Čili Kon karne (chili con carne)

Leģendārs meksikāņu virtuves ēdiens – „Čili Kon karne”. Tulkojumā tas nozīmē gaļa ar čili. Vieniem tas izraisa paniku (tas taču ir ass!), bet citiem – rodas vēlēšanās ātrāk to nobaudīt (tas taču ir ass!). „ Čili Kon karne” nevienam neļaus palikt vienaldzīgam!

Kā vēsta leģenda, „ Čili Kon karne” ir izdomājuši kovboji. Lopu ganīšanas starplaikos viņi sev gatavoja zupu no vītinātas, kaltētas gaļas ar dažādām piedevām. Un, protams, arī ar čili – kā gan īsti kovboji iztiks bez tā!

Čili Kon karne ir izdomājuši kovboji

Precīza „ Čili Kon karne” recepte nepastāv. Meksikā tradicionāli „ Čili Kon karne” gatavo ar pupiņām. Netālu no tās, Teksasā, pupiņu vietā liek saldo papriku. Tiek rīkoti čili pagatavošanas konkursi, kuros pavāri savā starpā sacenšas, kurš pagatavos visgardāko čili. Viņi pievieno dažādus, dažkārt pat savā starpā nesaderīgus ingredientus. Tādā veidā pie čili sāka pievienot rūgto šokolādi.

Čili Kon karne

4 porcijas
01:10
Novērtējums: 4
Skaits: 81
Jūsu novērtējums: ?
Čili Kon karne
Čili Kon karne - leģendārs meksikāņu virtuves ēdiens. Čili Kon karne nevienam neļaus palikt vienaldzīgam!
Porcijas: - +

Sastāvdaļas

  • 600 g liellopa gaļas
  • 20 g Ķiploks
  • 2 bundžas konservētas sarkanās pupiņas
  • 2 čili pipari
  • 2 sīpoli
  • 1 bulgāru pipars
  • 1 buntīte pētersīļu
  • 1 pudele ar passatu
  • Sāls
  • 100 g Mocarella siers
  • 20 g rūgtā šokolāde
  • Krējums
Atzīmēt vis ir

Pagatavošana

1.
Notīrām dārzeņus. Smalki sagriežam sīpolus. Gaļu un papriku griežam nelielos kubiciņos (0,5 cm). Sasmalcinām ķiploku.
Čili Kon karne
2.
Uz vidējas uguns, pievienojot olīveļļu, apcepam sīpolus, līdz tie kļūst zeltaini, pievienojam bulgāru piparu, čili piparus un ķiplokus. Tā jūs ar garantiju izvairīsieties no katastrofāli asa ēdiena pagatavošanas. SVARĪGI: no gareniski sagrieztajām čili strēmelītēm izņemiet sēklas!
Čili Kon karne
3.
Pēc 2 minūtēm palielinām uguni un pievienojam gaļu. Apcepam, līdz viss ir gandrīz gatavs. *
Čili Kon karne
4.
Pievienojam papriku un passatu, samazinām līdz minimumam uguni un sutinām, līdz gaļa kļūst mīksta – 30 minūtes. Tiek uzskatīts (un ne bez iemesla), ka, jo ilgāk čili gatavojas, jo tas ir garšīgāks. Pēc vajadzības var pievienot ūdeni vai sarkanvīnu.
Čili Kon karne
5.
Kad gaļa ir jau praktiski gatava (pēc 30 minūtēm), pievienojam pupiņas, šokolādi un sieru. ** Sutinām vēl 15 minūtes un izslēdzam. Gatavs!
Čili Kon karne
* Dažās receptēs iesaka atsevišķi apcept nelielas gaļas porcijas, pēc tam atsevišķi – sīpolus ar pipariem. Un tikai pēc tam visu apvienot kopā. Es gaļu cepu kopā ar sīpoliem – tādā veidā gaļa mazāk zaudē savu sulu. Bet tā ir ieraduma lieta. ** Kā jau jūs saprotat, sieru un šokolādi pievieno vienīgi pikantākai garšai un ēdiena elegantumam.

Jo ilgāk čili gatavojas, jo tas ir garšīgāks

Čili var pasniegt kā patstāvīgu ēdienu. Bet var arī kopā ar garnējumu – piemēram, rīsiem vai spageti, ietītiem tortillā, un pat kopā ar ceptiem kartupeļiem. Pa virsu parasti liek karoti krējuma (kā cīnīties ar čili dedzinošo garšu, es jau šeit minēju). No dzērieniem lieliski piemērots būs sarkanvīns vai gaišais kviešu alus.

Viss kulinārijas šedevriem