Griķu biezputra

Griķi, griķu biezputra, griķīši… Kāds skaists un maigs graudzāļu kultūras nosaukums, no kā gatavo mūsu visiemīļotāko, visgardāko un veselīgāko biezputru – griķu biezputru! Vēl arī ir jāpiebilst, ka var gatavot ne tikai biezputru, bet arī pankūkas, pīrāgus, cepumus, zupas, sacepumus, ragu un ļoti, ļoti daudz citu ēdienu. Pat plovu. Jūs neticat, ka plovu var gatavot? Pats plova gatavošanas izcilākais guru pasaulē Staļiks Hankišijevs ir laidis pasaulei atklātībā vairākas ar prātu neaptveramas plova receptes no griķu putraimiem. Vēlaties par to pārliecināties – ielūkojieties Googlē! Vēsturiski ir izveidojies, ka griķi vislielāko izplatību savam pielietojumam ir guvuši tieši krievu virtuvē.

Griķi satur neticami daudz vērtīgo uzturvielu: neaizvietojamās aminoskābes, mikroelementus, kā arī B grupas vitamīnus, ieskaitot folijskābi, PP, E vitamīnus un citus. Tos mēdz dēvēt par putraimu karalieni. Griķi ir bagāti ar olbaltumvielām, satur nelielu ogļhidrātu daudzumu, tāpēc tiek uzskatīti par diētisku produktu. No griķu graudiem tiek gatavoti paši svarīgākie putraimi, tie arī tiek dēvēti par “kodolu”. Tie ir viengabala graudi. Ir sastopams arī vēl viens veids – rupja maluma graudi, pie mums Latvijā šis griķu veids ir reti sastopams. Ja interesē – ir arī “smoļenskas” putraimi, tie ir “rupja maluma graudi”. Un arī griķu milti. Tie ir piemēroti pankūkām, taču citiem cepamajiem ēdieniem tie nav tik veiksmīgi pielietojami, ja nu vienīgi kā neliela piedeva. Pat šīs graudzāļu kultūras mizas tiek ļoti aktīvi un efektīvi izmantotas: ar tām pilda spilvenus, kuri, kā tiek apgalvots, cīnās ar osteohondrozi un bezmiegu. Griķu biezputra

Taču pašlaik runa ir tieši par vienkāršo griķu biezputru. Tā ir gan kā patstāvīgs ēdiens, gan garnējums, pildījums – ko vien vēlaties. Mūsu ģimenē jau daudzus gadus netiek vārīta griķu biezputra. Nē-nē, uzturā tā tiek izmantota gandrīz katru dienu, taču tā netiek vārīta vārda tiešā nozīmē, uz uguns, katliņā ar ūdeni vairākus desmitus minūtes ilgi. Un ja vēl jāgaida, kamēr biezputra sasutīs – nē, labāk tad atsakos! Lai maksimāli saglabātu griķu putraimu veselīgās uzturvielas un pagatavošanai patērētu minimālas pūles, ir jārīkojas šādi. Ņemiet jums nepieciešamo griķu daudzumu – glāzi, pus-glāzi, divas vai trīs ēdamkarotes – un ieberiet atbilstoša lieluma katliņā vai termosā. Arī termo-krūze derēs. Jo sevišķi darbā. Var arī iebērt stikla burciņā. Aplejiet putraimus ar divtik lielu vāroša ūdens daudzumu. Uzlieciet katliņam vāku un pārklājiet ar dvieli. “Zepter” tipa katlu īpašnieki var līksmot un uz visiem raudzīties no augšas! Termosu vai termo krūzi blīvi noslēdziet. Arī burciņu nosedziet ar stingri piegulošu vāciņu un ietiniet dvielī. Visu atstājiet uz kādām 40 minūtēm! Nu labi, var arī uz stundu. Kad noteiktais laiks ir pagājis, griķu putraimu biezputra nu ir jūsu rīcībā. Atkarībā no tā, kādā traukā esat ievietojuši griķus, tie būs vai nu ļoti karsti (termosā), karsti (katliņā ar biezu dibenu) vai silti (burciņā, ja būsiet kārtīgi saseguši ar dvieli). Šāda biezputra, kas ir pagatavota bez sāls un eļļas – ir īsts dabisks produkts, veselīgs un sātīgs pamats jūsu ēdieniem. Visas putraimu veselīgās uzturvielas pie šādas gatavošanas ir maksimāli saglabātas. Tagad var pievienot visu, ko vien jūsu vēders kāro – sāli, sviestu, sutinātus sīpolus, kā arī sēnītes ... mmm, pirkstiņus var aplaizīt! No vārītās biezputras tvaicētā ne ar ko neatšķiras. Varu jums pateikt ko vairāk – ja griķus aplej ar aukstu ūdeni un notur visu nakti, tad pret rītu iegūsiet brīnumainu neapstrādāto ēdienu – griķu biezputru bez termiskas apstrādes. Taču tā piemērota vienīgi ekstrēmo ēdienu cienītājiem. Ēdiet griķu biezputru un esiet veseli!

Viss kulinārijas šedevriem