Maltās gaļas bumbiņas (meatballs)

Maltās gaļas bumbiņas (meatballs)

Rudens tuvojas beigām, no rītiem automašīna ir jātīra no salnas radītā apledojuma. Kļūst auksts. Kāds joprojām vēl ģērbj plānu rudens apģērbu, kāds jau ir sameklējis dūnu jaku, bet kāds cits atcerējies, ka pērnā gadā tika iegādāts kažoks. Lai visi spētu sasildīties, piedāvāju vienkāršu recepti: maigas, sulīgas maltās gaļas bumbiņas.

Pirms sākt gatavot, tiksim nedaudz skaidrībā, kas tas ir par ēdienu? Ar ko šīs gaļas bumbiņas atšķiras no frikadelēm, tefteļiem un kotletēm? Tas ir internacionāls ēdiens, tā varianti praktiski ir visās pasaules virtuvēs. Igauņi to dēvē par lihapallid, Itālijā ir viegli sastopami polpette, bet Ungārijā – fasírt.

Meatballs

Gaļas bumbiņas no kotletēm atšķiras ar savu formu un izmēru, kaut gan maltā gaļa – šie ēdieni ir ļoti tuvi viens otram.  Frikadeles tiek vārītas, tefteļiem pievieno rīsus un tad tos sautē, bet gaļas bumbiņas tiek sutinātas mērcē. Manis piedāvātajā versijā, lai gaļas bumbiņām piešķirtu mīkstumu, tiek izmantots pienā vārīts baltmaizes klaips. Bet sīpolus pirms pievienošanas maltajai gaļai es apcepu, tā tie kļūst mīkstāki.

Maltās gaļas bumbiņas

Maltās gaļas bumbiņas (meatballs)

Novērtējums: 5
Skaits: 2
Jūsu novērtējums: ?
Nelielas maltās gaļas bumbiņas tomātu mērcē.

    Sastāvdaļas

    (atzīmēt vis ir)
    • Maltajai gaļai

    • 500 g liellopu maltā gaļa
    • 5 baltmaizes gabaliņi
    • 80 ml piens
    • 1 ola
    • 100 g sīpoli
    • 2 ķiploku daiviņas
    • 1 ēd. k. adžika
    • Pipari
    • Sāls
    • Mērcei

    • 1 konservētu tomātu bundžiņa (250 g)
    • Dilles
    • Sagatavošanās laiks: 20
    • Gatavošanas laiks: 30
    • Galdu: 6

    Pagatavošana

    • 1.Sīpolus sagriežam smalkos kubiciņos un apcepamSīpolus sagriežam smalkos kubiciņos un apcepam, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pievienojam ķiplokus un gatavojam vēl 1 minūti.
    • 2.Nogriežam baltmaizes šķēlēm garozu un aplejam ar novārītu pienuNogriežam baltmaizes šķēlēm garozu un aplejam ar novārītu pienu. Visu iegūto masu blenderējam.
    • 3.Liekam apjomīgā traukā malto gaļuLiekam apjomīgā traukā malto gaļu, sīpolus ar ķiplokiem, olu un izmērcēto maizi. Garšas uzlabošanai iesaku pievieno vēl karoti labas adžikas, kā arī sāli un piparus.
    • 4.Tāpēc, iesmērējot rokas ar eļļu, sākam viļāt nelielas gaļas bumbiņasMalto gaļu kārtīgi samaisām. Tā sanāk diezgan lipīga. Tāpēc, iesmērējot rokas ar eļļu, sākam viļāt nelielas gaļas bumbiņas.
    • 5.Uzkarsējam cepeškrāsni un liekam tajā pagatavotās bumbiņas ceptiesUzkarsējam cepeškrāsni un liekam tajā pagatavotās bumbiņas cepties uz 15 minūtēm 180 grādu karstumā.
    • 6.Kamēr gaļas bumbiņas cepas, sākam darboties ar mērces pagatavošanuKamēr gaļas bumbiņas cepas, sākam darboties ar mērces pagatavošanu. Šim nolūkam atliek tikai atvērt bundžiņu un sasmalcināt tajā tomātus. Nepiemirtam tiem pievienot baziliku un dilles.
    • 7.Ņemam ārā no cepeškrāsns gaļas bumbiņasŅemam ārā no cepeškrāsns gaļas bumbiņas, aplejam ar mērci. Tad liekam atpakaļ cepeškrāsnī vēl uz 15 minūtēm.

    Gaļas bumbiņas var pasniegt ar dažāda veida piedevām un rīsiem, kā arī ar kus-kusu, spageti un kartupeļu-selerijas biezeni. No dzērieniem piemērots būs pussaldais vīns, kā arī glāzīte laba konjaka.

    Dalīties patīkams recepte ar saviem draugiem!

    Komentāri

    1. ,
      08.12.15 10:12 Re: Maltās gaļas bumbiņas (meatballs)

      Lielisks ēdiens, der arī svētku galdam.

    Pievienot komentāru