Basma
Basma – tas ir ēdiens sliņķiem un gardēžiem. Sliņķiem – jo pagatavošana balstās vienīgi uz pareiza produktu izvietojuma čuguna katlā. Bet tālāk – gluži kā pasakā par brīnumkatliņu: pēc 2 stundām jums būs gatavs garšīgs ragu un neaprakstāmi gards buljons.
Esmu ļoti iecienījis uzbeku virtuvi, tāpēc basmu, tāpat kā šurpu un plovu, gatavoju bieži un labprāt. Vienīgi man žēl, ka čuguna katliņš ir pārāk mazs, jo, gatavojot austrumu virtuves ēdienus, tā vien gribas to darīt ar plašu vērienu!
Ir lieliski, ja izdodas sameklēt labu jēra gaļu, kas mūsu vietējos platuma grādos nav viegli izdarāms, tāpēc pastāv arī iespēja to nomainīt pret liellopu gaļu. Bet visi pārējie receptes ingredienti gan pie mums ir iegūstami. Tos var raut burtiski vai no dobes!
Basma
Sastāvdaļas
- 600 g jēra gaļa
- 600 g kartupeļi
- 300 g burkāni
- 300 g sīpoli
- 2 paprikas
- 4 tomati
- 200 g kāpostu
- 1 ķiploka galviņa
- 0,5 t.k. ziras
- 0,5 t.k. Koriandrs
- 0,5 t.k. bārbeles ogas
- Svaiga kindza un baziliks
- 1 čili pipars
- 1 skābs ābols
- Sāls
Pagatavošana
Kā lai pārbauda, vai basma ir gatava?
Ja kāposta lapas virspusē ir gatavas, tad arī visa basma ir gatava.
Ņemam ietilpīgu trauku un kārtu pa kārtai izliekam visu apgrieztā secībā – kāpostu, tomātus, papriku ... jūs sapratāt pašu ideju. Beigās izliekam aromātisko gaļas kaudzīti un apbārstām ar zaļumiem. Katliņa dibenā sakrājušos buljonu var pasniegt atsevišķās pialās – tas ir ļoti garšīgs.
Jebkurā gadījumā, izbrīvējiet 20 minūtes, un pagatavojiet. Sanāks ļoti garšīgi!