Basma

Basma

Basma – tas ir ēdiens sliņķiem un gardēžiem. Sliņķiem – jo pagatavošana balstās vienīgi uz pareiza produktu izvietojuma čuguna katlā. Bet tālāk – gluži kā pasakā par brīnumkatliņu: pēc 2 stundām jums būs gatavs garšīgs ragu un neaprakstāmi gards buljons.

Esmu ļoti iecienījis uzbeku virtuvi, tāpēc basmu, tāpat kā šurpu un plovu, gatavoju bieži un labprāt. Vienīgi man žēl, ka čuguna katliņš ir pārāk mazs, jo, gatavojot austrumu virtuves ēdienus, tā vien gribas to darīt ar plašu vērienu!

Basma – tas ir ēdiens sliņķiem un gardēžiem

Ir lieliski, ja izdodas sameklēt labu jēra gaļu, kas mūsu vietējos platuma grādos nav viegli izdarāms, tāpēc pastāv arī iespēja to nomainīt pret liellopu gaļu. Bet visi pārējie receptes ingredienti gan pie mums ir iegūstami. Tos var raut burtiski vai no dobes!

Basma

Basma

Novērtējums: 5
Skaits: 1
Jūsu novērtējums: ?
Basma – ļoti gards ragu, gatavots no gaļas un dārzeņiem, ar pārsteidzoši garšīgu buljonu.

    Sastāvdaļas

    (atzīmēt vis ir)
    • 600 g jēra gaļa
    • 600 g kartupeļi
    • 300 g burkāni
    • 300 g sīpoli
    • 2 paprikas
    • 4 tomati
    • 200 g kāpostu
    • 1 ķiploka galviņa
    • 0,5 t.k. ziras
    • 0,5 t.k. Koriandrs
    • 0,5 t.k. bārbeles ogas
    • Svaiga kindza un baziliks (dekorēšanai)
    • 1 čili pipars (ja jums garšo asi ēdieni)
    • 1 skābs ābols (ja izdosies sameklēt)
    • Sāls
    • Sagatavošanās laiks: 20
    • Gatavošanas laiks: 120
    • Galdu: 6

    Pagatavošana

    • 1.Ja gaļa mums ir ar treknumuJa gaļa mums ir ar treknumu, tad ielejam katlā 2 karotes eļļas, ja bez – tad 4-5.
    • 2.Sagriežam gaļu proporcionālos gabaliņosSagriežam gaļu proporcionālos gabaliņos, kā šašlikam. Pievienojam sāli.
    • 3.Burkānus sagriežam 7 mm lielos gredzenosBurkānus sagriežam 7 mm lielos gredzenos.
    • 4.Notīrām kartupeļus un liekam tos veselā veidāNotīrām kartupeļus un liekam tos veselā veidā (izvēlamies vienāda lieluma). Pievienojam sāli.
    • 5.Tad sagriežam sīpoluTad sagriežam sīpolu – biezos pusgredzenos (tikpat biezos, kā burkānus).
    • 6.Tad liekam paprikuTad liekam papriku.
    • 7.Pēc tam tomātusPēc tam tomātus, sagrieztus biezos gredzenos (kā sīpoli un burkāni). Tā kā man ir neliels katliņš, ķiploku sadalu daiviņās, un tās neattīrot, novietoju virs tomātiem.
    • 8.Tā kā man ir neliels katliņšTad seko garšvielas un sāls. Tālāk liek atlikušo sīpolu, pusi kindzas un bazilika. Tam vēl klāt, ja ir vēlēšanās, ābolu un čili piparu.
    • 9.Tālāk seko kāpostsTālāk seko kāposts. Atdalām lapas un liekam pa virsu. Uzliekam virsū blīvi pieguļošu vāku, liekam uz vismazākās uguns un atstājam uz 2 stundām.

    Kā lai pārbauda, vai basma ir gatava?

    Ja kāposta lapas virspusē ir gatavas, tad arī visa basma ir gatava.

    Kā lai pārbauda, vai basma ir gatava

    Ņemam ietilpīgu trauku un kārtu pa kārtai izliekam visu apgrieztā secībā – kāpostu, tomātus, papriku … jūs sapratāt pašu ideju. Beigās izliekam aromātisko gaļas kaudzīti un apbārstām ar zaļumiem. Katliņa dibenā sakrājušos buljonu var pasniegt atsevišķās pialās – tas ir ļoti garšīgs.

    Aplūkojiet, kā basmu gatavo izcilais meistars Staļiks Hankišijevs.

    Mūsu receptes nedaudz atšķiras. Viņš pievieno cukini kabaci, baklažānus. Viņš arī iesaka pievienot vairāk sīpolus, mans skolotājs saka ko citu. Viss droši vien atkarīgs no gaumes?

    Jebkurā gadījumā, izbrīvējiet 20 minūtes, un pagatavojiet. Sanāks ļoti garšīgi!

    Dalīties patīkams recepte ar saviem draugiem!

    Komentāri

    1. ,
      03.02.16 12:02 Re: Basma

      Man garšo jēra gaļa, tāpēc bieži apmeklēju jūsu mājas lapu. Basmu gatavoju pēc Staļika receptes, bet arī jūsējo noteikti izmēģināšu!

    Pievienot komentāru