Maltās gaļas bumbiņas (meatballs)
Rudens tuvojas beigām, no rītiem automašīna ir jātīra no salnas radītā apledojuma. Kļūst auksts. Kāds joprojām vēl ģērbj plānu rudens apģērbu, kāds jau ir sameklējis dūnu jaku, bet kāds cits atcerējies, ka pērnā gadā tika iegādāts kažoks. Lai visi spētu sasildīties, piedāvāju vienkāršu recepti: maigas, sulīgas maltās gaļas bumbiņas.
Pirms sākt gatavot, tiksim nedaudz skaidrībā, kas tas ir par ēdienu? Ar ko šīs gaļas bumbiņas atšķiras no frikadelēm, tefteļiem un kotletēm? Tas ir internacionāls ēdiens, tā varianti praktiski ir visās pasaules virtuvēs. Igauņi to dēvē par lihapallid, Itālijā ir viegli sastopami polpette, bet Ungārijā - fasírt.
Gaļas bumbiņas no kotletēm atšķiras ar savu formu un izmēru, kaut gan maltā gaļa – šie ēdieni ir ļoti tuvi viens otram. Frikadeles tiek vārītas, tefteļiem pievieno rīsus un tad tos sautē, bet gaļas bumbiņas tiek sutinātas mērcē. Manis piedāvātajā versijā, lai gaļas bumbiņām piešķirtu mīkstumu, tiek izmantots pienā vārīts baltmaizes klaips. Bet sīpolus pirms pievienošanas maltajai gaļai es apcepu, tā tie kļūst mīkstāki.
Maltās gaļas bumbiņas (meatballs)
Sastāvdaļas
- 500 g liellopu maltā gaļa
- 5 baltmaizes gabaliņi
- 80 ml piens
- 1 ola
- 100 g sīpoli
- 2 ķiploku daiviņas
- 1 ēd. k. adžika
- Pipari
- Sāls
- 1 konservētu tomātu bundžiņa
- Dilles
Pagatavošana
Gaļas bumbiņas var pasniegt ar dažāda veida piedevām un rīsiem, kā arī ar kus-kusu, spageti un kartupeļu-selerijas biezeni. No dzērieniem piemērots būs pussaldais vīns, kā arī glāzīte laba konjaka.