Izvēlamies olīveļļu

Par to mēdz teikt: «Šķidrais zelts». Un ne velti. Jau kopš senatnes cilvēki olīveļļu uzskatīja par dievu dāvanu, sāka to iegūt un izmantot tūkstošiem gadus pirms mūsu ēras. Līdzās vīnogulāju dāsnajām veltēm, olīvkoku dāvanas – senākais skaistuma un veselības iegūšanas avots. Šodien ar šo „šķidro zeltu” ir pilni visi pasaules veikalu plaukti, olīveļļas asortiments ir tik plašs, ka nereti jautājums rodas pats no sevis: „Ko tad lai īsti izvēlas?”

Izvēlamies olīveļļu, kas jums ir vajadzīga iemīļoto ēdienu pagatavošanai? Sāksim ar to, ka olīveļļas garša būtiski atšķiras atkarībā no tā rašanās vietas. Un ne tikai zinātāji-gardēži un profesionāli pavāri spēj atšķirt eļļas garšu, kurai izmantotās olīvas ir izaugušas Grieķijā, Spānijā vai Itālijā, Francijā, Turcijā, Izraēlā vai Kiprā. Piemēram, tiek apgalvots, ka Spānijas eļļām piemīt saldena garša. Visizplatītākās olīvu šķirnes Spānijā – „arbekina” un „pikuaļ”. „Arbekina” jūs priecēs ar tikko jaušamu augļu smaržu, kas līdzinās āboliem un banāniem. Savukārt „pikuaļ” – piemīt viegls un svaigs aromāts, kā tikko nopļautai zaļai zālei. Šādām spāņu eļļām piemīt maiga garša, no šīm olīvu šķirnēm gatavo pat olīveļļu bērnu uzturam. Olīveļļas izvēle Grieķu eļļas garša tiek uzskatīta par pašu tradicionālāko: bez augļu aromāta pieskaņas tai piemīt arī ļoti patīkams rūgtenums. Šādas īpašības piemīt eļļai, kas ir izspiesta no olīvu šķirnes „koroneika”. Un vissīvākās, kā arī garšas ziņā vispiesātinātākās – eļļas, kas ražotas Itālijā, tur bieži vien tiek gatavota kupāža (maisījums) no dažādu šķirņu olīvām. Ļoti svarīgi, lai eļļa būtu izgatavota tajā pašā vietā, kur ir augušas olīvas. Kā to var noteikt? Redzat zīmi "PDO" (aizsargātas izcelsmes zīme) – droši ņemat, tas ir tas, kas vajadzīgs, jo sevišķi, ja jūsu noskatītajai pudelei ir savs individuālais numurs. Šeit nevar būt nekādu šaubu – jūsu priekšā ir labas kvalitātes produkts, izaudzēts un izgatavots, kā arī iepildīts pudelē vienā un tajā pašā reģionā. PDO - aizsargātas izcelsmes zīme Nu tad kādu eļļu izvēlēsimies?  Atbilde uz šo jautājumu atkarīga no tā, kādam nolūkam jums vajadzīga eļļa. Gatavojat salātus (vai jebkurus ēdienus, kuriem pievienojama eļļa bez termiskas apstrādes) – ņemiet nerafinēto olīveļļu "Extra Virgin", šī eļļa ir pirmā spieduma, pie kam pagatavota tikai mehāniskā veidā, bez ķimikāliju piemaisījuma.  "Extra Virgin" – visveselīgākā olīveļļa, sava veida “frešs” no gatavām olīvām. Šādas olīveļļas skābuma pakāpe nav lielāka par 1%. No tās nedaudz atpaliek "Virgin", tās skābums ir nedaudz augstāks, nekā "Extra Virgin"  - līdz 2%. Bez tam "Virgin" kategorijas eļļa nereti mēdz būt ar izteikti rūgtenu garšu. Trešā olīveļļas kategorija - " Pomace", tā ir pati lētākā olīveļļa. "Pomace" iegūst no olīvu pārpalikumiem (miziņām, kauliņiem), kas paliek pēc pirmā spieduma eļļas gatavošanas, un to sajauc ar nelielu "Virgin" eļļas daudzumu, lai piešķirtu dabiskāku un patīkamāku garšu un krāsu. Šajā eļļā ir ieteicamāk cept ēdienu. Izvēloties eļļas, ir noteikti jāatceras, ka atšķirībā no vīna, eļļa laika gaitā nekļūst kvalitatīvāka. Uz pudeles vienmēr ir norādīts derīguma termiņš, ko nevajadzētu ignorēt. Bez tam ir svarīgi, kādā pudelē eļļa tiek pārdota: plastikāta pudelē jūs nekad neko labu nenopirksiet. Izvēlieties to, kura iepildīta stikla tarā un tikai tumša stikla pudelē, jo gaisma negatīvi ietekmē olīveļļas kvalitāti. Pievērsiet uzmanību pudeles aizvākojumam - tajā iekļūstot skābeklim, eļļa nevis vienkārši kļūst rūgtena, bet iegūst izteikti rūgtu garšu. Olīveļļas kategorijas Kaut arī vēlēšanās ieekonomēt līdzekļus mūsdienās ir pilnīgi saprotama lieta, tomēr atcerieties: laba olīveļļa nekad nemaksās lēti. Izskaņai. Veikalu plauktos atrodami ļoti daudzi pakaļdarinājumi. Tas nav retums arī attiecībā uz olīveļļu. Kā var pārbaudīt tās dabīgo sastāvu? Ļoti vienkārši, mājas apstākļos, nav jādodas ne uz kādu laboratoriju. Ielieciet eļļu ledusskapī uz divām, trijām dienām. Ir parādījušies balti nosēdumi – stearīns – jūs esat nopirkuši īstu eļļu. Izņemiet olīveļļu no ledusskapja un tā drīz kļūs tāda, kā iepriekš, caurspīdīga, un jūs varēsiet pilnībā izbaudīt īstu “šķidrā zelta” garšu. Labu apetīti!

Viss kulinārijas šedevriem