Šurpa (homšurbo) – zupa no aitas gaļas
Es ļoti cienu nacionālās virtuves. Nav svarīgi, vai tā ir franču, krievu vai latviešu. Jebkurā no tām ir atrodama kāda pērle, tas ēdiens, kas, gluži kā vainags, kalpo par tautas simbolu. Ēdiens, kas ir gatavots gadu simteņiem ilgi, ir iemantojis neatkārtojamu garšu.
Ja runa ir par uzbeku virtuvi, tad par tās virsotni tiek uzskatīts plovs, bet uzbeku zupu vidū – protams, ka šurpa, ideāla zupa, gatavota no aitas gaļas. Vienkārša, garšīga un ļoti sātīga zupa. Šurpai ir daudz dažādu nosaukumu – šķerbo, surpa, šķerba. Taču pamatā ir viens – gaļa un dārzeņi, kuri apvienojumā rada vienkārši lielisku ēdienu. Ja Ukrainā zupu karalis – tas ir borščs, tad uzbeku – šurpa. Šodien es jums pastāstīšu par homšurbo – tulkojumā tas nozīmē “negatavā” šurpa. Negatava – jo visi ingredienti tiek vārīti bez to iepriekšējas apcepšanas (uzbeku virtuvē ir daudz tā saucamo zupu, kurās ingredienti tiek pirms gatavošanas apcepti, taču par tām parunāsim citreiz). Šis ir visvienkāršākais šurpas variants. Viss tiek sagriezts lielos gabalos un tiek ilgi vārīts pie nelielas uguns.
Un pirms receptes izklāsta es vēlētos atvainoties uzbekiem par to, ka esmu atļāvies uzrakstīt par jūsu šurpu. Protams, jums tā noteikti sanāks labāka. Un ir arī dažādas gatavošanas nianses, kuras es nezinu. Katram sava šurpa! Bet arī man pēc cienījamā Gotlība izteikumiem, sanāk “līdzīga”.
Šurpa – zupa no aitas gaļas
Sastāvdaļas
- 500 g. aitas gaļa
- 4 kartupeļi
- 2 tomati
- 1 paprika
- 2 burkāni
- 1 sīpols
- 1 ķipoka galviņa
- 2 lauru lapas
- Sāls
- 4 melno piparu graudi
- 5 smaržīgo piparu graudi
- ¼ t.k. ziras
- ½ t.k. Koriandrs
- Dilles
- ūdens
Pagatavošana
Šurpu parasti pasniedz divos veidos: buljonu atsevišķi pialā un līdzās uz šķīvja – gaļa, burkāni, paprika un kartupelis, vai arī visu kopā vienā traukā. Pārkaisām ar dillēm vai kinzu ( kas kuram labāk garšo). Izmēģiniet – tas ir garšīgi!