Salati

Gaļas, dārzeņu, zivju salātu saraksts ar dažādām uzkodām. Palīdzēsim rast atbildi uz jautājumu : «Kādus salātus pagatavot dzimšanas dienas svinībām?»

Runājot par mūsdienu krievu virtuvi, vinegrets – tas ir viens no populārākajiem dārzeņu salātiem. Tas ir radies vēl cariskajā Krievijā un kopš tiem laikiem pamatīgi nostiprinājis savas pozīcijas gan aristokrātu, gan arī vienkāršo ļaužu svētku un ikdienas ēdienkartē. Salāti savu nosaukumu ir aizguvuši no franču mērces  – vinaigrette – vienkārša aizdara no augu eļļas ar etiķi un sinepēm. Starp citu, šo aizdaru pielieto tūkstošos salātos, bet nosaukums ir pievienojies tieši šim, mūsu dzimtajam no bērnības labi zināmajam vinegretam. Iespējams, ka lieta ir tāda, ka to gatavoja no labi pieejamiem produktiem. Kaut gan ar laiku recepte ir arī zināmā mērā mainījusies.

Ačik-čučuk – visiecienītākie uzbeku salāti. Tie ir sevišķi svarīgi tāpēc, ka Uzbekistānā tos vienmēr pasniedz pie plova. Nu un tie ir gatavojami veselas 3 minūtes!  Es tos gatavoju ļoti bieži, pie gaļas – minimāls ingredientu daudzums, ātri pagatavojami, garšīgi, un ko gan vēl vajag?

Šo recepti es apsolīju nopublicēt jau pirms pusgada. Taču nezin kāpēc īsti nesanāca. Aizmirsu. Tā mēdz gadīties. Salidojuma laikā man par šo solījumu atgādināja (sveika, Juļa!). Visumā – lūk sarkanās paprikas reliša recepte, vienkārša, neprātīgi garšīga!

Ir sanācis tā, ka neesmu publicējis nevienu salātu recepti. Pienācis laiks laboties. Es laikam gan nerakstīšu par ierastajām olīvu un ‘’siļķu-biežu salātiem ”. Interesantāk un aktuālāk droši vien būs parunāt par ikdienas salātiem, kā arī par svētku galdā liekamajiem salātiem.

Salāti ar vistu, sausiņiem un pupiņām attiecināmi pie otrās kategorijas – ātrie svētku salāti. Pagatavojami 15 minūtēs, vistas fileja jānovāra jau iepriekš. Salāti ir kalorijām bagāti un gardi, ļoti piemēroti uzkodām.