Īsts ungāru gulašs (guijaš)
Šodien es jums pastāstīšu par vienu no savām iecienītākajām receptēm. Par īstu ungāru gulašu (gulyás ungāriski). Tradicionāli šis ēdiens tiek gatavots no liellopu gaļas, tas ir ļoti gards un sātīgs. Ne velti tas ticis gatavots Austroungārijas armijas zaldātiem, kuri dienā kājām nogāja līdz pat trīsdesmit kilometriem!
Gulašs ir sastopams daudzās eiropiešu virtuvēs. Piemēram, Vācijā pastāv tā variants, pazīstams kā “gulaša zupa”. Pie mums praktiski jebkurā restorānā, kafejnīcā un pat veikalā piedāvā nogaršot gulašu. Taču tas ne tuvu nelīdzināsies tam ēdienam, kuru jūs varat nobaudīt Ungārijā. Citas gulaša receptes:
Šo recepti es izlasīju “Mazajā ungāru pavārgrāmatā”, ko 1934.gadā izdevis Karois Gundels – īstens ungāru virtuves patriots un neliela restorāna īpašnieks. 80 gadu laikā grāmata ir no jauna izdota 70 reizes. Tajā ir 124 receptes, sadalītas grupās: zupas, aukstās un karstās uzkodas, karstie ēdieni un citi. Ja jūs ir ieinteresējusi ungāru virtuve, ļoti iesaku to izlasīt! Ungāru gulašs – tas ir ēdiens, kuru bieži gatavo lielām kompānijām. Pie tam pastāv tradīcija – par katru gulaša katlā iesviestu komponentu iedzer glāzīti. Bet tā kā komponentu ir daudz, tad uz to brīdi, kad gulašs ir gatavs, kompānija parasti jau ir kārtīgi iesilusi.
Īsts ungāru gulašs (guijaš)
Novērtējums: 4
Skaits: 85
Jūsu novērtējums: ?
Ungāru gulašs – leģendārs vīriešu ēdiens, kas tiek gatavots daudzās pasaules virtuvēs. Vēlaties iepriecināt savu vīrieti? Pagatavojiet gulašu!
- 60 g ungāru speķa
- 600 g liellopu gaļas
- 2 saldie pipari - paprika.
- 2 sīpoli
- 5 karotītes žāvētas sarkanās saldās paprikas
- 1 tomāts
- 300 g kartupeļu
- 50 g miltu
- 1/2 l ūdens
- 1/2 olas
- Sāls
- Pipari
- Timiāns
- Ķiploks
Atzīmēt vis ir
1.
Visi senie ungāru ēdieni tiek gatavoti izkausētos taukos, tecinātos cūku taukos, tāpēc gulaša pagatavošanai mums būs vajadzīgs ungāru speķis. Tas parasti atšķiras ar to, ka ir apbārstīts ar sarkano papriku, taču šo ungāru speķi var droši aizvietot ar parasto augu eļļu. Sagrieziet to nelielās strēmelītēs un lieciet piemērotā katliņā kausēties (ideāli, ja atradīsies katliņš vai čuguna katls ar biezām sienām).
2.
Kamēr speķis kūst, ņemiet sīpolu un sagrieziet to pus-gredzenos. Izņemiet speķa pārpalikumus un izkausētajos taukos apcepiet sīpolu līdz tas iegūst zeltainu nokrāsu.
3.
Vienlaicīgi sagrieziet liellopu gaļu kubiciņos 1,5 cm biezumā. Izlieciet to uz sīpoliem un strauji apcepiet no visām pusēm, lai rastos brūnums.
4.
Tiklīdz gaļa būs apcepusies, uzberiet tai virsū visu saldo papriku* un lēnām pievienojiet ūdeni.
5.
Kamēr gaļa sautējas, notīriet kartupeļus. Sagrieziet to kubiciņos 1 cm biezumā un pievienojiet gaļai. Pielejiet ūdeni.
6.
Tālāk sagriežam mūsu svaigos piparus – papriku tāpat, kā kartupeļus. Un noteikti izgatavojam tā saucamos “čipetki”. Kārtīgā gulašā noteikti jābūt “čipetki”!
7.
“Čipetki” – tas ir kaut kas līdzīgs mājas makaronu izstrādājumiem. Tie gatavojas ļoti ātri un piešķir gulašam biezāku konsistenci. Lai pagatavotu “čipetki”, ņemiet miltus, pievienojiet tiem pus-olu. Ātri sajauciet stigru mīklu** un nokniebiet no tās nelielus, blīvus gabaliņus zirņa lielumā. Metiet tos ar miltiem apkaisītā bļodiņā.
8.
Kad kartupeļi būs jau gandrīz gatavi, pievienojiet papriku, smalki sagrieztu svaigu tomātu un mūsu mazulītes – “čipetki”.
9.
Tiklīdz “čipetki” uzpeld, noņemiet gulašu no uguns. Pievienojiet timiānu, ķiploku un ļaujiet gulašam pastāvēt 10 minūtes.
* Tas ir ļoti svarīgi – sekojiet līdzi, lai paprika nepiedegtu, jo savādāk gulašam radīsies rūgtena garša! Un uzmanīgi ar ūdeni, mums vajag, lai gaļa sautētos, nevis vārītos. **Mīklu maisiet ar dakšu! Tas ir svarīgi, jo mīkla “čipetku” gabaliņu gatavošanai iznāk gaisīga, neraugoties uz savu stingrumu.
Īsts ungāru gulašs ir gatavs!
Gulašu pasniedz dziļā traukā. Restorānos to mēdz pasniegt uz pusēm pārgrieztā maizes klaipā vai pat ķirbī, taču, manuprāt, tas ir lieki. Garoza samirks, piesūcinot gulašu ar raugu vai ko citu lieku – mums tas galīgi nav vajadzīgs! Labu apetīti! Un kā jūs gatavojat gulašu? Kādus citus ungāru ēdienus jūs gatavojat? Vai esat pabijuši Ungārijā?