Deserti un saldie ēdieni

Desertu un saldo ēdienu receptes. Ātru un garšīgu recepšu tops, kas iepriecinās jūs un jūsu tuviniekus.

Slinkie plācenīši – šai receptei ir jābūt pa rokai katrai māmiņai. Daudziem rodas jautājums, ar ko lai paēdina bērnu, lai viss noritētu ātri un ēdiens būtu arī veselīgs? Atbilde ir vienkārša: pagatavot plācenīšus ar biezpienu. Bērni tos dievina, bet ja vēl aplej ar kļavu sīrupu… Mazo lutekli pat aiz ausīm nebūs iespējams atraut no šķīvja.

Mani ne sevišķi aizrauj cepšana krāsnī. Es labprātāk priekšroku dodu “karstajam ceham” – gatavošanai uz plīts, uz uguns. Taču kā jau visiem, arī man ir dažas vienkāršas receptes gatavošanai cepeškrāsnī. Piemēram, biezpiena sacepuma recepte – vienkārša, garda un mazkaloriju. Sacepums var kalpot par desertu, gan atsevišķu ēdienu. Tas ir garšīgs gan svaigi izcepts, tikko izņemts no cepeškrāsns, gan arī nākamajā dienā. Parasti es to gatavoju vakariņās un pasniedzu ar brūkleņu ievārījumu un pienu. Taču, kā izrādījies, kļavu sīrups arī lieliski der biezpiena sacepumam.

Smilšu cepumi Zebra – maigi un drupani, bez tam tiem ir interesants veidojums. Mīklas gaišā un kafijas toņa apvienojums piešķir tiem zināmu “ŗozīnīti”.  Tieši šāda krāsu kombinācija piešķir cepumiem glītu un svinīgu paskatu, tāpēc arī šādi cepumi svētku galdam radīs īpašu šarmu. Pie tam šo cepumu pagatavošanai ir vajadzīgs tikai vienu stundu ilgs laiks.

Prosas putra ar ķirbi  – tas ir viegli pagatavojams ēdiens, kas ir diezgan izplatīts krievu nacionālajā virtuvē. Prosas putra ar ķirbi sanāk ļoti sātīga, barojoša, garšīga, demokrātiska, bet pats galvenais – veselīga. Jo ķirbis ir īsts čempions vērtīgo uzturvielu, vitamīnu un minerālu sastāva ziņā salīdzinājumā ar visiem citiem dārzeņiem, kas ir nepieciešams  kaulu, muskuļu un sirds-asinsvadu sistēmas attīstībai un normālai darbībai. Bet pateicoties tam, ka tam ir neliels kaloriju daudzums, ķirbis ir ļoti pieprasīts diētiskajam un bērnu uzturam.

Ķirbja sacepums – garšīgi, vienkārši un ļoti veselīgi. No ķirbja gatavoti ēdieni ir populāri daudzās valstīs. Šis dārzenis tiek plaši izmantots kulinārijā un no tā gatavo ļoti daudzveidīgus un garšīgus ēdienus. Tiek audzēti divu veidu ķirbji – ziemas un vasaras. Ziemas ķirbjiem ir blīvs mīkstums, bet vasaras – pretēji, maigs un mīksts. Ziemas šķirnes var glabāt vēsā vietā līdz pavasarim, pie kam tie nezaudē savu garšu, bet pats galvenais – vērtīgās īpašības. Pie tādām var attiecināt gan mikroelementus, vitamīnus (C, E B grupas), gan karotīnu. Taču glabāšanai jāizvēlas vidēja lieluma neiebojāti augļi. Un atcerieties, ka neliels ķirbis, kura svars ir no 3 kg līdz 5 kg, vienmēr ir garšīgāks par lielajiem eksemplāriem.

Smilšu mīkla paver ne mazums potenciālu radošo iespēju! Piedāvāju izmēģināt groziņu pagatavošanu, kuros par pildījumu izmanto krējuma krēmu. Tie sanāk kā kūkas, ļoti irdenas un neticami maigas. Tāpēc tās ieteicams ēst tūlīt pēc izcepšanas, kamēr mīkla nav apžuvusi. Tomēr nereti jaunajām saimniecēm smilšu mīkla sanāk cieta. Lai no tā izvairītos un izceptais gardums sanāktu lielisks, ir jāzina atsevišķi pagatavošanas smalkumi.

Dažkārt aplūko analoģisku kolēģu blogus un redzi fotoattēlus ar svaigi ceptu mums neierastu pankūciņu kaudzītēm. Aplietām ar kļavu sīrupu. Greznotām ar svaigām ogām. Izskatās jau nu ļoti gardi. Nu tik garšīgi, ka pat es nobriedu pagatavošanai. Pāršķirstīju pus-interneta. Izmēģināju pārdesmit dažādu recepšu. Un, lūk, beidzot, atradu to pašu pankūku recepte, pareizo, kas sniedz meklēto recepšu rezultātu!

Šai receptei piemīt ļoti personīgs raksturs, tā saistās ar bērnību. Bērnībā daudziem tiek gatavotas pankūkas. Daudzi bērni tās dievina. Mana māmiņa gatavoja lieliskas pankūkas. Es skrēju uz virtuvi, paķēru no trauka vēl karstas, apdedzinājos, mērcēju krējumā.. Tas bija tik garšīgi! Tagad šādas pankūkas es gatavoju savam dēlam, viņam tās arī ļoti garšo. Man šķiet, tā ir lieliska ideja – atgādināt jums šo recepti.