne tikai ļoti dedzinoša, bet arī viegli šķīstoša ūdenī. Tieši tādēļ nav vērts censties to neitralizēt ar ūdeni. Tā vietā , lai ar ūdens palīdzību mazinātu  kapsaicīna iedarbību, jūs to vēl vairāk vairosiet ēdienā.

Ar ko neitralizē čili pipara asumu?

Pirmkārt, ar pienu un tā produktiem – kefīru, krējumu, jogurtu u.c.  Piena olbaltums iztīra kapsacinu no nervu galiem. Tālāk – dažādi saldie maisījumi: citrusaugi, rīsi, maize un pat alkohols (spirts ļoti labi šķīdina kapsaicīnu). Tas nozīmē, ka ja esat pārcentušies ar čili pievienošanu ēdienam, piejauciet tam vēl krējumu un pasniedziet ar rīsiem. Dedzinošā garša mazināsies.

Kurš pipars ir visasākais?

Tas ir atkarīgs no šķirnes. Pēc krāsas nav iespējams noteikt. Taču ir jāzina, ka kapsaicīns ir koncentrētāks sēklās un pipara iekšpusē baltajās starpsieniņās, ja tās izņem, pipars būs daudz maigāks garšas ziņā. Jāzina arī tas, ka čili pipara dedzinošā garša ir pamatā koncentrējusies augļa kājiņas rajonā. Neuzķerieties uz izjokošanu, kad kāds nokož pipara galu, bet jums piedāvā nokost augstāk! Kāpēc čili dedzina

Asuma noteikšanai var iegaumēt pavisam vienkāršu likumu: jo mazāks pipars, jo tā garša ir asāka. Evolūcijas procesā pipars ir iemācījies cīnīties ar dzīvniekiem, kuriem nekas nebija pretī ar tiem pamieloties. Bet putni pipara aso garšu nesajūt vispārībā. Varat izmēģināt ar savu papagailīti! Uz ko vedina šis raksts? Tas ir kas līdzīgs sludinājumam. Drīz vien es publicēšu savu iemīļoto recepti – čili kon karne. Un tas, kas to pagatavos, tiks jau iepriekš brīdināts par to, kā mazināt šī pipara aso garšu!

Viss kulinārijas šedevriem