Šurpa (homšurbo) – zupa no aitas gaļas

Es ļoti cienu nacionālās virtuves. Nav svarīgi, vai tā ir franču, krievu vai latviešu. Jebkurā no tām ir atrodama kāda pērle, tas ēdiens, kas, gluži kā vainags, kalpo par tautas simbolu. Ēdiens, kas ir gatavots gadu simteņiem ilgi, ir iemantojis neatkārtojamu garšu.

Ja runa ir par uzbeku virtuvi, tad par tās virsotni tiek uzskatīts plovs, bet uzbeku zupu vidū – protams, ka šurpa, ideāla zupa, gatavota no aitas gaļas. Vienkārša, garšīga un ļoti sātīga zupa. Šurpai ir daudz dažādu nosaukumu – šķerbo, surpa, šķerba. Taču pamatā ir viens – gaļa un dārzeņi, kuri apvienojumā rada vienkārši lielisku ēdienu. Ja Ukrainā zupu karalis – tas ir borščs, tad uzbeku – šurpa. Šodien es jums pastāstīšu par homšurbo – tulkojumā tas nozīmē “negatavā” šurpa. Negatava – jo visi ingredienti tiek vārīti bez to iepriekšējas apcepšanas (uzbeku virtuvē ir daudz tā saucamo zupu, kurās ingredienti tiek pirms gatavošanas apcepti, taču par tām parunāsim citreiz). Šis ir visvienkāršākais šurpas variants. Viss tiek sagriezts lielos gabalos un tiek ilgi vārīts pie nelielas uguns.

Homšurbo

Un pirms receptes izklāsta es vēlētos atvainoties uzbekiem par to, ka esmu atļāvies uzrakstīt par jūsu šurpu. Protams, jums tā noteikti sanāks labāka. Un ir arī dažādas gatavošanas nianses, kuras es nezinu. Katram sava šurpa! Bet arī man pēc cienījamā Gotlība izteikumiem, sanāk “līdzīga”.

Šurpa – zupa no aitas gaļas

6 porcijas
00:00
Novērtējums: 5
Skaits: 1
Jūsu novērtējums: ?
Šurpa – zupa no aitas gaļas
Uzbeku zupu karaliene, šurpa. Gatavojam homšurbo – tulkojumā tā nozīmē “negatavā” šurpa.
Porcijas: - +

Sastāvdaļas

  • 500 g. aitas gaļa
  • 4 kartupeļi
  • 2 tomati
  • 1 paprika
  • 2 burkāni
  • 1 sīpols
  • 1 ķipoka galviņa
  • 2 lauru lapas
  • Sāls
  • 4 melno piparu graudi
  • 5 smaržīgo piparu graudi
  • ¼ t.k. ziras
  • ½ t.k. Koriandrs
  • Dilles
  • ūdens
Atzīmēt vis ir

Pagatavošana

1.
Sagriežam kartupeļus, gaļu un burkānus lielos gabalos ar tādu aprēķinu, lai katram šķīvī nonāktu gaļas gabals, kartupelis un burkāns.
Šurpa – zupa no aitas gaļas
2.
Liekam gaļu katliņā, pārlejam ar aukstu ūdeni un liekam uz uguns. Kad sāk vārīties – noņemam putas un turpinām vārīt vēl stundu (pa šo laiku gaļai jākļūst mīkstai). Sāli pagaidām neliekam, to pievienojam beigās!
Šurpa – zupa no aitas gaļas
3.
Kad gaļa ir praktiski gatava, pievienojam sīpolu, kuru jau iepriekš sagriežam smalkos kubiciņos. Vārām vēl 5 minūtes.
Šurpa – zupa no aitas gaļas
4.
Tālāk liekam pamatīgi lielos gabalos sagrieztus burkānus. Vārām vēl 10 minūtes.
Šurpa – zupa no aitas gaļas
5.
Noskalojam kartupeļu gabalus, lai atbrīvotu tos no cietes un liekam katlā. Vārām vēl 10 minūtes.
Šurpa – zupa no aitas gaļas
6.
Tomātu sagriežam šķēlītēs. Pievienojam zupai un vārām vēl 5 minūtes.
Šurpa – zupa no aitas gaļas
7.
Pieliekam piparus un lauru lapas.
Šurpa – zupa no aitas gaļas
8.
Pievienojam lielos pusgredzenos sagrieztu papriku. Turpinām vārīt 5 minūtes.
Šurpa – zupa no aitas gaļas
9.
Saberžam plaukstās ziru un kopā ar koriandru liekam katlā. Pievienojam sāli.
Šurpa – zupa no aitas gaļas
10.
Beigās liekam ķiploka galviņu. Vārām vēl 5 minūtes. Slēdzam ārā un atstājam uz 15 minūtēm, lai viss savelkas.
Šurpa – zupa no aitas gaļas

Šurpu parasti pasniedz divos veidos: buljonu atsevišķi pialā un līdzās uz šķīvja – gaļa, burkāni, paprika un kartupelis, vai arī visu kopā vienā traukā. Pārkaisām ar dillēm vai kinzu ( kas kuram labāk garšo). Izmēģiniet – tas ir garšīgi!

Viss kulinārijas šedevriem