Virtuves noslēpumi

Kādu pannu pirkt? Kā turēt nazi rokās? Kā ērtāk glabāt garšvielas? Simtiem noderīgu padomu – šeit

Dažkārt mēs ieejam virtuvē vilinājuma pārņemti pagatavot ko īpašu. Sameklējam vajadzīgos traukus, sakarsējam cepeškrāsni, sākas jaukt nepieciešamos ingredientus, līdz atskārstam, ka mums trūkst viena no sastāvdaļām, bez kuras nekādi nav iespējams iztikt, bet veikali ir tālu vai vispār jau slēgti.  Šajā rakstā tiks aplūkoti savstarpēji aizvietojamie ingredienti. Ceru, ka šī informācija Jums palīdzēs nekrist izmisumā, bet veiksmīgi pabeigt iesākto.

Neapstrīdams fakts – svaiga gaļa ir labāka par saldēto. Tāpat arī fakts ir tas, ka to pareizi pagatavojot un atsaldējot, 90% gadījumu Jūs neizjutīsiet nekādu atšķirību. Visi trūkumi, kuri piemīt saldētai gaļai, tas var būt nepietiekams sulīgums vai audu irdenums, kas veidojas pie nepareizas gaļas atkausēšanas vai glabāšanas.

Šīs nelielās zivs nosaukumu ir pašlaik dzirdējis nu jau ikviens, tomēr ne gluži visiem ir sanācis to gatavot vai nogaršot. Anšovs jeb kā to mēdz vēl dēvēt hamsa – ir neliels siļķveidīgo dzimtas pārstāvis, kas, būdams pieaudzis, reti pārsniedz 15 cm garumu.  Taču neraugoties uz savu nelielo izmēru, anšovs ir spējis iegūt savu īpašo vietu masveida kultūrā.  Tā asā un pikantā garša ir to padarījusi par vienu no populārākajiem daudzu pasaules virtuvju ingredientiem.

Par to mēdz teikt: «Šķidrais zelts». Un ne velti. Jau kopš senatnes cilvēki olīveļļu uzskatīja par dievu dāvanu, sāka to iegūt un izmantot tūkstošiem gadus pirms mūsu ēras. Līdzās vīnogulāju dāsnajām veltēm, olīvkoku dāvanas – senākais skaistuma un veselības iegūšanas avots. Šodien ar šo „šķidro zeltu” ir pilni visi pasaules veikalu plaukti, olīveļļas asortiments ir tik plašs, ka nereti jautājums rodas pats no sevis: „Ko tad lai īsti izvēlas?”

Stir-frai – tā nav recepte, tas ir ēdiena pagatavošanas paņēmiens, kas ir populārs Āzijā. Doma ir tāda, ka sākumā visus ingredientus ātri un smalki sagriež, pēc tam uz lielas uguns tos ātri apcep. Stir-frai” burtiskā nozīmē (no angļu val. stir-fry)  ir tulkojams “kādā veidā cept, nepārtraukti maisot”, savādāk produkti piedegs. It kā izklausās viss vienkārši, taču ne vienmēr sanāk, kā vajadzētu… Nu tad tiksim skaidrībā. Kā pagatavot un kas tam ir vajadzīgs?

Nav sevišķi patīkami, ja ēdienā gadās tomātu mizas. Tās gan nav nesaēdamas, drīzāk nesagremojamas, jo tā tomēr ir celuloze. Un bieži vien  cietās mizas plēksnes var sabojāt ne tikai ēdiena estētisko pusi, bet arī tā garšu. Kuram gan patīk slepus vilkt no mutes ārā šīs ādas, atrodoties pieklājīgā kompānijā. Lai izvairītos no šādas situācijas, daudzās receptēs tiek rekomendēts notīrīt tomātiem mizu. Bet kā to izdarīt ātri un ar minimālām pūlēm? Piedāvāju jums divus veidus.

Drīz tuvojas maija svētki – tradicionāls visu iemīļotā pikniku ēdiena – šašlika sezonas atklāšanas laiks, kas kļuvis par internacionālu. Vēlos jums piedāvāt piedalīšanos šašliku konkursā!

Noteikumi ir pavisam vienkārši:

  1. Pagatavojiet šašliku un to nofotografējiet.
  2. Jebkurā jums ērtā vietā (savā mājas lapā, sociālajā tīklā, forumā un tml.) nopublicējiet fotogrāfiju, receptes aprakstu un atsauci uz šo lapu ar konkursa noteikumiem (lai būtu saprotams, ka jūs piedalāties tieši šajā konkursā).
  3. Paziņojiet man par savu recepti – atsūtiet lappuses atsauci, kurā esat nopublicējuši recepti (uz pastu vai komentāra veidā).

Konkurss ilgs visu maiju. Uzvarētāju noteikšu godīgi un bez aizspriedumiem. Par uzvarētāju kļūs tikai viens autors vislabākajai, apetīti rosinošākajai, interesantākajai, bet pats galvenais – gardākajai šašlika receptei, balvā iegūstot labu šefa-nazi!

P.S. : Tā kā es pirmo reizi veidoju šādu konkursu, tad paturu sev tiesības mainīt konkursa noteikumus.

Tā vien šķiet – kas tur ko gatavot? Ņem gaļas gabalu, liec blenderī vai gaļas maļamajā mašīnā – un maltā gaļa ir gatava! Nu, varbūt vēl var pievienot maizi vai sausiņus…  Nu varbūt arī sīpolu.  Un ir pilnīgi likumsakarīgi, ka ar šādu gatavošanas paņēmienu jums dažreiz iznāk gan garšīgi ēdieni, bet dažreiz ne visai gardi. Iespējams, ka jūs teiksiet, ka visticamāk pie vainas ir gaļa, neesat šodien to veiksmīgi nopirkuši.  Taču iemesls ir meklējams pareizā gatavošanas tehnoloģijā. Ja to ievēro, tad 90% gadījumu jūs gūsiet lielisku rezultātu. Mēģināsim tikt skaidrībā?

Sakiet, vai jums ir pazīstama situācija: ir agrs rīts, virtuve, gatavojam brokastis… Ņemam no ledusskapja sviestu un mēģinām to uzziest uz maizes. Taču sviests – ir sasalis un nav ziežams! Kādas idejas? Var mēģināt to griezt plānās strēmelītēs … Un tad to likt uz sviestmaizes ne sevišķi apetīti rosinošiem gabaliņiem? Nu, lūk, ēst nemaz negribas! Bet risinājums taču ir!