Groziņi no smilšu mīklas ar krējuma krēmu
Smilšu mīkla paver ne mazums potenciālu radošo iespēju! Piedāvāju izmēģināt groziņu pagatavošanu, kuros par pildījumu izmanto krējuma krēmu. Tie sanāk kā kūkas, ļoti irdenas un neticami maigas. Tāpēc tās ieteicams ēst tūlīt pēc izcepšanas, kamēr mīkla nav apžuvusi. Tomēr nereti jaunajām saimniecēm smilšu mīkla sanāk cieta. Lai no tā izvairītos un izceptais gardums sanāktu lielisks, ir jāzina atsevišķi pagatavošanas smalkumi.
Un tā, pats galvenais nosacījums, kas vienmēr jāatceras – smilšu mīklā jābūt ļoti daudz taukvielām. Tās mīklai piešķir plastiskumu, un izceptās smalkmaizītes sanāk irdenas. Ja taukvielu mīklā būs par maz, gatavais izstrādājums būs cietāks un blīvāks. Irdenumu var panākt, aizstājot veselas olas ar olu dzeltenumiem. Nākamais ne mazāk svarīgais nosacījums – visi izmantojamie komponenti (milti, olas, sviests, krējums) jālieto vēsā veidā, savādāk izceptais groziņš zaudēs vēlamo struktūru. Bet mīkla ir jāsajauc tikai ar rokām, nepielietojot elektroierīces. Pie kam sajaukšanas process jāveic ātri, lai sviests nesāktu kust, savādāk kūka nesanāks tik maiga un mīksta. Pareizi pagatavots krējuma krēms arī ir ne mazāk svarīgs moments šī konditorejas izstrādājuma pagatavošanā. Šeit, protams, galvenais ingredients – tas ir krējums, kuram ir jābūt svaigam, biezam, treknam (ne mazāk, kā 25%) un aukstam.
Groziņi no smilšu mīklas ar krējuma krēmu
Novērtējums: 5
Skaits: 1
Jūsu novērtējums: ?
Gatavojam groziņus no smilšu mīklas. Groziņi no smilšu mīklas ir ļoti piemēroti pie tējas.
- 400 g milti
- 200 g saldkrējuma sviests
- 1 gab. ola
- 500 g ķirši
- 500 ml. skābais krējums 25%
- 300 g cukurs
- 0,5 t.k. soda
Atzīmēt vis ir
1.
Lai mīklu kūkām būtu vieglāk pagatavot, sagrieziet aukstu saldkrējuma sviestu gabaliņos un ievietojiet mīklai paredzētajā traukā. Pie sviesta piesitiet klāt olu. Ja jūs izmantojat nesālītu sviestu, tad pievienojiet šķipsniņu sāls.
2.
Pievienojiet 2 ēdamkarotes krējuma (pārējais krējums tiks izmantots krēmam), pieberiet cukuru un sodu. Cukura vietā var izmantot pūdercukuru, tad mīkla sanāks irdenāka.
3.
Pielieciet miltus, tos izsijājot caur sietu, ātri un rūpīgi samaisiet smilšu mīklu. Gatavo mīklu lieciet ledusskapī uz 1 stundu.
4.
Kad laiks ir pagājis, izņemiet mīklu no ledusskapja, sadaliet to nelielos gabaliņos, kurus rūpīgi ar rokām izlīdziniet groziņu formās. Smilšu mīklas biezumam jābūt aptuveni 4-5 mm, maksimums – 8 mm, jo bieza mīklas kārta var kārtīgi neizcepties. Cepšanas formiņām jābūt sausām, tīrām, tās neieziež, jo smilšu mīkla jau pati satur daudz taukvielu, tāpēc pie formām nepielīp.
5.
Katru groziņu piepildiet ar ķiršiem, no kuriem vispirms ir izņemti kauliņi. Var izmantot gan svaigus ķiršu, gan saldētus vai konservētus. Tā kā ķiršos ir daudz sulas, tad pirms to likšanas groziņos, uzberiet mīklai nedaudz miltu. Ja to neizdara, tad no ķiršiem izdalījusies sula var mīklu padarīt lipīgu.
6.
Tagad ķerieties klāt krējuma krēma pagatavošanai. Šim nolūkam ielejiet aukstu krējumu traukā, pievienojiet cukuru un ar miksera palīdzību ar lielu ātrumu to saputojiet, līdz krēma apjoms ir palielinājis uz pusi un cukurs ir pilnībā izšķīdis. Ja izmantosiet pūdercukuru, tad krējuma krēms saputosies ātrāk.
7.
Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 200-250 grādu karstumam. Izlejiet krējuma krēmu visos groziņos un lieciet cepties uz 25 minūtēm. Smilšu mīkla ir jācep tikai kārtīgi uzkarsētā krāsnī, tāpēc šo niansi vienmēr ievērojiet. Gatavajiem groziņiem ļaujiet nedaudz atdzist, tad izņemiet tos no formām un pasniedziet galdā kopā ar svaigi vārītu tēju.