Humuss

Kāds ēdiens ir bieži sastopams Ēģiptē, Izraēlā, Jordānijā, Libānā, Sīrijā, Turcijā un Kiprā? Pareizi – humuss. Tas ir neiedomājami populārs un plaši izplatīts ēdiens Tuvajos Austrumos. Ar to sāk un beidz dienu. Un skaidrs, kāpēc – jo tas satur ļoti lielu daudzumu augstvērtīgo olbaltumvielu, šķiedrvielas, nepiesātinātos taukus un dzelzi. Senās Grieķijas ārsts un vēsturiskā personība, mūsdienu medicīnas “tēvs” - Hipokrāts apgalvoja, ka humusā fosfora ir daudz vairāk, nekā zivīs.  Par humusu pat rakstīja Homērs savā “Iliādā”, aprakstos varoņu dzīres. Un ar ko mēs būtu sliktāki? Arī mēs protam, labprāt gatavojam un ēdam šo ēdienu.

Lai pagatavotu humusu, mums ir vajadzīgs tahini – tā ir pasta no sezama sēklām - Tahini recepte.

Humuss

2 porcijas
00:00
Novērtējums: 182
Skaits: 2
Jūsu novērtējums: ?
Humuss
Humuss – ēdiens, kas vieno veģetāriešus un gaļēdājus.
Porcijas: - +

Sastāvdaļas

  • 200 g turku zirņi
  • 40 g sezama vai olīveļļas
  • 4 ēd.k. tahini
  • 1 ķiploka daiviņa
  • Pus-citrona sula
  • Sāls
  • Pipari
  • 1 t.k. paprikas
Atzīmēt vis ir

Pagatavošana

1.
Iemērcam zirņus uz 2 stundām. Mērcēšanas procesu var paātrināt, zirņiem ūdenī pievienojot tējkaroti sodas.
Humuss
2.
Pēc 2 stundām ūdeni nokāšam, zirņus noskalojam, aplejam ar tīru ūdeni. Vārām, līdz zirņi kļūst mīksti – 40 minūtes. Nokāšam.
Humuss
3.
Pusi ūdens ielejam katliņā. Pievienojam zirņiem citrona sulu, ķiploku, tahini, sāli, piparus un eļļu.
Humuss
4.
Visu samaļam ar blenderi, līdz izveidojusies viendabīga pasta. Ja pasta sanākusi ļoti bieza – tad pievienojam zirņu buljonu, kas palicis pāri no vārīšanās.
Humuss

Humusa recepte

Humusu pasniedzam atsevišķā traukā, bagātīgi pārlejot ar olīveļļu, greznojam ar papriku un zaļumiem. Klāt pasniedzam svaigu maizi – pitu vai lavašu, var arī, starp citu, pasniegt kukurūzas čipsus. Ja es gatavoju vakariņām humusu, tad pasniedzu to kopā ar smalki sakapātu liellopu gaļu: 200 gramus gaļas sagriežu smalkos kubiciņos un apcepu kopā ar sīpoliem un papriku. Šajā video pie zirņiem pievieno hamonu, lauru lapu, olīveļļu un puravu.

Izmēģiniet, būs garšīgi!

Viss kulinārijas šedevriem