Šurpa (homšurbo) – zupa no aitas gaļas

Šurpa (homšurbo) – zupa no aitas gaļas

Es ļoti cienu nacionālās virtuves. Nav svarīgi, vai tā ir franču, krievu vai latviešu. Jebkurā no tām ir atrodama kāda pērle, tas ēdiens, kas, gluži kā vainags, kalpo par tautas simbolu. Ēdiens, kas ir gatavots gadu simteņiem ilgi, ir iemantojis neatkārtojamu garšu.

Ja runa ir par uzbeku virtuvi, tad par tās virsotni tiek uzskatīts plovs, bet uzbeku zupu vidū – protams, ka šurpa, ideāla zupa, gatavota no aitas gaļas. Vienkārša, garšīga un ļoti sātīga zupa. Šurpai ir daudz dažādu nosaukumu – šķerbo, surpa, šķerba. Taču pamatā ir viens – gaļa un dārzeņi, kuri apvienojumā rada vienkārši lielisku ēdienu. Ja Ukrainā zupu karalis – tas ir borščs, tad uzbeku – šurpa.

Šodien es jums pastāstīšu par homšurbo – tulkojumā tas nozīmē “negatavā” šurpa. Negatava – jo visi ingredienti tiek vārīti bez to iepriekšējas apcepšanas (uzbeku virtuvē ir daudz tā saucamo zupu, kurās ingredienti tiek pirms gatavošanas apcepti, taču par tām parunāsim citreiz). Šis ir visvienkāršākais šurpas variants. Viss tiek sagriezts lielos gabalos un tiek ilgi vārīts pie nelielas uguns.

Homšurbo

Un pirms receptes izklāsta es vēlētos atvainoties uzbekiem par to, ka esmu atļāvies uzrakstīt par jūsu šurpu. Protams, jums tā noteikti sanāks labāka. Un ir arī dažādas gatavošanas nianses, kuras es nezinu. Katram sava šurpa! Bet arī man pēc cienījamā Gotlība izteikumiem, sanāk “līdzīga”.

Šurpa – zupa no aitas gaļas

Šurpa – zupa no aitas gaļas

Novērtējums: 5
Skaits: 5
Jūsu novērtējums: ?
Uzbeku zupu karaliene, šurpa. Gatavojam homšurbo – tulkojumā tā nozīmē “negatavā” šurpa.

    Sastāvdaļas

    (atzīmēt vis ir)
    • 500 g. aitas gaļa
    • 4 kartupeļi
    • 2 tomati
    • 1 paprika
    • 2 burkāni
    • 1 sīpols
    • 1 ķipoka galviņa
    • 2 lauru lapas
    • Sāls
    • 4 melno piparu graudi
    • 5 smaržīgo piparu graudi
    • ¼ t.k. ziras
    • ½ t.k. Koriandrs
    • Dilles
    • ūdens
    • Sagatavošanās laiks: 30
    • Gatavošanas laiks: 120
    • Galdu: 6

    Pagatavošana

    • 1.Sagriežam kartupeļus, gaļu un burkānusSagriežam kartupeļus, gaļu un burkānus lielos gabalos ar tādu aprēķinu, lai katram šķīvī nonāktu gaļas gabals, kartupelis un burkāns.
    • 2.Liekam gaļu katliņāLiekam gaļu katliņā, pārlejam ar aukstu ūdeni un liekam uz uguns. Kad sāk vārīties – noņemam putas un turpinām vārīt vēl stundu (pa šo laiku gaļai jākļūst mīkstai). Sāli pagaidām neliekam, to pievienojam beigās!
    • 3.Pievienojam sīpoluKad gaļa ir praktiski gatava, pievienojam sīpolu, kuru jau iepriekš sagriežam smalkos kubiciņos. Vārām vēl 5 minūtes.
    • 4.Tālāk liekam burkānuTālāk liekam pamatīgi lielos gabalos sagrieztus burkānus. Vārām vēl 10 minūtes.
    • 5.Noskalojam kartupeļu gabalusNoskalojam kartupeļu gabalus, lai atbrīvotu tos no cietes un liekam katlā. Vārām vēl 10 minūtes.
    • 6.Tomātu sagriežam šķēlītēsTomātu sagriežam šķēlītēs. Pievienojam zupai un vārām vēl 5 minūtes.
    • 7.Pieliekam piparus un lauru lapasPieliekam piparus un lauru lapas.
    • 8.Pievienojam sagrieztu paprikuPievienojam lielos pusgredzenos sagrieztu papriku. Turpinām vārīt 5 minūtes.
    • 9.Saberžam plaukstās ziruSaberžam plaukstās ziru un kopā ar koriandru liekam katlā. Pievienojam sāli.
    • 10.Beigās liekam ķiploka galviņuBeigās liekam ķiploka galviņu. Vārām vēl 5 minūtes. Slēdzam ārā un atstājam uz 15 minūtēm, lai viss savelkas.

    Šurpu parasti pasniedz divos veidos: buljonu atsevišķi pialā un līdzās uz šķīvja – gaļa, burkāni, paprika un kartupelis, vai arī visu kopā vienā traukā. Pārkaisām ar dillēm vai kinzu ( kas kuram labāk garšo). Izmēģiniet – tas ir garšīgi!

    Dalīties patīkams recepte ar saviem draugiem!

    Komentāri

    1. ,
      07.09.15 07:09 Re: Šurpa (homšurbo) – zupa no aitas gaļas

      Mūsu ģimenē uzturā aizvien mazāk tiek lietota cūkgaļa, mēs to aizvietojam ar liellopa vai aitas gaļu. Paldies par jūsu receptēm . Tās ļoti noder.

      1. ,
        07.09.15 07:09 Re: Šurpa (homšurbo) – zupa no aitas gaļas

        Lūdzu, lai gan es neieteiktu pilnībā atteikties no cūkgaļas. Tā ir ļoti laba gaļa.

    2. ,
      10.09.15 08:09 Re: Šurpa (homšurbo) – zupa no aitas gaļas

      Paldies par garšīgas Šurpas recepti,manā mājā ir ļoti iecienīta jēra gaļa!

    Pievienot komentāru