Mērce guakamole, klasiskā recepte
Ja reiz runa ir par meksikāņu virtuvi, tad es nevaru nepastāstīt par vienu no pamata mērcēm. Latīņamerikas valstīs tā ar lieliem panākumiem ir nomainījusi majonēzi. Ja jūs šo mērci vēl neesat garšojuši, tad jūs sagaida liels atklājums! Izmēģiniet to kopā ar kesadiljām, vistas ēdieniem, netreknu gaļu un dārzeņiem.
Guacamole pie mums ir ieradusies no senseniem laikiem. Ir zināms, ka to gatavoja 1500 gadus pirms mūsu ēras, tas nozīmē – pirms 3500 gadiem. Pats nosaukums „guacamole” ir cēlies no diviem vārdiem ahuacatl (avokado) un molli (mērce). Pastāv divas skaistas leģendas. Vienā tiek stāstīts, ka guacamole recepti ir uzdāvinājuši tolteki (tā ir vēl pirms actekiem pastāvējusi civilizācija) mākslas aizbildnis-dievs Ketcalkoatls (Quetzalcoatl). Citā leģendā ir minēta brīnišķīgā maiju cilts princese, kura pirmā nogaršoja avokado, kas tika līdz tam brīdim uzskatīts par neēdamu. Pēc leģendas vēstījuma princese ieguva ilgu jaunību, un viņai piedzima daudz veselīgu un skaistu bērnu. Tas nav pārsteidzoši, jo avokado un no tā gatavotie ēdieni ir ļoti veselīgi. Avokado ir bagāts ar augu eļļām un pie tam nesatur holesterīnu, izvada toksīnus. Tas ir veselīgs acīm, sirds-asinsvadu sistēmām, satur E grupas vitamīnus, kā arī palīdz organismam izstrādāt serotonīnu – laimes hormonu. To ir ļoti iecienījuši veģetārieši, jo avokado spēj aizvietot gaļu un pienu.
Lai izvēlētos nogatavojušos avokado, uzspiediet pie augļa kātiņa. Ja auglis šajā vietā izrādīsies mīksts, tas nozīmē, ka avokado ir gatavs. Ja nē, tad tam vēl kādu laiciņu jānostāvas.
Mērce guakamole, klasiskā recepte
Sastāvdaļas
- 1 nogatavojies avokado
- 1-5 skaisti sīpoli
- 1 tējkarote laima sulas
- 1 tējkarote citrona sulas
- 1 ēdamkarote kindzas vai pētersīļu
- 1 šķipsniņa Sāls
- 1/4 tējkarote koriandra
Pagatavošana
Vai jums garšo avokado? Kādus ēdienus vai mērces jūs no tā gatavojat? Iespējams, ka jums ir sava iecienītā guacamole mērces versija? Pastāstiet!