Čili Kon karne (chili con carne)
Leģendārs meksikāņu virtuves ēdiens – „Čili Kon karne”. Tulkojumā tas nozīmē gaļa ar čili. Vieniem tas izraisa paniku (tas taču ir ass!), bet citiem – rodas vēlēšanās ātrāk to nobaudīt (tas taču ir ass!). „ Čili Kon karne” nevienam neļaus palikt vienaldzīgam!
Kā vēsta leģenda, „ Čili Kon karne” ir izdomājuši kovboji. Lopu ganīšanas starplaikos viņi sev gatavoja zupu no vītinātas, kaltētas gaļas ar dažādām piedevām. Un, protams, arī ar čili – kā gan īsti kovboji iztiks bez tā!
Precīza „ Čili Kon karne” recepte nepastāv. Meksikā tradicionāli „ Čili Kon karne” gatavo ar pupiņām. Netālu no tās, Teksasā, pupiņu vietā liek saldo papriku. Tiek rīkoti čili pagatavošanas konkursi, kuros pavāri savā starpā sacenšas, kurš pagatavos visgardāko čili. Viņi pievieno dažādus, dažkārt pat savā starpā nesaderīgus ingredientus. Tādā veidā pie čili sāka pievienot rūgto šokolādi.
Čili Kon karne
Sastāvdaļas
- 600 g liellopa gaļas
- 20 g Ķiploks
- 2 bundžas konservētas sarkanās pupiņas
- 2 čili pipari
- 2 sīpoli
- 1 bulgāru pipars
- 1 buntīte pētersīļu
- 1 pudele ar passatu
- Sāls
- 100 g Mocarella siers
- 20 g rūgtā šokolāde
- Krējums
Pagatavošana
Čili var pasniegt kā patstāvīgu ēdienu. Bet var arī kopā ar garnējumu – piemēram, rīsiem vai spageti, ietītiem tortillā, un pat kopā ar ceptiem kartupeļiem. Pa virsu parasti liek karoti krējuma (kā cīnīties ar čili dedzinošo garšu, es jau šeit minēju). No dzērieniem lieliski piemērots būs sarkanvīns vai gaišais kviešu alus.