Humuss

Humuss

Kāds ēdiens ir bieži sastopams Ēģiptē, Izraēlā, Jordānijā, Libānā, Sīrijā, Turcijā un Kiprā? Pareizi – humuss. Tas ir neiedomājami populārs un plaši izplatīts ēdiens Tuvajos Austrumos. Ar to sāk un beidz dienu. Un skaidrs, kāpēc – jo tas satur ļoti lielu daudzumu augstvērtīgo olbaltumvielu, šķiedrvielas, nepiesātinātos taukus un dzelzi. Senās Grieķijas ārsts un vēsturiskā personība, mūsdienu medicīnas “tēvs” – Hipokrāts apgalvoja, ka humusā fosfora ir daudz vairāk, nekā zivīs.  Par humusu pat rakstīja Homērs savā “Iliādā”, aprakstos varoņu dzīres. Un ar ko mēs būtu sliktāki? Arī mēs protam, labprāt gatavojam un ēdam šo ēdienu.

Lai pagatavotu humusu, mums ir vajadzīgs tahini – tā ir pasta no sezama sēklām – Tahini recepte.

Humuss

Humuss

Novērtējums: 5
Skaits: 8
Jūsu novērtējums: ?
Humuss – ēdiens, kas vieno veģetāriešus un gaļēdājus.

    Sastāvdaļas

    (atzīmēt vis ir)
    • 200 g turku zirņi (auna zirņi)
    • 40 g sezama vai olīveļļas
    • 4 ēd.k. tahini
    • 1 ķiploka daiviņa
    • Pus-citrona sula
    • Sāls
    • Pipari
    • 1 t.k. paprikas (dekorējumam)
    • Sagatavošanās laiks: 40
    • Gatavošanas laiks: 10
    • Galdu: 2

    Pagatavošana

    • 1.Iemērcam zirņus uz 2 stundām.Iemērcam zirņus uz 2 stundām. Mērcēšanas procesu var paātrināt, zirņiem ūdenī pievienojot tējkaroti sodas.
    • 2.Zirņus noskalojamPēc 2 stundām ūdeni nokāšam, zirņus noskalojam, aplejam ar tīru ūdeni. Vārām, līdz zirņi kļūst mīksti – 40 minūtes. Nokāšam.
    • 3.Pievienojam zirņiem citrona sulu, ķiploku, tahiniPusi ūdens ielejam katliņā. Pievienojam zirņiem citrona sulu, ķiploku, tahini, sāli, piparus un eļļu.
    • 4.Ja pasta sanākusi ļoti bieza – tad pievienojam zirņu buljonuVisu samaļam ar blenderi, līdz izveidojusies viendabīga pasta. Ja pasta sanākusi ļoti bieza – tad pievienojam zirņu buljonu, kas palicis pāri no vārīšanās.

    Humusa recepte

    Humusu pasniedzam atsevišķā traukā, bagātīgi pārlejot ar olīveļļu, greznojam ar papriku un zaļumiem. Klāt pasniedzam svaigu maizi – pitu vai lavašu, var arī, starp citu, pasniegt kukurūzas čipsus. Ja es gatavoju vakariņām humusu, tad pasniedzu to kopā ar smalki sakapātu liellopu gaļu: 200 gramus gaļas sagriežu smalkos kubiciņos un apcepu kopā ar sīpoliem un papriku.

    Šajā video pie zirņiem pievieno hamonu, lauru lapu, olīveļļu un puravu

    Izmēģiniet, būs garšīgi!

    Dalīties patīkams recepte ar saviem draugiem!

    Komentāri

    1. ,
      16.05.15 09:05 Re: Humuss

      Man garšo pākšaugi un visi ēdieni, kuros tie ir pievienoti, cenšos, protams, tos arī pagatavot. Man ļoti iepatikās šī humusa recepte. Tā ir vienkārši gatavojama!

      1. ,
        16.05.15 09:05 Re: Humuss

        Tādā gadījumā jums noteikti ir jāpagatavo arī zirņu zupa. Recepte ir nopublicēta nedaudz agrāk..

    2. ,
      17.05.15 12:05 Re: Humuss

      Esmu to jau izdarījusi, gaidu jaunas receptes

      1. ,
        19.05.15 09:05 Re: Humuss

        Būs!

    Pievienot komentāru