Sarkano papriku relišs
Šo recepti es apsolīju nopublicēt jau pirms pusgada. Taču nezin kāpēc īsti nesanāca. Aizmirsu. Tā mēdz gadīties. Salidojuma laikā man par šo solījumu atgādināja (sveika, Juļa!). Visumā – lūk sarkanās paprikas reliša recepte, vienkārša, neprātīgi garšīga!
Sākumā tiksim skaidrībā, kas īsti ir relišs. Relišs ir radies senajā Indijā kā dārzeņu konservēšanas veids. Dārzeņus smalki sagrieza un sutināja. Ēdiens mēdz būt sasmalcināts līdz pat pastas konsistencei, bet mēdz arī būt ar dārzeņu gabaliņiem. Pēc garšas var būt gan skābs, gan arī salds vai ass. To gatavo, pievienojot visdažādākos dārzeņus un augļus.
Relišu bieži izmanto par garšvielu, lai to pievienotu ēdiena garšas izcelšanai vai pastiprināšanai. Bet, ja dārzeņus sagriež lielākos gabaliņos, tad tas var pilnībā kalpot arī par garnējumu. Pie kam, tas ir lielisks gan karstā, gan aukstā veidā. Piemēram, visiem labi zināmo adžiku bez grūtībām var uzskatīt par relišu. Amerikā neviens hot-dogs nav iedomājams bez reliša, gatavota no marinētiem gurķiem.
Sarkano papriku relišs
Sastāvdaļas
- 4 bulgāru paprikas
- 2 sarkanie sīpoli
- 2 šķipsniņas sāls
- 1 ēd. k. cukurs
- 1 ēd. k. balzamiko etiķis
- čili pipars pēc garšas
Pagatavošana
Pie sarkanās paprikas reliša lieliski piemērots ir sarkanvīns. Es bieži vien pasniedz relišu kā garnējumu (paprikas salāti) pie gaļas.