Maltās gaļas bumbiņas (meatballs)

Rudens tuvojas beigām, no rītiem automašīna ir jātīra no salnas radītā apledojuma. Kļūst auksts. Kāds joprojām vēl ģērbj plānu rudens apģērbu, kāds jau ir sameklējis dūnu jaku, bet kāds cits atcerējies, ka pērnā gadā tika iegādāts kažoks. Lai visi spētu sasildīties, piedāvāju vienkāršu recepti: maigas, sulīgas maltās gaļas bumbiņas.

Pirms sākt gatavot, tiksim nedaudz skaidrībā, kas tas ir par ēdienu? Ar ko šīs gaļas bumbiņas atšķiras no frikadelēm, tefteļiem un kotletēm? Tas ir internacionāls ēdiens, tā varianti praktiski ir visās pasaules virtuvēs. Igauņi to dēvē par lihapallid, Itālijā ir viegli sastopami polpette, bet Ungārijā - fasírt.

Meatballs

Gaļas bumbiņas no kotletēm atšķiras ar savu formu un izmēru, kaut gan maltā gaļa – šie ēdieni ir ļoti tuvi viens otram.  Frikadeles tiek vārītas, tefteļiem pievieno rīsus un tad tos sautē, bet gaļas bumbiņas tiek sutinātas mērcē. Manis piedāvātajā versijā, lai gaļas bumbiņām piešķirtu mīkstumu, tiek izmantots pienā vārīts baltmaizes klaips. Bet sīpolus pirms pievienošanas maltajai gaļai es apcepu, tā tie kļūst mīkstāki.

Maltās gaļas bumbiņas (meatballs)

6 porcijas
00:50
Novērtējums: 4
Skaits: 81
Jūsu novērtējums: ?
Maltās gaļas bumbiņas (meatballs)
Nelielas maltās gaļas bumbiņas tomātu mērcē.
Porcijas: - +

Sastāvdaļas

  • 500 g liellopu maltā gaļa
  • 5 baltmaizes gabaliņi
  • 80 ml piens
  • 1 ola
  • 100 g sīpoli
  • 2 ķiploku daiviņas
  • 1 ēd. k. adžika
  • Pipari
  • Sāls
  • 1 konservētu tomātu bundžiņa
  • Dilles
Atzīmēt vis ir

Pagatavošana

1.
Sīpolus sagriežam smalkos kubiciņos un apcepam, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pievienojam ķiplokus un gatavojam vēl 1 minūti.
Maltās gaļas bumbiņas (meatballs)
2.
Nogriežam baltmaizes šķēlēm garozu un aplejam ar novārītu pienu. Visu iegūto masu blenderējam.
Maltās gaļas bumbiņas (meatballs)
3.
Liekam apjomīgā traukā malto gaļu, sīpolus ar ķiplokiem, olu un izmērcēto maizi. Garšas uzlabošanai iesaku pievieno vēl karoti labas adžikas, kā arī sāli un piparus.
Maltās gaļas bumbiņas (meatballs)
4.
Malto gaļu kārtīgi samaisām. Tā sanāk diezgan lipīga. Tāpēc, iesmērējot rokas ar eļļu, sākam viļāt nelielas gaļas bumbiņas.
Maltās gaļas bumbiņas (meatballs)
5.
Uzkarsējam cepeškrāsni un liekam tajā pagatavotās bumbiņas cepties uz 15 minūtēm 180 grādu karstumā.
Maltās gaļas bumbiņas (meatballs)
6.
Kamēr gaļas bumbiņas cepas, sākam darboties ar mērces pagatavošanu. Šim nolūkam atliek tikai atvērt bundžiņu un sasmalcināt tajā tomātus. Nepiemirtam tiem pievienot baziliku un dilles.
Maltās gaļas bumbiņas (meatballs)
7.
Ņemam ārā no cepeškrāsns gaļas bumbiņas, aplejam ar mērci. Tad liekam atpakaļ cepeškrāsnī vēl uz 15 minūtēm.
Maltās gaļas bumbiņas (meatballs)

Gaļas bumbiņas var pasniegt ar dažāda veida piedevām un rīsiem, kā arī ar kus-kusu, spageti un kartupeļu-selerijas biezeni. No dzērieniem piemērots būs pussaldais vīns, kā arī glāzīte laba konjaka.

Viss kulinārijas šedevriem