Aknas krējumā
Uzturvielu vērtība, deficītās aminoskābes, mikroelementi un vitamīni ēdienos, pagatavotos no aknām, ir ievērojami vairāk, nekā gaļas ēdienos. Visas receptes ar aknām ir ļoti veselīgas, jo šis subprodukts ir bagāts ar olbaltumvielām, dzelzi, A, C un B grupas vitamīniem. Aknu ēdienus ieteicams iekļaut mazu bērnu, grūtnieču un sirds – asinsvadu, dzelzs deficīta anēmijas slimnieku uzturā, kā arī pie locītavu slimībām.
Aknu pagatavošanas recepšu ir ļoti daudz. Tās var cept, vārīt, sautēt, sutināt. Vissaudzējošākais pagatavošanas veids, pie kura aknas maksimāli saglabā savu uzturvērtību, tā ir, protams, vārīšana. Taču dažkārt gribas, lai ēdiens būtu ne tikai veselīgs, bet arī garšīgs. Krējums aknām piešķir maigu, patīkamu garšu. Pie kam, šeit nav svarīga aknu šķirne, ēdiens jebkurā gadījumā sanāks mutē kūstošs. Krējumā sautētas aknas – tā ir zināmā mērā gaļas receptes variācija strogonovam. Taču šajā gadījumā krējumā sautē nevis gaļu, bet tieši aknas. Aknu šķirnei ēdienā nav nozīmes, tāpēc jūs varat izvēlēties absolūti jebkuras pēc saviem ieskatiem. Taču katram aknu veidam piemīt zināmas īpatnības. Piemēram, maigākas konsistences ir vistu un tītaru aknas, blīvākas – aitas, liellopa un cūkas. Aknas pirms pagatavošanas ir jāsagatavo tālākai apstrādei - jāatbrīvo no dzeltenā dzīslojuma un jānoņem plēves. Bet ja jums ir sagādātas neapstrādātas aknas, nāksies atbrīvoties arī no dzeltenā pūšļa, lai tas nepārplīstu, savādāk produkts būs sabojāts.
Aknas krējumā

Sastāvdaļas
- 1 kg. aknas
- 150 g. skābais krējums
- 2 sīpols
- Sāls
- Melnie maltie pipari
- 7 Smaržīgie pipari nemalti
- 2-4 lauru lapas
Pagatavošana
Kā redzat, aknas krējumā ir gatavojamas ļoti vienkārši. Tās var pasniegt ar kartupeļu biezputru, rīsiem vai makaroniem, pārlejot ar maigu saldā krējuma mērcīti.