Kādi naži ir vajadzīgi virtuvē?
Uzreiz vēlos brīdināt: šis raksts nav par to, ka “jums ir unikāla iespēja iegādāties profesionālu keramisko nažu komplektu ar dimanta asināmo, bet ja jūs piezvanīsiet tūlīt, tad dāvanā saņemsiet super-irbulīti!” Šis ir raksts par nepieciešamo minimumu, kuram jābūt katrā virtuvē, sākot no restorāna līdz vientuļai vecpuišu alai.
Minimālais komplekts virtuvei
Patiesībā jums ir vajadzīgi pavisam trīs naži un “musats” (nažu asināmais). Tas ir tā saucamais šefa nazis, nazis dārzeņiem un nazis maizei (ar rievotu asmeni). Ja ir vēlēšanās, šiem trim nažiem var pievienot dārzeņu tīrāmo (dažkārt to dēvē par ekonomi). Un tagad iepazīsimies ar komplektu sīkāk un parunāsim par katru nazi atsevišķi.
Šefa nazis
Šefa-nazis – liels nazis ar ērtu rokturi, garu un platu asmeni. Ar to var ne tikai griezt, bet arī dauzīt gaļu, sarīvēt ķiploku (efektīvāk, nekā ar ķiploka spiedi!), ar plato asmeni pārvietot sasmalcinātos produktus. Ļoti svarīgi ir iemācīties to pareizi turēt. Šim nolūkam aptveriet rokturi ar vidējo pirkstu, zeltnesi un mazo pirkstiņu. Šim nolūkam uzlieciet lielo pirkstu uz asmens, bet rādītājpirkstu uzlieciet uz naža pamatnes. Ja jūs visu darāt pareizi, tad griešana kļūs vieglāka par 50%!
Dārzeņu nazis
Tālāk seko dārzeņu nazis – neliels, šaurs nazis. Bez dārzeņu griešanas ar to var tīrīt gaļu, augļus, vārdu sakot, veikt visus tos darbus, kuriem šefa nazis ir par lielu.
Maizes nazis
Maizes nazis izskatās kā zāģis ar viļņotu asmeni. Tūlīt rodas attiecīgs jautājums: kāpēc tas vajadzīgs? Kāpēc maizi negriež ar šefa nazi? Lieta tāda, ka maizes griešana notrulina nažu asmeņus. Bet mēs taču nevēlamies bendēt savu iemīļoto nazi, griežot klaipu? Starp citu, maizes nazi neasina, ja tas ir kļuvis neass – vienkārši nopērciet jaunu! Tas dārgi nemaksā.
Musats
Musats – nažu asināmais. Profesionāliem pavāriem ir kāds noslēpums, viņi asina nazi katru reizi pirms tā lietošanas. Ja jūs sev ieaudzināsiet šādu ieradumu, tad jūsu naži vienmēr būs asi!
Dārzeņu tīrāmais
Ekonome – tie ir vertikāli un Y-veida. Man ērtāks ir Y-veida, bet tā ir gaumes lieta. Ar to ir ērti tīrīt burkānus, seleriju un citus dārzeņus. Bet kas attiecās uz kartupeļiem, tad ne sevišķi, jo pie mums nav līdzenu apaļu kartupeļu (tie pie mums ir vai nu “eko” no laukiem – vasarnīcām, vai otrās šķiras).
Nobeigums
Kā redzat, nažu nav daudz, un, goda vārds, nopērciet sev, ja gadās, vairākus labus nažus. Tie jums ieekonomēs daudz laika! Starp citu, kādus nažus jūs lietojat virtuvē? Vai jūs tos bieži asināt?