Aknas krējumā

Uzturvielu vērtība, deficītās aminoskābes, mikroelementi un vitamīni ēdienos, pagatavotos no aknām, ir ievērojami vairāk, nekā gaļas ēdienos. Visas receptes ar aknām ir ļoti veselīgas, jo šis subprodukts ir bagāts ar olbaltumvielām, dzelzi, A, C un B grupas vitamīniem. Aknu ēdienus ieteicams iekļaut mazu bērnu, grūtnieču un sirds – asinsvadu, dzelzs deficīta anēmijas slimnieku uzturā, kā arī pie locītavu slimībām.

Aknu pagatavošanas recepšu ir ļoti daudz.  Tās var cept, vārīt, sautēt, sutināt. Vissaudzējošākais pagatavošanas veids, pie kura aknas maksimāli saglabā savu uzturvērtību, tā ir, protams, vārīšana. Taču dažkārt gribas, lai ēdiens būtu ne tikai veselīgs, bet arī garšīgs. Krējums aknām piešķir maigu, patīkamu garšu. Pie kam, šeit nav svarīga aknu šķirne, ēdiens jebkurā gadījumā sanāks mutē kūstošs. Krējumā sautētas aknas – tā ir zināmā mērā gaļas receptes variācija strogonovam. Taču šajā gadījumā krējumā sautē nevis gaļu, bet tieši aknas. Aknu šķirnei ēdienā nav nozīmes, tāpēc jūs varat izvēlēties absolūti jebkuras pēc saviem ieskatiem. Taču katram aknu veidam piemīt zināmas īpatnības. Piemēram, maigākas konsistences ir vistu un tītaru aknas, blīvākas – aitas, liellopa un cūkas. Aknas pirms pagatavošanas ir jāsagatavo tālākai apstrādei   - jāatbrīvo no dzeltenā dzīslojuma un jānoņem plēves. Bet ja jums ir sagādātas neapstrādātas aknas, nāksies atbrīvoties arī no dzeltenā pūšļa, lai tas nepārplīstu, savādāk produkts būs sabojāts.

Aknas krējumā

4 porcijas
00:00
Novērtējums: 91
Skaits: 4
Jūsu novērtējums: ?
Aknas krējumā
Gatavojam aknas krējumā. Krējums aknām piešķir maigu, patīkamu garšu.
Porcijas: - +

Sastāvdaļas

  • 1 kg. aknas
  • 150 g. skābais krējums
  • 2 sīpols
  • Sāls
  • Melnie maltie pipari
  • 7 Smaržīgie pipari nemalti
  • 2-4 lauru lapas
Atzīmēt vis ir

Pagatavošana

1.
Aknas nomazgājiet un sagrieziet 3x1,5 cm lielos gabaliņos. Daži pavāri iesaka cūkas vai aitas aknas vispirms izmērcēt pienā aptuveni 2 stundas, jo tās var būt rūgtenas. Es šajā receptē to nedaru, jo krējums piešķirs aknām nedaudz saldu garšu, un tāpēc rūgtums ēdienā nebūs absolūti nemaz jūtams. Bet jūs izlemiet paši, vai aknas mērcēt vai nē.
Aknas krējumā
2.
Tālāk ķerieties klāt pie aknu cepšanas. Pannā vai kādā citā traukā, kas ir ērts ēdiena gatavošanai, ielejiet un uzkarsējiet rafinētu augu eļļu. Ielieciet tajā aknas un cepiet uz nelielas uguns. Kad aknas ieliksiet pannā, eļļai ir jāčurkst – tas nozīmē, ka panna ir kārtīgi uzkarsusi līdz vajadzīgajai temperatūrai.
Aknas krējumā
3.
Pa to laiku notīriet, nomazgājiet un sagrieziet sīpolus pus-gredzenos. Kad aknas ir nedaudz apcepušās, pievienojiet tām sīpolus.
Aknas krējumā
4.
Noregulējiet uz vidēju uguni un cepiet aknas ar sīpoliem, līdz tās gandrīz gatavas. Gatavības pakāpi var noteikt, iedurot aknā. Ja no tās izdalās caurspīdīga sula, akna ir gatava, ja asiņaina – cepiet vēl.
Aknas krējumā
5.
Pēc tam lieciet pannā nemaltos smaržīgos piparus. Klāt vēl pievienojiet melnos samaltos piparus.
Aknas krējumā
6.
Pielieciet sāli. Sāli un piparus pievienojiet tikai cepšanās beigās, savādāk aknas sanāks sīkstas.
Aknas krējumā
7.
Ielieciet lauru lapuIelieciet lauru lapu. Ielejiet krējumu un 50 ml ūdens.
Aknas krējumā
8.
Visu samaisiet, uzlieciet pannai vāku, sautējiet, samaziniet uguni līdz minimumam un turpiniet sutināt krējumā 30 minūtes.
Aknas krējumā

Kā redzat, aknas krējumā ir gatavojamas ļoti vienkārši. Tās var pasniegt ar kartupeļu biezputru, rīsiem vai makaroniem, pārlejot ar maigu saldā krējuma mērcīti.

Viss kulinārijas šedevriem