Guinness pai - alus pīrāgs

Lai slavēts tas pavārs, kurš ir iedomājies pievienot alu gaļai ar dārzeņiem. Un lai divkārši slavēts tas, kurš šo ēdienu ir ietērpis mīklā. Lūk, ar šādu pompozu uzrunu es aizsāku savu stāstījumu par vienu no labākajiem (pēc maniem ieskatiem) ēdienu, kas cēlies Īrijā, par Guinness pai pīrāgu.

Jautrības un svētku noskaņa, kuru īri rada savos krodziņos, vienkārši nav iedomājama bez kārtīga alus un ēdiena, tas viss tiek apvienots Guinness pai receptē. Pīrāga smaržīgais aromāts un lieliski pagatavotās gaļas un dārzeņu sulīgums - nu, kas gan var būt lieliskāks par šo?

Guinness pai pīrāgs

Daudzi Guinness pai maldīgi uzskata par īru gaļas ragū.  Lai apžēlojas par mani īri, tie ir divi pilnīgi atšķirīgi ēdieni. Ragū pamatā parasti ir aitas gaļa un kartupeļi, pīrāgā – liellopu gaļa un alus. Tomēr ir jāpiebilst, ka ar „Guinnes pai”  jaukto recepšu, kā arī  citu populāru recepšu, ir ļoti daudz.

Guinness pai - alus pīrāgs

6 porcijas
03:30
Novērtējums: 4
Skaits: 81
Jūsu novērtējums: ?
Guinness pai - alus pīrāgs
Guinnes pai… pīrāga smaržīgais aromāts un lieliski pagatavotās gaļas un dārzeņu sulīgums.
Porcijas: - +

Sastāvdaļas

  • 600 g liellopu gaļa
  • 300 ml liellopu gaļas buljons
  • 100 g milti
  • 4 ķiploka daiviņas
  • 3 timiāna zariņi
  • 2 ēd. k. Olīveļļa
  • 2 ēd. k. tomātu pasta
  • 1 t.k. Vusteras mērce
  • 1 liels sīpols
  • 1 liels burkāns
  • 1 «Guinness» alus bundžiņa
  • 1 kārtainās mīklas iepakojums
  • 1 ola
  • ½ pastinaka sakne
  • ½ selerijas sakne
  • Kajēnas pipara šķipsniņa
  • 1 t.k. Sāls
  • 0,5 t.k. melnie pipari
Atzīmēt vis ir

Pagatavošana

1.
Atbrīvojam gaļu no cīpslām un plēvēm. Sagriežam centimetru biezos kubikos.
Guinness pai - alus pīrāgs
2.
Saliekam gaļu traukā, pievienojam karoti eļļas. Kārtīgi samaisām, apbārstām ar miltiem un kajēnas piparu. Vēlreiz kārtīgi samaisām.
Guinness pai - alus pīrāgs
3.
Sakarsējam pannu, uzlejam atlikušo eļļu un apcepam gaļu.
Guinness pai - alus pīrāgs
4.
Paralēli sagriežam lielos gabalos sīpolu. Un tiklīdz gaļa apcepusies, līdz radusies brūna garoziņa, pievienojam gaļai sīpolu, lai tas aptvertu visu gaļu.
Guinness pai - alus pīrāgs
5.
Sasmalcinām ķiploku un pievienojam pannā.
Guinness pai - alus pīrāgs
6.
Samaisām gaļu. Pievienojam tomātu pastu, to nedaudz apcepot. Tad sajaucam ar gaļu, sīpoliem un ķiploku. Pievienojam Vusteras mērci, sāli un piparus.
Guinness pai - alus pīrāgs
7.
Pēc pāris minūtēm pannas saturu pārvietojam čuguna katlā. Bet pannā ielejam buljonu. Mums ir jānoskrubina no pannas visi pielipušie pārpalikumi. Tie piešķirs vienreizēju garšu un aromātu.
Guinness pai - alus pīrāgs
8.
Izlejam buljonu no pannas katlā, pievienojam alu.
Guinness pai - alus pīrāgs
9.
Sagriežam paprāvos gabalos seleriju, pastinaku (pie mums to nav vienkārši sameklēt, ja neatradīsiet – nekas briesmīgs nenotiks) un burkānu. Pievienojam tos gaļai.
Guinness pai - alus pīrāgs
10.
Beigās pievienojam 3 timiāna zariņus. Ievietojam cepeškrāsnī 140 grādu karstumā uz 2-2,5 stundām. Ēdiena gatavību nosaka pēc gaļas mīkstuma, tai jākļūst ļoti maigai. Pārbaudām, vai ir pietiekami daudz sāls.
Guinness pai - alus pīrāgs
11.
Kad gaļa ir gatava, noberam uz galda miltus un izveltnējam mīklu. Mīklā ar naža palīdzību var izveidot tīklveida rakstu, bet tas nav obligāti. Saputojam olu.
Guinness pai - alus pīrāgs
12.
Gaļu ar dārzeņiem ievietojam traukā. Pārklājam ar mīklu un ar otiņu apsmērējam virsmu ar saputoto olu. To darām ātri, jo gaļa vēl ir karsta, tā padarot mīklu mīkstu, un tā var viegli saplīst.
Guinness pai - alus pīrāgs
13.
Liekam cepeškrāsnī, un pēc 20 minūtēm ēdienu var likt galdā.
Guinness pai - alus pīrāgs

Kad jūs ar dakšiņu salaužat plāno, kraukšķīgo garoziņu, no šķīvja izplūst aromātiska tvaika strūkliņa. Un tieši šī neatkārtojamā mirkļa dēļ tad es arī gatavoju „Guinnes pai”. Bet tālāk, kā pēc burvju mājiena, šķīvji strauji tukšojas... Bet ko lai uzdzer, baudot šādu ēdienu, jūs noteikti paši uzminēsiet.

Alus pīrāgs

Viss kulinārijas šedevriem