Gaļas maize (viltotais zaķis)

Šodien vēlos jums pastāstīt par ļoti vienkāršu recepti, kuru zina burtiski ikviena Eiropas saimniece. Gaļas maize, saukta arī par viltoto zaķi, tā būtībā ir liela kotlete (lai gan es pazīstu cilvēkus, kuru apgalvo, ka tas ir cepetis), gatavota cepeškrāsnī. Gatavā veidā to parasti griež gabaliņos un pasniedz kopā ar dažādām piedevām. Mēdz izmantot arī pildījumu – olas, sēnes. Esmu redzējis arī ar kartupeļiem – tāds īpatnējs pildījums - taču, manuprāt, tas jau bija pār mēru.

Viltotais zaķis

Latvijā šī recepte vēl nav kļuvusi tik iecienīta, pie mums populārākas ir parastās kotletes. Taču pēc šīs receptes publicēšanas daudzi mēģinās pagatavot. Iespējams, arī jūs!

Gaļas maize (viltotais zaķis)

8 porcijas
01:30
Novērtējums: 4
Skaits: 81
Jūsu novērtējums: ?
Gaļas maize (viltotais zaķis)
Gaļas maize - šī recepte ir pazīstama ikvienai Eiropas saimniecei.
Porcijas: - +

Sastāvdaļas

  • 400 g malta liellopu gaļa
  • 200 g malta cūkgaļa
  • 2 sīpoli
  • 1 burkāns
  • 1,5 selerijas zariņi
  • 4 ķiploka daiviņas
  • 2 olas
  • 80 g pastāvējusi baltmaize
  • 0,5 t.k. melnie pipari
  • 0,5 t.k. smaržīgo piparu
  • 0,5 t.k. Koriandrs
  • 0,5 t.k. ziras
  • 4 e.d. ketčups
  • 1 e.d. sinepes
  • 1 e.d. Vorčesteras mērce
  • Sāls
Atzīmēt vis ir

Pagatavošana

1.
Sakarsējam pannā piparus, koriandru un ziru. Tad saberžam piestā. Jums nav piestas? Lieliski derēs arī kafijas maļamās dzirnaviņas. Vēl garšvielas var ievietot celofāna maisiņā un tās smalcināt, sitot ar virtuves āmurīti.
Gaļas maize (viltotais zaķis)
2.
Sagriežam sīpolus, burkānus, seleriju un ķiplokus vidēji lielos kubikos. Tad tos apcepam tādā pašā secībā – sākumā sīpolus, pēc 3 minūtēm pievienojam burkānus, pēc 5 minūtēm – seleriju un pēc 2 – „Vorčesteras” mērci. Sutinām 5 minūtes. Tad pievienojam – ķiploku, pēc 2 minūtēm uguni noslēdzam.
Gaļas maize (viltotais zaķis)
3.
Sarīvējam baltmaizi traukā. Sajaucam sinepes ar ketčupu.
Gaļas maize (viltotais zaķis)
4.
Pievienojam maltajai gaļai garšvielas un apceptos dārzeņus. Turpat klāt liekam arī sarīvēto baltmaizi un pusi sinepju-ketčupa maisījuma. Pieliekam arī 2 olas.
Gaļas maize (viltotais zaķis)
5.
Malto gaļu kārtīgi samīcām un liekam formā, kas izklāta ar biezu folija kārtu (lai būtu vieglāk izņemt gatavo viltoto zaķi). Veikalos pārdodas ļoti ērtas vienreizējas lietošanas formas no biezas folijas.
Gaļas maize (viltotais zaķis)
6.
Liekam cepeškrāsnī uz 70 minūtēm 180 grādu karstumā.
Gaļas maize (viltotais zaķis)
7.
Tad izņemam to no cepeškrāsns un apziežam virsmu ar atlikušo sinepju-ketčupa maisījumu – tas radīs vajadzīgo garoziņu. Liekam atpakaļ krāsnī vēl uz 10 minūtēm.
Gaļas maize (viltotais zaķis)
8.
Beigās izņemam to ārā un ļaujam „atpūsties” 10-15 minūtes. Ja sāksiet to griezt uzreiz, tā juks ārā.
Gaļas maize (viltotais zaķis)

Man jāatzīstas, ka es neizturēju un sāku griezt tūlīt, neļaujot gaļas maizei nostāvēties, tā smaržoja pārāk garšīgi un kārdinoši. Rezultātā tā, protams, izjuka. Šī iemesla dēļ tāpēc arī nav ievietoti fotoattēli ar skaisti sagrieztiem gaļas maizes gabaliņiem...

Gaļas maize – tā ir vienlaicīgi gan kotlete, gan cepetis

Gaļas maize pasniedzam kopā ar kartupeļu biezputru, pastu, rīsiem, kuskusu, tāpat arī lieliski saderēs kopā ar īru viskiju un sarkanvīnu. Izmēģiniet – ļoti garšīgi!

Viss kulinārijas šedevriem