Humuss
Kāds ēdiens ir bieži sastopams Ēģiptē, Izraēlā, Jordānijā, Libānā, Sīrijā, Turcijā un Kiprā? Pareizi – humuss. Tas ir neiedomājami populārs un plaši izplatīts ēdiens Tuvajos Austrumos. Ar to sāk un beidz dienu. Un skaidrs, kāpēc – jo tas satur ļoti lielu daudzumu augstvērtīgo olbaltumvielu, šķiedrvielas, nepiesātinātos taukus un dzelzi. Senās Grieķijas ārsts un vēsturiskā personība, mūsdienu medicīnas “tēvs” - Hipokrāts apgalvoja, ka humusā fosfora ir daudz vairāk, nekā zivīs. Par humusu pat rakstīja Homērs savā “Iliādā”, aprakstos varoņu dzīres. Un ar ko mēs būtu sliktāki? Arī mēs protam, labprāt gatavojam un ēdam šo ēdienu.
Lai pagatavotu humusu, mums ir vajadzīgs tahini – tā ir pasta no sezama sēklām - Tahini recepte.
Humuss
Sastāvdaļas
- 200 g turku zirņi
- 40 g sezama vai olīveļļas
- 4 ēd.k. tahini
- 1 ķiploka daiviņa
- Pus-citrona sula
- Sāls
- Pipari
- 1 t.k. paprikas
Pagatavošana
Humusu pasniedzam atsevišķā traukā, bagātīgi pārlejot ar olīveļļu, greznojam ar papriku un zaļumiem. Klāt pasniedzam svaigu maizi – pitu vai lavašu, var arī, starp citu, pasniegt kukurūzas čipsus. Ja es gatavoju vakariņām humusu, tad pasniedzu to kopā ar smalki sakapātu liellopu gaļu: 200 gramus gaļas sagriežu smalkos kubiciņos un apcepu kopā ar sīpoliem un papriku. Šajā video pie zirņiem pievieno hamonu, lauru lapu, olīveļļu un puravu.
Izmēģiniet, būs garšīgi!